Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δωρεάν ξεναγήσεις σε 5 ιστορικά σημεία στη Θεσσαλονίκη

Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγού

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Πέντε διαφορετικές δωρεάν θεματικές ξεναγήσεις έχει προγραμματίσει για σήμερα Κυριακή 20 Φεβρουαρίου ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού (21/2).

Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» η πρόεδρος του Συνδέσμου κυρία Αναστασία Γαϊτάνου: «συνήθως την μία χρονιά κάνουμε ξεναγήσεις σε κάποια πόλης της Βόρειας Ελλάδας και την επόμενη στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι είχαν γίνει μόνο διαδικτυακές λόγω της πανδημίας και του αυστηρού λοκντάουν. Φέτος το επίκεντρο των ξεναγήσεων θα είναι η Θεσσαλονίκη. Λόγω των περιορισμών που ισχύουν οι ξεναγήσεις θα γίνουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης προσπαθήσαμε να είναι διαφορετικές μεταξύ τους οι ξεναγήσεις».

Η ίδια ανέφερε πως στην πρώτη ξενάγηση με τίτλο «Μια εποχή σε μετάβαση – Άγιος Δημήτριος και Γαλέριος» θα εστιάσουν στην υστερορωμαϊκή Θεσσαλονίκη στα τέλη 3ου και αρχές 4ου αιώνα μ.Χ. με στάσεις σε σημεία όπως ο Άγιος Δημήτριος, η Αρχαία Αγορά, και το Γαλεριανό Συγκρότημα.

Την Εβραϊκή Θεσσαλονίκη θα έχει στο επίκεντρό της η δεύτερη θεματική ξενάγηση. «Γνωρίζουμε πως η εβραϊκή κοινότητα ήταν πολυπληθής και έχει αφήσει το στίγμα της. Στην ξενάγησή μας θα επισκεφθούμε το Διοικητήριο, τις δύο συναγωγές, το Μοδιάνο το Γιαχουντί Χαμάμ και το μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας», ανέφερε η κυρία Γαϊτάνου.

alatza_imaret.jpg

Η τρίτη ξενάγηση έχει ως θεματική την Οθωμανική Θεσσαλονίκη. Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Χαμάμ, Αλκαζάρ και Μπεζεστένι μερικοί από τους σταθμούς της.

agia_sofia.jpg

Στην τέταρτη ξενάγηση οι συμμετέχοντες θα κινηθούν στην Οδό Αγίας Σοφίας και θα μάθουν πτυχές της ιστορίας της τα τελευταία 150 χρόνια. Η αφετηρία θα είναι λίγο πιο πάνω από την συμβολή με την οδό Εγνατία και ο τελικός προορισμός η συμβολή της με την παραλία. «Μέσα από τις αλλαγές που έχουν γίνει στο δρόμο και στα στέκια του, αλλά και σε γεγονότα που έχουν συμβεί σε αυτόν θα μάθουμε την ιστορία της πόλης», σημείωσε η κυρία Γαϊτάνου.

Πέμπτη ξενάγηση θα γίνει κυρίως στα κτήρια που έχει σχεδιάσει ο αρχιτέκτονας Vitaliano Poselli στο κέντρο της πόλης. «Θα δούμε τις αλλαγές στη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης με βάση το γεγονός πως το πρόσωπο της πόλης αλλάζει – από το «άνοιγμα» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Δύση,  μέχρι την απελευθέρωση, την πυρκαγιά του 1917 και την μπελ επόκ».

Επιπτώσεις στον τουρισμό από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση και την ένταση με Τουρκία

Κληθείσα να σχολιάσει πως είναι αυτό το διάστημα το τουριστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την πόλη μας και αν έχουν ήδη γίνει κρατήσεις για ξεναγήσεις η κυρία Γαϊτάνου τόνισε πως «τα μηνύματα είναι αμφίσημα».

Και εξήγησε πως «ναι μεν υπάρχουν αρκετές κρατήσεις, όμως τελευταία έγιναν και έγιναν και κάποιες ακυρώσεις. Ο κόσμος από τη μία φοβάται την Όμικρον που έχει υπερμετάδοση του κορωνοϊού και από την άλλη υπάρχει και η Ρωσο-Ουκρανική ένταση που δημιουργεί αναστάτωση. Σκεφτείτε πχ πως στις ΗΠΑ δεν έχουν βγάλει ταξιδιωτική οδηγία όμως συστήνουν στους πολίτες να αποφύγουν για τρεις μήνες τα ταξίδια στην Ευρώπη. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι των τουριστών μας προέρχονταν από Ρωσία και Ουκρανία που τώρα φυσικά δεν θα έρθουν. Αν υπάρξει σύρραξη η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Παράλληλα και η ένταση που υπάρχει στην Τουρκία δεν βοηθά στο κομμάτι του τουρισμού».

Χρηστικά για τις ξεναγήσεις

Και για τις πέντε ξεναγήσεις οι δηλώσεις συμμετοχών έγιναν τηλεφωνικά και έχουν ήδη ολοκληρωθεί (δε θα γίνονται δεκτές δηλώσεις με μηνύματα κειμένου –sms,ηχητικά ή μέιλ).  Τηρήθηκε δε η προτεραιότητας των δηλώσεων συμμετοχής.

Στις ξεναγήσεις θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ή ράπιντ τεστ 48 ωρών. Η μάσκα είναι υποχρεωτική.

Για ξεναγήσεις και δράσεις του Συλλόγου στο touristguides-ngreece.gr ή στο τηλ 2310546037.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κακοκαιρία Elias: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι καταστροφές που έχει φέρει (ΦΩΤΟ)
Από το ρεύμα προς Πάτρα η κυκλοφορία στην Ολυμπία Οδό και προς τις δύο κατευθύνσεις, στο ύψος του Αιγίου
Κακοκαιρία Elias: Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και οι καταστροφές που έχει φέρει (ΦΩΤΟ)