Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η καρδιά της τέχνης χτυπάει στη ΔΕΘ

Επιστρέφει με φυσική παρουσία η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair

Της Λεμονιάς Βασβανη

 

Με 29 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 20 εικαστικά πρότζεκτ, σχεδόν 800 έργα καλλιτεχνών, τιμώμενο καλλιτέχνη τον ομότιμο καθηγητή Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ κ. Γιάννη Φωκά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις επιστρέφει η 5η Art Thessaloniki International Contemporary Fair. Θα περιμένει τους φιλότεχνους από τις 25 έως τις 28 Νοεμβρίου 2021 στα περίπτερα 9 και 10 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο.

«Η Θεσσαλονίκη το επίκεντρο της τέχνης αυτές τις μέρες με την 5η Art Thessaloniki Fair και την 18η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που φιλοξενούνται τις ίδιες μέρες στη ΔΕΘ» τόνισε ο κ. Κυριάκος Ποζρικιδης, Διευθύνων Σύμβουλος του εθνικού εκθεσιακού φορέα ΔΕΘ – HELEXPO.Α.Ε. στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την διοργάνωση.

Όπως είπε «Την έκθεση επισκέπτονται συλλέκτες, αγοραστές έργων τέχνης και γκαλερίστες από την Ελλάδα, την Ευρώπη, τις βαλκανικές χώρες κα» σημειώνοντας ότι συμμετέχουν γκαλερί της ηπειρωτικής, αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής. Επίσης ανέφερε πως εκτός από καλλιτεχνική διάσταση υπάρχει και εμπορική, ενώ θα δοθεί βήμα σε 10 νέους καλλιτέχνες που διακρίθηκαν στα βραβεία Mataroa.

Την χαρά του για την επιστροφή της έκθεσης εξέφρασε ο ιδρυτής της και καλλιτεχνικός διευθυντής της κ. Παντελής Τσάτσης. Όπως τόνισε «έγινε μεγάλη προσπάθεια για να πραγματοποιηθεί η έκθεση με φυσική παρουσία» και θα είναι μια διοργάνωση που «θα δώσει χαρά στον κόσμο».

art.jpg

«Ξεκινήσαμε στα δύσκολα και συνεχίζουμε στα δύσκολα. Η έκθεση ήταν προγραμματισμένη για τον Μάη του ‘22. Όμως θα την κάνουμε τώρα. Και το καταφέραμε», πρόσθεσε, ενώ απαντώντας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στο χρηματιστήριο της τέχνης σημείωσε πως «Κάνεις δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει με πωλήσεις. Η τέχνη δεν είναι μόνον για χρηματιστηριακή αξία. Όμως ότι αγοράζεις είναι πρώτα από όλα επένδυση για σένα. Πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις. Και να στηρίζεις τους καλλιτέχνες».

«Ο Νοέμβριος να είναι ένας μήνας πολιτισμού της πόλης. Στις δύσκολες συνθήκες θα μπορέσουμε να φτάσουμε σε ένα σημαντικό αποτέλεσμα για την πόλη. Στόχος να υπάρχει συμμετοχή και άλλων πολιτιστικών φορέων», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo, Αλέξης Τσαξιρλής.

Για έναν σημαντικό θεσμό στην πόλη μας έκανε λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κυρία Μαρία Καραγιάννη υπογραμμίζοντας πως ο δήμος στηρίζει την φετινή Art Fair με δικό του περίπτερο όπου θα εκτεθούν έργα της συλλογής του από τη δημοτική Πινακοθήκη.

Ο κ. Φωκάς, τιμώμενος καλλιτέχνης, ευχαρίστησε τον κ. Τσάτση, την “ψυχή” αυτής της προσπάθειας, «που σκέφτηκε θετικά και έκανε την έκθεση παρά τις δυσκολίες». «Η Ελλάδα έχει σήμερα ανάγκη να σκεφτόμαστε θετικά και να το κάνουμε και πράξη. Όλες οι μεγάλες Art Fair του εξωτερικού δεν έγιναν ηλεκτρονικά όπως πέρυσι. Τις έκαναν δια ζώσης. Έτσι και θα γίνει και στην Art fair της Θεσσαλονίκης», σχολίασε.

fokas.jpg

Να σημειωθεί ότι στα εγκαίνια θα παρουσιάσει τη νέα της σύνθεση η βραβευμένη καλλιτέχνης η Λίνα Τόνια. Στο πλαίσιο της 5ης Art Thessaloniki Fair θα βραβευτούν για το έργο τους ο Γιώργος Λαζόγκας και ο Δημήτρης Αληθεινός. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εγκατάσταση Κ.Π. Καβάφη «Θυμίσου σώμα… τα κρεβάτια όπου πλαγιάζεις» με 12 ποιήματα του γνωστού ποιητή σε τελάρα και στο πάνω μέρος κομμάτια από παλιά κρεβάτια.

Η είσοδος είναι μόνο για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες και με την επίδειξη των απαραίτητων πιστοποιητικών. Είσοδος: ενήλικες 7 ευρώ, παιδιά/ φοιτητές 3 ευρώ.

Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 16.00-20.00, Παρασκευή 14.00-21.00 , Σάββατο και Κυριακή 11.00- 21.00.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπανδρέου από Θεσσαλονίκη: Βιάστηκαν να βάλουν τελεία στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ
Συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για να ξαναγίνει η παράταξη κυβερνητική δύναμη, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου
Παπανδρέου από Θεσσαλονίκη: Βιάστηκαν να βάλουν τελεία στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ
Επιφυλάξεις από το ΣτΕ για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών
«Ναι» στα υποχρεωτικά σεμινάρια για του δικαστές, αλλά «όχι» στη βαθμολόγηση τους, από τη Διοικητική Ολομέλεια του συμβουλίου
Επιφυλάξεις από το ΣτΕ για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών