Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ερατώ Αλακιοζίδου: Τα φεστιβάλ είναι γιορτή και τα μουσικά φεστιβάλ η πιο μεγάλη

Πλούσιο πρόγραμμα στο «Music Diaries» International Workshop Festival

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Το «Music Diaries» International Workshop Festival, επιστρέφει δυναμικά με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα. Η 5η διεθνής διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 3 Ιουλίου 2022 στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα βρεθούν σε κοινό τόπο και χρόνο για να γεμίσουν τις μέρες με έμπνευση, δημιουργία και κοινές δράσεις, προσφέροντας στους συμμετέχοντες σπουδαστές και στο κοινό της πόλης τρεις ανεπανάληπτες μέρες με καινοτόμες δραστηριότητες και πρωτοποριακά προγράμματα.  Λίγο πριν ανοίξει η αυλαία μιλήσαμε με την καλλιτεχνική διευθύντρια των Music Diaries κυρία Ερατώ Αλακιοζίδου για το φετινό πρόγραμμα αλλά και τη σημασία του θεσμού για την πόλη μας. "Οι τρεις ημέρες του φεστιβάλ θα είναι γεμάτες έμπνευση και δημιουργία και θα αποτελέσουν σταθμό στην πορεία κάθε συμμετέχοντα", είπε η ίδια στο TyposThes. Μίλησε για τις δύο νέες θεματικές του φεστιβάλ, τα σχέδια για παρουσία του θεσμού στην Ιταλία , αλλά και για την κλασσική μουσική στην εκπαίδευση. Στο τι θα ήθελε να κρατήσει ο κόσμος φεύγοντας από τα Music Diaries ανέφερε: "Θα ήθελα από τα Μουσικά Ημερολόγια ο κόσμος να κρατήσει στιγμές και ανθρώπους που δίνουν κίνητρο για εξέλιξη και δημιουργία.
Στιγμές και ανθρώπους πηγές έμπνευσης και σταθμούς στη μουσική - και όχι μόνο - πορεία του".

erato_alakiozidoy_2.jpg

-Με την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα φέτος το Music Diaries αποκτά μια νότα από την προ covid εποχή. Πώς νιώθετε γι’ αυτό; Πώς θα συμμετάσχει το κοινό;

-Τα προηγούμενα χρόνια η πανδημία κατέστησε τα πράγματα σε παύση διαρκείας - το πλήγμα για τον πολιτισμό ήταν σημαντικό και οι επιπτώσεις είναι ακόμη αισθητές. Τώρα που η καθημερινότητα μοιάζει να επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς της, το Music Diaries επιστρέφει μαζί της δυναμικά συνεχίζοντας την ως τώρα πορεία του. Κρατά βασικές ενότητες των προηγούμενων διοργανώσεων μα ταυτόχρονα προσθέτει νέες πρωτοποριακές δράσεις που συμβαδίζουν με τους σύγχρονους ρυθμούς. Ο ενθουσιασμός είναι έντονος και αισθάνομαι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την τροπή των πραγμάτων και την διεξαγωγή της φετινής διοργάνωσης. Η προετοιμασία για μια διοργάνωση τέτοιας εμβέλειας  είναι μια άκρως απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, όμως  το αποτέλεσμα δικαιώνει την κάθε  προσπάθεια τόσο για την οργανωτική ομάδα, και τους συντελεστές όσο και για το κοινό. Η χαρά και η προσμονή για τη φετινή διοργάνωση είναι μεγάλη και η αποζημίωση είναι η χαρά της δημιουργίας και το χαμόγελο παιδιών. Το Music Diaries 2022 θα προσφέρει στο κοινό τη συμμετοχή σε καινοτόμα προγράμματα και εργαστήρια. Οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν ενεργά ή και σαν ακροατές σε μαθήματα και δραστηριότητες με κορυφαίους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να παρακολουθήσουν συναυλίες υψηλού επιπέδου. Οι τρεις ημέρες του φεστιβάλ θα είναι γεμάτες έμπνευση και δημιουργία και θα αποτελέσουν σταθμό στην πορεία κάθε συμμετέχοντα.
 

-Τι θα δούμε στα φετινά Music Diaries και τι είναι η δράση Festival In Residence στην Ιταλία;

-Κάθε χρόνο στο φεστιβάλ προστίθενται νέες ενότητες και δράσεις που ανταποκρίνονται στη μουσική σύγχρονη πραγματικότητα. Το φεστιβάλ που προγραμματίζεται για φέτος θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και θα  περιλαμβάνει αφενός  ενότητες των προηγούμενων διοργανώσεων δηλαδή Σεμινάρια, Εργαστήρια, Συναυλίες, Forum καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν μετά από ανοιχτή πρόσκληση, Σχολή Καλλιτεχνικής Έρευνας (Artistic Research School),και 2 νέες θεματικές. Η μία είναι η ενότητα Η επιχειρηματικότητα στην Τέχνη Entrepreneurship in Arts και η δεύτερη την έκδοση Music Diaries in Residence κατά την οποία το φεστιβάλ θα επεκτείνει τη δράση του σε άλλη χώρα και συγκεκριμένα στην Ιταλία- προκειμένου οι σπουδαστές που συμμετέχουν στο φεστιβάλ να έχουν τη δυνατότητα συμπράξεων και συναυλιών με ξένους σπουδαστές αλλά και επαγγελματίες μουσικού αλλά και συμμετοχή στις δράσεις των φεστιβάλ. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διοργάνωση λόγω γραφειοκρατικών και κυρίως οικονομικών προβλημάτων. Ελπίζω όμως να τα καταφέρουμε για αργότερα μέσα στη φετινή χρονιά ή για την επόμενη. Όλα εξαρτώνται από τις επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα, και όπως αντιλαμβάνεστε τα έξοδα για μια τέτοιου είδους διοργάνωση είναι ακόμα πιο πολλά. Παραμένω όμως αισιόδοξη και ευελπιστώ στα καλύτερα. Παράλληλα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρξει όπως κάθε χρόνο και μίνι έκθεση βιβλίου την οποία επιμελείται ο μοναδικός Δημήτρης Λεοντζάκος με βιβλία ποίησης, μουσικής και τέχνης από τις εκδόσεις Νεφέλη, Σαιξπηρικόν και Υποκείμενο καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι από τις σειρές παιδικών βιβλίων των ιδίων, με ειδικές εκπτώσεις για όλους τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ, ενώ για πρώτη φορά θα υπάρξει η πρώτη έκθεση παρτιτούρας First Sheet Music & Book Fair :Through your head to your heart και μουσικού βιβλίου με εξειδίκευση στην κλασσική και σύγχρονη κλασσική μουσική, μουσικολογικά βιβλία, εκπαιδευτικά παρτιτούρες φωνητικής και χορωδιακής μουσικής , παρτιτούρες για πιάνο κι έγχορδα, μουσική δωματίου κλπ. Την έκθεση επιμελείται η αξιολογότατη και υπερδραστήρια κ Μαυρομουστάκη Έρη.

25 Καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο θα βρεθούν σε κοινό τόπο και χρόνο για να γεμίσουν τις μέρες με έμπνευση, δημιουργία και κοινές δράσεις, προσφέροντας στους συμμετέχοντες σπουδαστές και στο κοινό της πόλης τρείς ανεπανάληπτες μέρες με καινοτόμες δραστηριότητες και πρωτοποριακά προγράμματα. Να θυμίσω εδώ πως το φεστιβάλ έχει πάρει την διάκριση EFFE Label 2019-2023

erato_alakiozidoy_3.jpg

-Πόσο έχει καταστεί ένας θεσμός για την κλασσική μουσική και την εκπαίδευση;

-Οι θεσμοί ως γνωστόν, ταυτίζονται με έναν κοινωνικό σκοπό, και αποτελούν σταθερά μοτίβα που επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια των ετών, υπερβαίνοντας τα άτομα και τις προθέσεις τους. Σε τόσο δύσκολους καιρούς νομίζω πως η πρωτοβουλία συνέχισης αυτού του φεστιβάλ είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων. Με τον πλουραλισμό των εκδηλώσεων επιθυμούμε να δώσουμε το στίγμα της αλλαγής και του επαναπροσδιορισμού της εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους. Το εγώ ως μεμονωμένος καλλιτέχνης γίνεται εμείς ως σύνολο και η μετατόπιση αυτή δίνει το στίγμα ενός περιεχομένου που όχι μόνο ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα αλλά δίνει το έναυσμα, της εμψύχωσης και εξέλιξης των ανθρώπων που συμμετέχουν είτε είναι αυτή η οργανωτική ομάδα, είτε οι καλλιτέχνες είτε οι συμμετέχοντες. Όπως ακριβώς θα θέλαμε να είναι και η μουσική εκπαίδευση στη χώρα μας. Η μουσική πέρα από δείγμα υψηλής και εμπνευσμένης ανθρώπινης δημιουργίας είναι και μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη για το νεότερο πολιτισμό μας ως μέσο εξύψωσης του ψυχικού και πνευματικού μας κόσμου, αλλά και ως μέσο καλλιέργειας και ουσιαστικής αναβάθμισης των ανθρώπινων αξιών.

-Πώς μπορεί κανείς να διατηρήσει έναν θεσμό μέσα σε τόσο δύσκολους καιρούς;
-Προαπαιτούμενο είναι η ανάπτυξη του πνεύματος και του ήθους των ανθρώπων. Τον θεσμό εμείς τον δημιουργούμε και εμείς πρέπει να τον διασώσουμε. Όταν υπάρχει συντονισμός αξιών και ομαδικό πνεύμα συνεργασίας υπάρχει και Πολιτισμός. Διαδικαστικά η διατήρηση ενός τέτοιου θεσμού είναι μια δύσκολη υπόθεση, πόσο μάλλον τη σημερινή εποχή, μια εποχή μεγάλης κρίσης. Οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις που επέβαλε η πανδημία σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις ενός πολέμου, την αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα, και τα πάγια την αναμονή των επιχορηγήσεων και δαιδαλώδη γραφειοκρατία καθιστά την διαδικασία της προετοιμασίας  πρόκληση για γερά νεύρα. Όμως η ανάγκη για δημιουργία και επικοινωνία και η αγάπη για τη μουσική αντισταθμίζουν τη ζυγαριά,  το ενδιαφέρον και ο ενθουσιασμός  τόσο των συντελεστών όσο του κοινού αποτελούν  τους δυο βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν τη διατήρηση θεσμών τέτοιας εμβέλειας.  Η οργανωτική ομάδα και οι συντελεστές είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό , τις ιδέες, την προετοιμασία, την κάλυψη των αναγκών, την ομαλή διεξαγωγή του φεστιβάλ. Είναι οι αφανείς ήρωες που συντηρούν και εξελίσσουν τη διοργάνωση. Και από την άλλη πλευρά το κοινό, που αγκαλιάζει και στηρίζει με την ενεργή παρουσία του δράσεις σαν αυτές.

-Ποια η σημασία της εκπαίδευσης σε έναν νέο μουσικό;

-Η σημασία της εκπαίδευσης σε έναν νέο μουσικό είναι καταλυτική για την πορεία και την εξέλιξή του .Ο τρόπος και  το σύστημα με το οποίο αυτή ασκείται αλλά και τα ερεθίσματα που αντλεί ένας νέος μουσικός είναι καθοριστικά για την ανάπτυξη της μουσικής του προσωπικότητας, της τεχνικής του κατάρτισης και του χαρακτήρα του. 
Η μουσική απαιτεί προσήλωση, πειθαρχία, υπομονή επιμονή και αγάπη.
Είναι ελευθερία, έκφραση συναισθημάτων και επικοινωνία.
Για αυτό είναι σημαντικό στη σταδιοδρομία του να συναντήσει ανθρώπους κατάλληλους και ικανούς να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης  και κίνητρο. Τα φεστιβάλ είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και προσθήκη στην εκπαιδευτική σταδιοδρομία ενός νέου μουσικού. Η γνωριμία με καλλιτέχνες κύρους και υψηλού επιπέδου, η επικοινωνία, το μοίρασμα, η έμπνευση, η συν δημιουργία, είναι δώρα ανεκτίμητης αξίας που προσφέρουν τέτοιες διοργανώσεις , εφόδια και αναμνήσεις  που διευρύνουν τους ορίζοντες του και στέκονται καθοριστικά για την εξέλιξή του.

-Τα Ημερολόγια είναι για να γράφουμε αναμνήσεις, για να κρατάμε πολύτιμες στιγμές. Τι θέλετε να κρατήσει ο κόσμος από τα Μουσικά Ημερολόγια;

-Αναμνήσεις, πολύτιμες στιγμές. Η μουσική όταν φεύγει πηγαίνει και φωλιάζει βαθιά στη μνήμη. Η συνολική εμπειρία που αποκτά κανείς στα Μουσικά Ημερολόγια είναι σπουδαία και ουσιαστική. Η γνωριμία με καλλιτέχνες υψηλού επιπέδου και κύρους, η ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων, η έμπνευση, η συν δημιουργία αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα σε όλους τους ανθρώπους των Μουσικών Ημερολογίων - σπουδαστών, καθηγητών, συντελεστών, εθελοντών, κοινού.
Τα φεστιβάλ είναι γιορτή και τα μουσικά φεστιβάλ η πιο μεγάλη.
Θα ήθελα από τα Μουσικά Ημερολόγια ο κόσμος να κρατήσει στιγμές και ανθρώπους που δίνουν κίνητρο για εξέλιξη και δημιουργία.
Στιγμές και ανθρώπους πηγές έμπνευσης και σταθμούς στη μουσική - και όχι μόνο - πορεία του.

music_diaries.jpg

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Beartive σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της Κ.Ε.Π.Α.Π του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

1-3 ΙΟΥΛΙΟΥ: Μαθήματα και masterclasses για Πιάνο, Βιολί, Κλαρινέτο, Σύνθεση, Ανώτερα Θεωρητικά Μουσική Δωματίου και Μονωδία/Μελοδραματική
——————————————————————————————————————-

2 ΙΟΥΛΙΟΥ: Open Forum Platformπαρουσιάζονται προτάσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που επικεντρώνονται σε ποικίλες θεματικές, όπως:

Concert presentationΓιάννα Αθανασάκη, φλάουτο | Θέλξη Ματτίκα, πιάνο (Ελλάδα)

Lecture concertΑρτεμις Μπόγρη | Άκης Λαλούσης | Αγγελική Καθαρίου (Ελλάδα)
Σύγχρονη Μουσική / Γνωρίστε τον συνθέτη: Antonello Timpani, κλαρινέτο • Antonio D’Anto, πιάνο (Ιταλία) | Nicola Elias Rigato - Artist in Residence (Ιταλία)

Επιχειρηματικότητα στην Τέχνη: Άντυ Χαντζή | Ερατώ Αλακιοζίδου | Δημήτρης Μαρίνος (Ελλάδα)

Artistic Research: Laia Martin (Ισπανία) | Marisa Ponce de León (Πορτογαλία)

Composition/Meet the composer: Luigi Abbate (Ιταλία)
Παρουσίαση βιβλίου: Μαρία Παπαδάτου | Χρυσή Παρπαρά (Ελλάδα)

Θέατρο " Σταύρος Κουγιουμτζής”, Δημαρχείο Πανοράματος

 Ελεύθερη είσοδος | Πληροφορίες & τηλεφωνικές κράτησεις | 2313 301013
——————————————————————————————————————-

1-3 ΙΟΥΛΙΟΥ: Εργαστήρια για παιδιά 5-15 ετών

•    Δήμητρα Κατιώνη, Ηρώ Μενέγου: ‘Ακούσατε! Ακούσατε;’ Ένα εργαστήρι για μικρά αυτιά και μεγάλες ιδέες (5-8 ετών)

•    Μαρία Παπαδάτου: Παρουσίαση - εργαστήριο της Μεθόδου Πιανιστικής Προπαιδείας και του βιβλίου πιάνου “Μαγικά Χεράκια” (αρχαρίων)

•    Έλλη Ζαχαροπούλου: Εργαστήριο σύνθεσης μουσικής για κινούμενα σχέδια, για παιδιά.

•    Μαρία Παπαδάτου: Παρουσίαση του μουσικού παραμυθιού "το βαλς της Μαγίας”(7-12 ετών)
——————————————————————————————————————-

1-2-3 ΙΟΥΛΙΟΥ Εκθέσεις βιβλίων

music_diaries2.jpg

1η Έκθεση βιβλίου και Μουσικών εκδόσεων :Through your head to your heartΗ πρώτη έκθεση παρτιτούρας και μουσικού βιβλίου με εξειδίκευση στην κλασική και σύγχρονη κλασική μουσική, μουσικολογικά βιβλία, εκπαιδευτικά, παρτιτούρες φωνητικής και χορωδιακής μουσικής, παρτιτούρες για πιάνο κι έγχορδα, μουσική δωματίου.

Επιμέλεια / Οργάνωση Έρη Μαυρομουστάκη

Μίνι έκθεση βιβλίου: Bιβλία ποίησης, μουσικής και τέχνης από τις εκδόσεις Νεφέλη, Σαιξπηρικόν και Υποκείμενο καθώς και επιλεγμένοι τίτλοι από τις σειρές παιδικών βιβλίων των ιδίων.

Επιμέλεια / Οργάνωση Δημήτρης Λεοντζάκος
——————————————————————————————————————-

1-3 ΙΟΥΛΙΟΥ: Συναυλίες

Τρία μοναδικά ρεσιτάλ πιάνου θα απολαύσουμε στις βραδινές συναυλίες του φεστιβάλ

Ιουλίου | Nicola Elias Rigato Artist in Residence (Ιταλία)

Ιουλίου | Eloisa Cascio (Ιταλία)

Ιουλίου | Laia Martin (Ισπανία)

Περισσότερες πληροφορίες για τις συναυλίες, τους σολίστες και τα εισιτήρια θα βρείτε εδώ.

Θέατρο " Σταύρος Κουγιουμτζής”, Δημαρχείο Πανοράματος

Ελεύθερη είσοδος με τηλεφωνική κράτηση | 2313 301013

Food SpotsΓια όλους τους συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικές τιμές στα συνεργαζόμενα εστιατόρια του φεστιβάλ.
Όλες οι δράσεις των σεμιναρίων και των master class θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη | Δημαρχείο Πανοράματος, Αμφιθέατρο « Σταύρος Κουγιουμτζής», Απ. Σαμανίδη 21, Πανόραμα

Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ερατώ Αλακιοζίδου
Διοργάνωση Beartive
Συνδιοργάνωση Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη

Πληροφορίες: www.musicdiariesfestival.com / musicdiariesfestival@gmail.com

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ