Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης Μονοκρούσος: «Η δίνη του έρωτα είναι φωτεινή, όσο και καταστροφική»

Ο ηθοποιός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Στα Σκουπίδια» που παίζεται στο Θέατρο Αμαλία

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Στην Αγγλία του 1979 κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των οδοκαθαριστών γεννιέται ο έρωτας της Κάθυ και του Τζων. Δυο νέων που ανήκουν σε μια οργισμένη γενιά η οποία παρά τις δυσκολίες συνεχίζει να ονειρεύεται. «Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια, η διάχυτη αίσθηση της ανασφάλειας, το αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων, η οργισμένη νέα γενιά που της κληροδοτείται μία «καμένη γη», η επιμονή των νέων  να δημιουργούν ορίζοντες και να μην παραιτούνται ακόμα και όταν όλα γύρω τους τους φωνάζουν για το αντίθετο» είναι κατά τον ηθοποιό Γιάννη Μονοκρούσο μερικά μόνο από τα κοινά σημεία του έργου του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Σάιμον Στήβενς «Στα Σκουπίδια» (Blindsided), που παίζεται από την MONKS Theater Company έως τις 30 Νοεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, στο Θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71). Ο ίδιος μίλησε για την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται το έργο, ενώ αναφερόμενος στην ομάδα τους είπε πως στόχος τους είναι να δημιουργούν θέατρο ουσίας, προσβάσιμο στη μεγάλη μερίδα του κοινού της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.  Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

sta_skoypidia_3.jpg

-Πείτε μας λίγα λόγια για το έργο.

-Βρισκόμαστε στην Αγγλία του 1979, κατά τη διάρκεια του «χειμώνα της δυσαρέσκειας». Οι απεργίες και οι πορείες κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό της εποχής με κεντρική την μεγάλη απεργία των οδοκαθαριστών, που έχει μετατρέψει την ατμόσφαιρα σε ασφυκτική. Τα σκουπίδια υπάρχουν παντού στο δρόμο και φτάνουν μέχρι τον πρώτο όροφο. Οι εκλογές του Μαΐου πλησιάζουν και η τεταμένη κοινωνική κατάσταση κάνει να διαφανεί για πρώτη φορά η Μάργκαρετ Θάτσερ και η υπόσχεσή της για ανάκτηση του κύρους της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Μέσα σε αυτό το ταραγμένο πλαίσιο, ένας έρωτας γεννιέται, μεταξύ δύο νέων παιδιών , της Κάθυ και του Τζων, που ανήκουν σε αυτήν την οργισμένη γενιά, που παρά το περιρρέον σκοτεινό κλίμα, εξακολουθούν να ονειρεύονται πως τα πράγματα θα αλλάξουν.

-Ο έρωτας των δύο νέων ανθίζει μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Πόσα θα αντέξουν; Τι προβλήματα προκύπτουν;

-Η σχέση του Τζων και της Κάθυ δεν είναι μία συμβατική ερωτική σχέση. Η πρωτόγονη έλξη που ασκούν ο ένας στον άλλον δεν τους επιτρέπει, αρχικά, να εντοπίσουν  τη σκοτεινή πλευρά του άλλου.  Το έντονο πάθος τους, τους κάνει να ξεπερνούν τα εμπόδια που συναντούν μπροστά τους, κυρίως τις αντιρρήσεις από τον κοινωνικό περίγυρο, συνθέτοντας την δική τους παράδοξη οικογένεια, που έχει ως επίκεντρο την λίγων μηνών κόρη της Κάθυ, τη Ρούθυ, στο πρόσωπο της οποίας ο Τζων βρίσκει την αθωότητα μιας άδολης αγάπης. Όμως, τα πράγματα γρήγορα θα ξεφύγουν από τον έλεγχό τους και θα πάρουν απροσδόκητη τροπή.

-Που αναφέρεται ο τίτλος; Ποια ‘τα σκουπίδια’;

-Ο έρωτας των δύο νέων εκτυλίσσεται  κατά τη διάρκεια της μεγάλης απεργίας των οδοκαθαριστών στην Αγγλία του 1979. Μέσα στο πνιγηρό περιβάλλον των σκουπιδιών, της κοινωνικής αστάθειας, της αβεβαιότητας, της ματαίωσης και του  αγώνα των ηρώων για αγάπη και αποδοχή, οι ήρωες θα αναγκαστούν να έρθουν αντιμέτωποι με τις πιο ανεξερεύνητες πτυχές του εαυτού τους και των άλλων, αναγκασμένοι πλέον να πάρουν αποφάσεις που θα αλλάξουν τις ζωές τους για πάντα.

-Πώς αποτυπώνεται η εποχή στην οποία αναφέρεται το έργο;

-Επιλέξαμε, να αποδώσουμε πιστά την εποχή στην οποία τοποθετείται η ιστορία του Τζων και της Κάθυ. Μια εποχή, που πέρα από τις κοινωνικοπολιτικές ανησυχίες ή και εξαιτίας αυτών, υπήρχαν και οι αντίστοιχες καλλιτεχνικές, με το πανκ κίνημα  που βρισκόταν στην ακμή του να συγκεντρώνει στους κόλπους του, πολλούς νέους της εποχής. Η πανκ αισθητική αποδίδεται πιστά στην  παράσταση  και μέσα από τις μουσικές επιλογές και μέσα από το εικαστικό και ενδυματολογικό της κομμάτι.

-Ποια τα κοινά στοιχεία του έργου με τη σημερινή, δική μας πραγματικότητα;

-Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια, η διάχυτη αίσθηση της ανασφάλειας, το αδιέξοδο των ανθρώπινων σχέσεων, η οργισμένη νέα γενιά που της κληροδοτείται μία «καμένη γη», η επιμονή των νέων  να δημιουργούν ορίζοντες και να μην παραιτούνται ακόμα και όταν όλα γύρω τους τους φωνάζουν για το αντίθετο, η δημιουργία και η εμφάνιση ανθρώπινων τύπων γεμάτων φοβικά και βίαια ένστικτα καθώς και  η διαχρονικά επίκαιρη φωτεινή όσο και καταστροφική δίνη του έρωτα είναι κάποια από τα στοιχεία του έργου που θα μπορούσαμε να πούμε πως παρουσιάζουν κάποια αντιστοιχία με καταστάσεις του σήμερα.

-Ανήκετε σε μια νέα ομάδα. Μιλήστε μας γ'ι αυτήν και για τα σχέδιά σας.

-Η εταιρεία θεάτρου MONKS ιδρύθηκε το 2018 από μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, όλοι απόφοιτοι του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παιδιά της πόλης. Στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργεί θέατρο ουσίας, προσβάσιμο στη μεγάλη μερίδα του κοινού της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο. Η παράσταση «Στα σκουπίδια» σηματοδοτεί την επιστροφή των MONKS μετά τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού και είναι μόνο το ξεκίνημα μιας σειράς παραστάσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Από τις 6 Δεκεμβρίου ανεβαίνει στο Θέατρο Τ η παράσταση “Frankie and Johnny» με τη Χρύσα Γούτου και τον Ιωάννη Καμπούρη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκου.

-Τι σημαίνει θέατρο για εσάς;

-Συνύπαρξη. Επικοινωνία. Δυνατότητες. Παιχνίδι. Μεταμόρφωση. Ανάσα. Απόδραση. Μοναδική κοφτερή λεπτομέρεια.

sta_skoypidia_1.jpg

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαυρόπουλος, Σκηνικά: Άννα Μπαρδοπούλου - Καταλάν, Ορέστης Κολλύρης, Κοστούμια: Άννα Μπαρδοπούλου – Καταλάν, Μουσική: Γιώργος Χρυσικός, Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης, Σχεδιασμός αφίσας: Άννα Μπαρδοπούλου – Καταλάν,Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη, Trailer: Γιώργος Γεωργακόπουλος – Άλκηστις Σαρμά, Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου, Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Αντίqρηση.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Χρύσα Γούτου, Γιώργος Μιχαλάκος, Γιάννης Μονοκρούσος, Βικτώρια Παπαδοπούλου – Σισκοπούλου, Σμαράγδα Περόντση. Φωτογράφος Χρύσα Γούτου. 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Παραστάσεις: Έως 30/11/2021, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15. Διάρκεια: 95’. Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό | 10€ μειωμένο(φοιτητών, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων& άνω των 65). Προπώληση εισιτηρίων: TicketPlus (προσφορά για τα πρώτα 150 εισιτήρια: 10€ κανονικό και 8€ μειωμένο) .

Μέτρα προστασίας: Ακολουθώντας τις οδηγίες υγειονομικής προστασίας, η είσοδος στο Θέατρο Αμαλία επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης. Η μάσκα είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια παραμονής των θεατών μέσα στο θέατρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παπανδρέου από Θεσσαλονίκη: Βιάστηκαν να βάλουν τελεία στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ
Συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ για να ξαναγίνει η παράταξη κυβερνητική δύναμη, ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου
Παπανδρέου από Θεσσαλονίκη: Βιάστηκαν να βάλουν τελεία στο ΠΑΣΟΚ και το ΚΙΝΑΛ
Επιφυλάξεις από το ΣτΕ για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών
«Ναι» στα υποχρεωτικά σεμινάρια για του δικαστές, αλλά «όχι» στη βαθμολόγηση τους, από τη Διοικητική Ολομέλεια του συμβουλίου
Επιφυλάξεις από το ΣτΕ για την αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστών Λειτουργών