Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Αλλαγή στις ημερομηνίες για τον «Θάνατο του Ιβάν Ίλιτς»

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη προμηθευτεί εισιτήρια

Αλλάζουν για τεχνικούς λόγους οι ημερομηνίες της παράστασης «Ο θάνατος του Ιβάν Ίλιτς» στο θέατρο Αμαλία (Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη) και θα πραγματοποιηθούν Κυριακή , Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Μάη στις 21.00.

Τα εισιτήρια , τα οποία ήταν αγορασμένα για 13 και 14 Μάη θα μεταφερθούν στις νέες ημερομηνίες!

Το έργο του Τολστόι ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη.

Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν για άλλη μια χρονιά, όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους του διηγήματος, σ’ ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο -αντιμάχονται τον τίτλο- σφύζει από Ζωή!

«Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς» βασίζεται στο αληθινό γεγονός του θανάτου του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ , όπως το διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες, στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι. Ο Τολστόι, μέσω αυτού του έργου του, επιχειρεί ένα προσκύνημα στον Θάνατο, αντιλαμβανόμενος εις βάθος τη σημασία της μνήμης Θανάτου. Το να θυμάται δηλαδή ο άνθρωπος ότι είναι θνητός, ότι θα ‘ρθει η στιγμή που θα πεθάνει. Και τότε, το μόνο που θα ορθωθεί μπροστά του, θα είναι το ΠΩΣ έζησε. Αυτή η σκέψη κάθε άλλο παρά λυπηρή είναι αν ο άνθρωπος καταφέρει να ζήσει «όπως πρέπει να ζει ο Άνθρωπος».

Η υπόθεση; Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος Θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξη του Ιβάν Ιλίτς σείεται συθέμελα γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να αποδεχτεί το συμπέρασμα ότι «ο Γάιος είναι άνθρωπος, οι άνθρωποι είναι θνητοί, άρα ο Γάιος είναι θνητός» που διδάχτηκε κατά την περίοδο των φοιτητικών του χρόνων, το Εγώ του τον κρατάει γερά δέσμιο του. Ο Γάιος ναι… αυτός όμως όχι! Αυτός μπορεί να ξεγελάσει τον Θάνατο!

Η σκηνοθέτης γράφει σε σημείωμά της για την παράσταση: «3ος χρόνος για τον Ιβάν Ιλίτς του Τολστόι και για εμάς που -παρά τις δυσκολίες του τελευταίου χρόνου- είμαστε ακόμα εδώ, να σκαλίζουμε με τον Θανάση και τον Γιώργο αυτή την υπέροχη ιστορία. Μέσα από την πορεία του ήρωά μας προς τον θάνατο βλέπουμε τη ζωή του. Τη βλέπει κι ο ίδιος μέσα από εμάς. Και σε κάθε παράσταση καταφέρνουμε, παρέα με τους θεατές, να λυτρώσουμε τον Ιβάν Ιλίτς και μέσω αυτού, τους ίδιους μας τους εαυτούς. Για εμένα, το μεγαλειώδες αυτό έργο του Τολστόι είναι ένας ύμνος στη Ζωή και στον Θάνατο».

Συντελεστές

Κείμενο: Leo Tolstoy, Μετάφραση από τα ρωσικά: Παύλος Στεφάνου, Διασκευή/Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνα Νικολαΐδη, Σκηνικά/Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης, Πρωτότυπη μουσική: Γιάννης Οικονόμου, Κίνηση: Χριστίνα Φωτεινάκη, Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Θανάσουλα, Creative Agency: GRID FOX, Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού, Παραγωγή: A PRIORI www.a-priori.gr, Παίζουν οι ηθοποιοί: Θανάσης Κουρλαμπάς & Γιώργος Γαλίτης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Κυριακή 15  - Τρίτη 17 – Τετάρτη 18 Μάη στις 21:00

Διάρκεια παράστασης 80’ (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές εισιτηρίων Γενική Είσοδος: 16€, Μαθητικό, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ: 13€, Προπώληση εισιτηρίων Ταμείο Θεάτρου Αμαλία ( Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη)

Πληροφορίες – Κρατήσεις: 2310 842 509.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Θεσσαλονίκη: Πρόγραμμα κατά των κουνουπιών – Ψεκασμοί σε 16 σημεία (ΦΩΤΟ)

Ο ΕΟΦ ανακαλεί γνωστό καλλυντικό προϊόν από τα ράφια των φαρμακείων (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη: Δύο επιπλέον λεωφορεία ΟΑΣΘ στη γραμμή για το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ