Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Διαστροφή»: Η έκθεση του Χρόνη Σπανού με την ανατρεπτική προσέγγιση στην τροφή

Απόψε τα εγκαίνια στο Casablanca social club

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Μια ανατρεπτική ματιά έδωσε ο food-photographer Χρόνης Σπανός μέσα από τις λήψεις του για την έκθεση φωτογραφίας με τον τίτλο «Διαστροφή» που εγκαινιάζεται απόψε στις 21.30 στο Casablanca social club.

«Ο στόχος ήταν εξαρχής να δημιουργηθεί νέο υλικό από την πλευρά μου και να εξερευνήσω πιο βαθιά την τροφή ως πρώτη ύλη, αποσκοπώντας σε εικόνες που θα δημιουργήσουν ένα διάλογο με τον θεατή», ανέφερε ο ίδιος ο δημιουργός στο TyposThes. Η όψη των τροφίμων αλλά και τα χρώματά τους σμίγουν μοναδικά σε μια περίτεχνη «μαγειρική» των εικόνων.

Είναι μια έκθεση φωτογραφίας που αγγίζει τα όρια της διασ-τροφής. Ο δημιουργός μίλησε για το πώς ανέδειξε τις πρώτες ύλες που φωτογράφισε, αναφέρθηκε στο τι προσέχει ένας food photographer, αλλά και για το πώς ξεκίνησε αυτό το δημιουργικό ταξίδι με την φωτογραφία φαγητού.

spanos2.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για αυτή την έκθεση φωτογραφίας;

-Μου έγινε η άκρως τιμητική πρόταση/πρόκληση από το Casablanca Social Club, να δημιουργήσω μια έκθεση στον χώρο τους. Ο στόχος ήταν εξαρχής να δημιουργηθεί νέο υλικό από την πλευρά μου και να εξερευνήσω πιο βαθιά την τροφή ως πρώτη ύλη, αποσκοπώντας σε εικόνες που θα δημιουργήσουν ένα διάλογο με τον θεατή.

spanos_diastrofi.jpg

-Ο τίτλος πώς προέκυψε;

-Ο τίτλος προέκυψε σε συζήτηση με το team του Casablanca. Έχοντας λοιπόν υπόψιν την αμεσότητα των εικόνων και την διάθεση για πειραματισμό γύρω από την φωτογραφία φαγητού καθώς και την ανάδειξη πρώτων υλών και διαφορετικής οπτικής ματιάς στο σύνολο του έργου από αυτήν που έχω στην καθημερινότητα μου, προσπάθησα να βγω έξω από τα όρια του επαγγελματισμού και να περάσω στην πλήρη ελεύθερη έκφραση.

spanos3.jpg

-Πώς αναδείξατε  την ωμή ομορφιά των συστατικών της κουζίνας; 

-Με μια διάθεση ελευθερίας και πειραματισμού. Συνεργάστηκα με τον καλό μου φίλο και για χρόνια συνεργάτη Αντώνη Μουστάκη και αποφασίσαμε να βγούμε από τα όρια των επαγγελματικών μας αναθέσεων, να δημιουργήσουμε κάτι πρωτότυπο και κυρίως διαφορετικό ως εικόνα φαγητού και να το διασκεδάσουμε στην πορεία.

spanos4.jpg

-Τι προσέχει στην λήψη των φωτογραφιών ένας food- photographer;

-Αρκετά πράγματα και ταυτόχρονα θα έλεγα. Πρώτα και πάνω από όλα, στην φωτογραφία έρχεται το φως. Ανάλογα με το πιάτο, υπάρχει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του φωτισμού του, άλλες φορές φυσικό φως, άλλες τεχνητό. Το ίδιο το πιάτο κατέχει την κύρια θέση στο καρέ, χρειάζεται προσοχή ανάλογα με τη συνταγή που έχει δημιουργήσει ο σεφ, τα χρώματα του φαγητού, τη σύνθεση του, στερεό ή και/με υγρό στοιχείο, αν είναι κρύα ή ζεστή παρασκευή. Το πετυχημένο αποτέλεσμα είναι μια εξίσωση πολλών μεταβλητών, έμπνευσης και καλής συνεννόησης με τον δημιουργό/σεφ.

spanos.jpg

-Πώς ξεκίνησε το ταξίδι της φωτογραφίας φαγητού; Και τι σας έχει αφήσει αυτά τα 7 χρόνια που ασχολείστε με αυτό;

-Το ταξίδι ξεκίνησε το 2013, όταν η Νίκη Βαγγέλη από τα ζαχαροπλαστεία Μίλτος, με κάλεσε να κάνουμε φωτογράφιση των προϊόντων της εταιρίας για χρήση στα social media. Λίγο αργότερα γνωρίστηκα με τον Αντώνη Μουστάκη και τον Ηλία Παπαχρήστο της Magna Carta και οι ρυθμοί ανέβηκαν γρήγορα και δημιουργικά. Στη συνέχεια ήρθαν και άλλες συνεργασίες με εστιατόρια, με εταιρίες τροφίμων, με την Wolt.

Η ενασχόληση μου με τη φωτογραφία φαγητού έχει δημιουργήσει όμορφες φιλίες και καλές συνεργασίες. Είμαι τυχερός που συναναστρέφομαι σε καθημερινή βάση με δημιουργικούς ανθρώπους, γεμάτους αγάπη και πάθος για το αντικείμενο τους. Πορευόμαστε παρέα με δημιουργική διάθεση πάντα, δοκιμάζουμε συνταγές, ανταλλάσσουμε απόψεις γύρω από το φαγητό και νομίζω πως εξελισσόμαστε διαρκώς.

 

-Όταν σας σερβίρουν ένα πιάτο πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται πώς θα το φωτογράφιζε;

-Από την μια πλευρά ναι, είναι κάπως αντανακλαστικό, βαθιά εντυπωμένο πλέον. Προσέχω το φως, τα στοιχεία του πιάτου, την γεωμετρία του, τα χρώματα.. Από την άλλη, όντας μέσα στις κουζίνες παρέα με τους σεφ και στα εστιατόρια σε καθημερινή βάση, τις σπάνιες φορές που θα μου σερβίρουν ένα πιάτο ως πελάτη, προσπαθώ απλά να απολαύσω την στιγμή και να ευχαριστηθώ το φαγητό, αφήνοντας την επαγγελματική μου ιδιότητα εκτός.  

diastrofi2.jpg

-Ποια τα επόμενα σχέδιά σας;

-Αυτή τη στιγμή, έχοντας ολοκληρώσει την μελέτη και δημιουργία της έκθεσης φωτογραφίας στον χώρο του Casablanca Social Club, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο κατά νου. Ήταν μια πολύ ωραία και έντονα δημιουργική πορεία, μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόκληση που στην ολοκλήρωση της, απολαμβάνω το αποτέλεσμα και αναμένω με χαρά τους θεατές να επισκεφθούν την έκθεση και να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις.

Στο απώτερο μέλλον, σίγουρα θα σκεφτώ το επόμενο βήμα και την επόμενη πρόκληση, καθώς πιστεύω πως η διαρκής αναζήτηση και κίνηση, μας εξελίσσει, δημιουργεί στόχους και διάθεση, μας ωθεί να εξερευνούμε βαθύτερα τον εαυτό μας και τον κόσμο γύρω μας.

Σημείωση: Η έκθεση θα φιλοξενηθεί σε όλους τους χώρους του Casablanca social club (Λεώφ. Βασιλίσσης Όλγας 18, Θεσσαλονίκη) και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Απριλίου .

Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο κ. Σπανός στο TyposThes.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη διασπορά κορωνοϊού – Πιθανή επαφή σε οποιοδήποτε χώρο

Μητσοτάκης: Σε 3 χρόνια ολοκληρώνεται ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος (ΦΩΤΟ)

Ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή – Οι 5 λόγοι που το ΚΚΕ δεν θα συμμετέχει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ