Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

StarWound: «Καλούμαστε να ορθώσουμε μόνοι το ανάστημά μας»

Ο Πέτρος Μπούρας από το συγκρότημα μίλησε μαζί μας λίγο πριν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Star Wound είναι το σημάδι που αφήνει μια πτώση μετεωρίτη στην γη. Κρατώντας την αντίθεση ανάμεσα στη λάμψη από το «αστέρι» και στον πόνο από την «πληγή»,  οι StarWound έπλασαν το όνομα του συγκροτήματος τους. Έβλεπαν το εφήμερο στα πράγματα που ‘έλαμπαν’ ως lifestyle και τα οποία ήταν εμφανές ότι θα κατέρρεαν σύντομα. Με αγλλόφωνο στίχο, και έχοντας παίξει σε μεγάλα Φεστιβάλ όπως το Eurosonic της Ολλανδίας, το CLAE του Λουξεμβούργου και το Culturescapes της Ελβετίας, οι StarWound έρχονται στη  Θεσσαλονίκη για ένα ξεχωριστό live στο Καφωδείο (Ελ. Βενιζέλου 45) την  Κυριακή 5/12/2021, ενάμιση χρόνο μετά την ακυρωθείσα συναυλία τους λόγω πανδημίας. Με δισταγμό μέχρι να γίνει τελικά η εμφάνιση, γιατί όπως εξήγησε στο TyposThes ο μουσικός και μέλος του συγκροτήματος Πέτρος Μπούρας: «Δεν το πιστεύεις ότι όντως θα συμβεί ένα καλλιτεχνικό event που συμμετέχεις, μέχρι την στιγμή που ανεβαίνεις στην σκηνή». Παράλληλα μίλησε για την σημασία της μουσικής  στη ζωή όλων των μελών του γκρουπ, ενώ ειδικά για την εμφάνιση στην πόλη μας σημείωσε πως θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό παρουσιάζοντας παλιά αλλά και ακυκλοφόρητα κομμάτια.

 

-Επιστροφή στα live εν μέσω πανδημίας. Πώς είναι η νέα πραγματικότητα στις συναυλίες; Τι εισπράττετε από την επαφή με το κοινό;

-Επιτέλους! Μας έχει λείψει τόσο πολύ.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ ζορισμένα, γιατί έχει αφήσει ένα τεράστιο κουσούρι η εποχή αυτή. Δεν το πιστεύεις ότι όντως θα συμβεί ένα καλλιτεχνικό event που συμμετέχεις, μέχρι την στιγμή που ανεβαίνεις στην σκηνή. Η επαφή μας με το κοινό είναι περιορισμένη ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα, αλλά νιώθουμε ότι το κοινό είναι, όπως και όλη η κοινωνία διχοτομημένο. Από την μία υπάρχουν οι άνθρωποι που έμαθαν σε έναν άλλο τρόπο in door διασκέδασης και από την άλλη έχεις τους ανθρώπους που διψούν να δούνε, να ακούσουν, να επανέλθουν.

Την σπουδαιότητα μας για το κοινό, καλούμαστε πλέον να την αποδείξουμε μόνοι μας οι καλλιτέχνες και να ορθώσουμε ανάστημα. Αυτό άλλωστε περιγράφουμε και στο ‘Rose’, στο πρώτο τραγούδι που κυκλοφορήσαμε μετά την σιωπή της πανδημίας.  

starwound01.jpg

-Πόσο βοηθάει το γεγονός ότι χρησιμοποιείτε αγγλόφωνο στίχο στην μεγαλύτερη απήχηση της μπάντας και τις εμφανίσεις της στο εξωτερικό;

-Δυσκολεύει στην απήχηση και αν θέλετε και στην ταύτιση με τον Έλληνα ακροατή, διευκολύνει σίγουρα στο εξωτερικό. Εξαρτάται πού απευθύνεσαι. Μια μπάντα για παράδειγμα που παίζει ρεμπέτικο, μπορεί να βρει πιο εύκολα χώρους έξω γιατί εκλαμβάνεται ως ‘έθνικ’ μουσική, παρόλο που χρησιμοποιεί ελληνικό στίχο. Εμάς μας έχει σίγουρα βοηθήσει στο εξωτερικό.  

-Πώς επιλέξατε το όνομα;

-Star Wound είναι το σημάδι που αφήνει μια πτώση μετεωρίτη στην γη. Μας άρεσε πολύ επίσης το contrast των δύο λέξεων. Από την μία ‘Αστέρι’ - λάμψη, φως - και από την άλλη ‘Πληγή’ –πόνος, πτώση. Έτσι τις ενώσαμε και δημιουργήθηκαν οι StarWound. Επίσης, προφανώς βλέπαμε το εφήμερο στα πράγματα που ‘έλαμπαν’ εκείνο τον καιρό ως lifestyle και τα οποία ήταν εμφανές ότι θα κατέρρεαν σύντομα.

-Από τι αντλείτε έμπνευση;

-Από πολλά… Η ειδησεογραφία πάντα μάς ελκύει με την έννοια της καταγραφής. Για παράδειγμα το ‘No flight today’ αναφέρεται στην απαγόρευση των πτήσεων από μουσουλμανικές χώρες που πήγε να περάσει ο Τραμπ. Το ‘Sinkin Boat’ αναφέρεται στο προσφυγικό. Αυτό που πάντα κάναμε με συνέπεια όμως από την αρχή, ήταν να προσωποποιούμε τις θεματικές μας. Έτσι το πρόβλημα των αστέγων, έγινε η ιστορία του ‘Raymond Ray’, o βαλλόμενος καλλιτεχνικός κλάδος, έγινε η ‘Rose’ και ο εθισμός στα ναρκωτικά έγινε η ‘Marianne Loup’.

Η αλήθεια είναι ότι στα τελευταία κομμάτια που έχουμε γράψει έχουμε εστιάσει πολύ περισσότερο στο άτομο και στα θέματα που αντιμετωπίζει. Μιλάμε πολύ περισσότερο σε δεύτερο πρόσωπο. 

-Τι σημαίνει μουσική για εσάς;

-Ζούμε και οι τρεις από αυτήν. Ήταν από πάντα στην ζωή μας. Ενίοτε μας στοιχίζει, μας πονά, αλλά αν πιθανώς εξαιρέσουμε τα βιολογικά παιδιά μας, την αγαπάμε όσο τίποτα.

-Ποιοι οι 5 αγαπημένοι σας δίσκοι;

-Τώρα σώθηκες…. ‘Abbey Road’ (Beatles), Dummy (Portishead), Ok Computer (Radiohead), Five leaves left (N.Drake), Alice (Tom Waits) 

-Τι θα περιλαμβάνει η εμφάνισή σας στη Θεσσαλονίκη;

-Θα είναι μόλις η τρίτη μας εμφάνιση με τον νέο μας ήχο, όπου η Κωνσταντίνα χρησιμοποιεί synths, μετά τα Σκόπια και το Ηράκλειο της Κρήτης. Θα παίξουμε φυσικά τα 2 νέα κομμάτια και 5 ακόμη ακυκλοφόρητα. Έχουμε μεγάλη αγωνία να δούμε την αντίδραση του κοινού σε αυτά. Θα παίξουμε κομμάτια από τους δύο δίσκους μας και κάποιες διασκευές από Amanda Palmer, Portishead, Florence και άλλα. Το σίγουρο είναι ότι με το απωθημένο των εννιά χρόνων στην πλάτη, θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στην Θεσσαλονίκη.

 

Παίζουν:

Eve (Κωνσταντίνα Σταυροπούλου) / Φωνή, Synths

Πέτρος Μπούρας / Πιάνο, Keys

Δημήτρης Αζοράκος / Drums.

Πότε; Κυριακή 5/12/2021

Ώρα έναρξης: 21.30 Είσοδος 2€.

Είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες με την επίδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν