Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανοίγει πύλες το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Νέα Παραλία – Με 40.000 τίτλους

Από αύριο ξεκινάει ο θεσμός που μετρά 41 συνεχή χρόνια

Από αύριο, Παρασκευή 24 Ιουνίου και έως τις 10 Ιουλίου ο χώρος της παραλίας του Λευκού Πύργου και κατά μήκος μέχρι τη Στάση Στρατηγείου γεμίζει με τα χιλιάδες βιβλία στα περίπτερα των εκθετών, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα, η οποία και με τη συντροφιά της θαλάσσιας αύρας θα αποζημιώνει καθημερινά τον πιο μικρό έως και τον μεγαλύτερο φίλο του, που θα προτιμήσει να ενημερωθεί και να προμηθευτεί  τα βιβλία του.

Σαρανταένα συνεχή χρόνια  ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί ένα μοναδικό και αναπόσπαστο κομμάτι δράσης για το βιβλίο στην πόλη της Θεσσαλονίκης που με τη λειτουργία του αντικατοπτρίζει   την ανεπανάληπτη αυτή  σχέση που έχουν οι επισκέπτες κάθε χρόνο με αυτό  εν όψει του καλοκαιριού, όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας που σήμερα έδωσε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Φεστιβάλ που κάνει πρεμιέρα αύριο με περισσότερους από 40.000 τίτλους βιβλίων. 

Τα επίσημα εγκαίνια του φεστιβάλ θα γίνου στις 25 Ιουνίου, παρουσία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας δήμου Θεσσαλονίκης.

 Όλο το παραπάνω διάστημα από τις 7 το απόγευμα και έως τις 11.00 το βράδυ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την ελληνική  βιβλιοπαραγωγή με νέες κυκλοφορίες βιβλίων αλλά και παλαιότερες και να παίρνουν μέρος σε διάφορα χάπενινγκ-διαγωνισμούς.

Επίσης να επικοινωνήσουν με συγγραφείς στα περίπτερα των εκθετών που θα βρίσκονται καθημερινά και θα υπογράφουν τα βιβλία τους, ενώ θα μπορούν  να παρακολουθήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα γίνονται στο χώρο των εκδηλώσεων μπροστά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μπαρμπουνάκης: Προσδοκούμε η προσέλευση να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο 

Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης τόνισε «με σύμμαχο τον καλό καιρό και τη συνεχή προσέλευση των πολιτών η οποία και φέτος προσδοκούμε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, είμαστε αισιόδοξοι πως θα έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα για το βιβλίο και τον πολιτισμό. Δεχόμαστε κάθε φορά την αγάπη τους, τη στήριξη τους στο θεσμό και τους ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε βέβαιοι ότι, με την επίσκεψή τους με τις οικογένειες και τους φίλους τους από την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας, θα είναι αρκετά ικανοποιημένοι με το εύρος των 40.000 τίτλων βιβλίων που μπορούν να δουν και των 200  εκδοτών που συμμετέχουν από όλη την Ελλάδα. Το βιβλίο μπορεί και στέκεται και αντιστέκεται αξιοπρεπώς στις δυσκολίες της ανθρωπότητας, της πανδημίας, των αυξήσεων και κάνει τον άνθρωπο να είναι αισιόδοξος προς το μέλλον. Σας καλούμε λοιπόν όλους να έρθετε στην Έκθεση Βιβλίου και να κάνουμε την  όμορφη παραλία μας κάθε μέρα να ζει στους ρυθμούς μιας «Γιορτής» της ενημέρωσης, της ανάγνωσης, της δημιουργίας, της φιλαναγνωσίας και του πολιτισμού που μας προσφέρει το Φεστιβάλ».

Όπως είπε ο κ. Μπαρμπουνάκης, φέτος δίνεται ιδιαίτερο βάρος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην ανάδειξη καλλιτεχνών από τη βόρεια Ελλάδα. Αξίζει να αναφερθεί ότι χάρισε με περιπαικτική διάθεση στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου μια ... ομπρέλα ως μνεία στις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο είπε: «Μας θέλουν πλέον οι καιρικές συνθήκες αφού η διοργάνωση έχει μετατεθεί τέλη Ιουνίου και θα συνεχίσει έτσι και στο μέλλον» εξήγησε.

Προσπάθεια να μην ανέβουν οι τιμές

Αν και οι εκδότες παραδέχθηκαν αύξηση στις ηλεκτρονικές πωλήσεις βιβλίων μεσούσης της πανδημίας, εντούτοις δήλωσαν προβληματισμένοι για τον διπλασιασμό της τιμής του χαρτιού αλλά και αποφασισμένοι να μη μετακυλίσουν όλο το κόστος στους αναγνώστες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Εκτός από τον διπλασιασμό της τιμής του χαρτιού, ανέβηκε και το ενεργειακό κόστος. Θα προσπαθήσουμε να μην είναι σημαντική η αύξηση στο βιβλίο για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην αγορά. Το ζήτημα βέβαια είναι να υπάρξει και στήριξη της πολιτείας προς τους εκδότες» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών, Λευτέρης Ντουρανίδης.

Πάντως, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε και πραγματοποιήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Βιβλίου σε δείγμα 505 ατόμων, το διάβασμα ενός βιβλίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βοήθησε πολύ (52,5%) και αρκετά (36%). Το 77% αγόραζε τότε τα βιβλία μέσω e-shop ενώ το 2021 πάνω από τους μισούς, διάβασαν από ένα έως 5 βιβλία, κυρίως ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Το βιβλίο είναι «καταφύγιο αλλά και πολεμοφόδιο για όλα αυτά που ζούμε», δήλωσε ο β' αντιπρόεδρος του ΣΕΚΒΕ κ. Τάσος Θωμάς.

Παράλληλες εκδηλώσεις

 Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν :

α. διαγωνισμός φωτογραφίας του Φεστιβάλ

θα διεξάγεται  καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, Οι επισκέπτες θα μπορούν να στείλουν τη φωτογραφία τους, στα emails  του ΣΕΚΒΕ [email protected] ή [email protected], με όλα τα στοιχεία επικοινωνίας τους ή και μήνυμα  στο face book στη σελίδα: Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Μετά τη λήξη του 41ου Φεστιβάλ θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και θα υπάρχει και βραβείο (βιβλία).

β. ψηφίζουμε το βιβλίο του Φεστιβάλ

οι επισκέπτες θα μπορούν να ψηφίσουν στην κάλπη που θα βρίσκεται στην

Γραμματεία της Έκθεσης (αριθμός εκθετηρίου 58) , για να αναδείξουμε και φέτος το Βιβλίο του Φεστιβάλ.

γ. Έρευνα στο χώρο από την εταιρεία Interview με την συμμετοχή του κοινού.

Στις 29 Ιουνίου από τις 7 το απόγευμα και έως τις 10 το βράδυ  οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ3  Αλέξανδρος Τριανταφύλλου και  Πάρις Παρασχόπουλος θα  μεταδίδουν τις εκπομπές τους ζωντανά από το χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου στην παραλία.

Για τρίτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με το Δημοτικό Ραδιόφωνο FM100 οι συγγραφείς θα δίνουν συνέντευξη τηλεφωνικά πριν την έναρξη λειτουργίας και στη συνέχεια θα μεταδίδεται από την ηχητική εγκατάσταση του Φεστιβάλ Βιβλίου για τους επισκέπτες.

Φέτος το  41o Φεστιβάλ Βιβλίου αφιερώνεται  στα 100 χρόνια από τη  Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με την ευγενική χορηγία του Πολιτιστικού Οργανισμού Καλλιτεχνών Ελλάδος Π.Ο.Κ.Ε. θα πραγματοποιήσουμε Επετειακή συναυλία αφιέρωμα στη Μικρά Ασία –με τίτλο: Υπόκλιση  στο παρελθόν … την Τετάρτη 6 Ιουλίου ώρα 9 μ.μ. ( χώρος εκδηλώσεων, εξέδρα δίπλα στο άγαλμα του Μεγ. Αλεξάνδρου.),με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια και αγαπημένη φωνή του συνθέτη Γιάννη Σπανού, Ντίνα Παπαϊωάννου.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Ιουνίου ώρα 8.30 στην εξέδρα. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 7.30 με την  παρουσία της Φιλαρμονικής  Ορχήστρας  Δήμου Θεσσαλονίκης και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Μνήμη…Μικρά Ασία…Σμύρνη…Και 100 χρόνων μνήμη…1922 με 2022»  με την Κατερίνα Μακρή.

Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνεται  από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και  τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τελεί δε υπό την αιγίδα: του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης),σε συνεργασία με την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο Φεστιβάλ Βιβλίου επίσης συμμετέχουν η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, το  Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ,η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ.ά.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θρίλερ με Γαλλίδες τουρίστριες στη Σίκινο - Το τελευταίο SMS, η μεταξύ τους σχέση
«Χτενίζουν» τα μονοπάτια του νησιού - Τι έγραψε στο τελευταίο μήνυμά της μια από τις δυο τουρίστριες που εξαφανίστηκαν
Θρίλερ με Γαλλίδες τουρίστριες στη Σίκινο - Το τελευταίο SMS, η μεταξύ τους σχέση