Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

24ο ΦΝΘ: «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» «ζωντανεύουν» την ιστορική μνήμη

«Η μνήμη είναι γνώση», ανέφερε στοTyposThes ο καθηγητής Αντόνιο Κρεσέντσι, που βρήκε το αρχειακό υλικό στο οποίο βασίστηκε το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται στο 24ο ΦΝΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ήταν το 2003 όταν ο καθηγητής Αντόνιο Κρεσέντσι (Antonio Crescenzi) ανακάλυψε στο υπόγειο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στη Θεσσαλονίκη αρχειακό υλικό από μαθητές του Umberto Primo.

Το κτήριο φιλοξένησε στο παρελθόν το σχολείο στο οποίο όπου φοιτούσαν δεκάδες εβραίοι μαθητές.

Οι εργασίες τους που είχαν γραφτεί το 1941-42, αλλά και οι φωτογραφίες τους, υπήρξαν η αφορμή για μια πολύχρονη έρευνα, το αποτέλεσμα της οποίας παρουσιάζεται στο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο» σε σκηνοθεσία της Αλεσάντρα Μαϊολέτι που προβάλλεται στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Του ντοκιμαντέρ που αφηγείται πτυχές του Ολοκαυτώματος, είχε προηγηθεί μια θεατρική παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Από Μηχανής Θέατρο στην Αθήνα το 2017.

maioletti.jpeg

«Η παράσταση αφορούσε τα τελευταία σχολική χρονιά των μαθητών το 1941-42 και η δράση ήταν κυρίως στην τάξη. Για το ντοκιμαντέρ έγινε μεγαλύτερη έρευνα και φτάνουμε μέχρι το 1945, βλέπουμε πώς εξελίχθηκε η ζωή για τους 9 Εβραίους μαθητές του ιταλικού σχολείου Umberto Primo που βρίσκονται στο επίκεντρο. Το θεατρικό ώθησε τον κ. Κρεσέντσι να πάμε πιο βαθιά την έρευνα και να δούμε την ιστορία του κάθε παιδιού», ανέφερε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία η κυρία Μαϊολέτι, που συνυπογράφει και το σενάριο του ντοκιμαντέρ μαζί με τον κ. Κρεσέντσι. Συμπλήρωσε πως «πρόκειται συνολικά για μια έρευνα που μετρά σχεδόν 20 χρόνια». «Υπήρξαν δυσκολίες όλο αυτό το διάστημα», ομολόγησε, ενώ πρόσθεσε πως κατάφεραν να βρουν απόγονους κάποιων μαθητών στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στην Ιταλία, και τον έναν επιζώντα μαθητή, τον Αλμπέρτο Μοδιάνο, που ζει σήμερα στην Αθήνα.

«Δυστυχώς αρκετά από τα παιδιά είχαν τραγικό τέλος στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», σχολίασε.

Στο πλαίσιο της έρευνάς του ο κ. Κρεσέντσι θέλησε όχι μόνο να βρει τους απογόνους των παιδιών, αλλά και να παραδώσει τα 153 απολυτήρια που βρέθηκαν στις κούτες του σχολείου. Για όσα δεν μπόρεσε να βρει απογόνους, τα παρέδωσε στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

antonio_crescenzi.jpg

«Είχαμε πολλά εμπόδια στην πορεία. Μην ξεχνάτε πως έχουν περάσει σχεδόν 80 χρόνια από τότε που γράφτηκαν αυτές οι εργασίες. Όμως με επιμονή, υπομονή, λίγη τύχη, και αρκετή θέληση τα καταφέραμε», ανέφερε στο TyposThes ο κ. Κρεσέντσι, που έχει και ρόλο αφηγητή στο ντοκιμαντέρ.

Παράλληλα υπογράμμισε την σημασία της ιστορικής μνήμης: «Η μνήμη είναι γνώση. Χωρίς παρελθόν δεν υπάρχει μέλλον. Πρέπει να ξέρουμε την ιστορία ώστε να αποτρέψουμε να επαναληφθούν φριχτά γεγονότα του παρελθόντος. Πρέπει να είμαστε ενεργοί πολίτες, να αντιστεκόμαστε. Να γνωρίζουμε πως έχουμε δύναμη», σημείωσε. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1943 το 96% του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης εκτοπίστηκε στο Άουσβιτς. Από αυτούς ελάχιστοι επέτρεψαν ζωντανοί….

Συντελεστές

Σενάριο – Ιδέα: Antonio Crescenzi, Alessandra Maioletti, Σκηνοθεσία: Alessandra Maioletti, Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κατσαϊτης, Μουσική Σύνθεση: Χρήστος Δαυίδ Νταούλας,Σκηνογραφία – Art Direction: Γιώργος Γεωργίου, Λουκάς Οικονομόπουλος, Ενδυματολογία: Βασιλεία Ροζάνα, Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Μαραγκού, Μοντάζ: Άγγελος Αγγελόπουλος, Βαγγέλης Πυρπίλης, Sound Design: Αναστάσιος Κατσάρης, Τόνια Βλάχου, Ηθοποιοί: Γιάννης Τριαντάκης, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Δήμητρα Δερζέκου, Λευτέρης Κολίτσος, Σοφία Σκαραμαγκά, Ντίνος Γκελαμέρης, Βίνα Σέργη, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Κώστας Καλουδιώτης

Παραγωγή: Oneiro Company, Συμπαραγωγή: ΕΡΤ, Cosmote TV, Εκτέλεση Παραγωγής: Blacklight Productions, Executive Producers: Αντόνιο Κρεσέντσι, Diane Boulanger, Τάσος Κατσάρης.

Με την υποστήριξη: Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, ΕΚΟΜΕ, Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, KickStarter, ΔΕΣΦΑ

Υπό την Αιγίδα: ΕΟΤ, Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δήμος Θεσσαλονίκης.

Μπορείτε να δείτε Online το ντοκιμαντέρ στο https://online.filmfestival.gr/.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

«Όχι» στα οριζόντια μέτρα για τα καύσιμα λέει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Θεσσαλονίκη: Ουκρανός ιερέας περιγράφει το ταξίδι σωτηρίας από το Κίεβο (ΦΩΤΟ)

Κρήτη: Απίστευτο σκηνικό σε βάπτιση – Άρπαξαν φωτιά τα μαλλιά της νονάς (VIDEO)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του...
Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς