Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γεράσιμος Ανδρεάτος: «Είναι χρέος μας να τιμούμε την παράδοσή μας»

Ο γνωστός τραγουδιστής έρχεται με διπλή συναυλία στη Θεσσαλονίκη που περιλαμβάνει επιτυχίες του αλλά και ένα αφιέρωμα στα τραγούδια της Μικράς Ασίας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Επιτυχίες του από την προσωπική του δισκογραφία όπως τα κομμάτια Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια, Στη σκέψη της τρελής, Ο γκρεμός, Σκάκι, Πρώτο φθινόπωρο, καθώς και ένα μοναδικό αφιέρωμα  στα τραγούδια της Μικράς Ασίας και σε μεγάλους δημιουργούς έχει ετοιμάσει για φέτος το καλοκαίρι ο Γεράσιμος Ανδρεάτος.  

«Είναι χρέος μας να τιμούμε την παράδοσή μας», ανέφερε ο ίδιος στο TyposThes λίγο πριν τις συναυλίες που θα δώσει στις 22/7 στη Νέα Μηχανιώνα και στις 23/7 στο Θέασις" Κτήμα Αξιού. Μίλησε για την λαϊκή μουσική και την αναγνώριση της σημασίας της από τους νέους μουσικούς, αλλά και για μεγάλο του όνειρο που σχετίζεται με την ανάδειξη του λαϊκού τραγουδιού.

 

-Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πόσο έχει επηρεάσει τη μουσική μας η επιρροή από τους μικρασιάτες; Και πόσο αποτελεί κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς; 

-Ο ερχομός των Μικρασιατών προσφύγων το 1922 στον Ελλαδικό χώρο επηρέασε βαθύτατα τη λαϊκή  μας μουσική από τότε έως και σήμερα. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι έφεραν μαζί τους αρχαίους ελληνικούς μουσικούς δρόμους, τρόπους και ακούσματα,  άλλοι ότι έφεραν ρυθμούς, χορούς και δρόμους της Ανατολής. Σημασία έχει όμως ότι εισήγαγαν στο τότε πειραιώτικο ρεμπέτικο, που ήταν μέχρι τότε περιθωριακό και εξέφραζε τους αδικημένους αλλά και τους παράνομους, με κύρια θεματολογία το χασίς, τους τεκέδες, τη φυλακή και την ζωή των καταπιεσμένων γενικότερα, τη χαρά, καινούργιους χορούς, ρυθμολογία, όργανα όπως το σαντούρι και το βιολί, αλλά και νέα θεματολογία στους στίχους των τραγουδιών υμνώντας τον έρωτα, τη γυναίκα, το γλέντι κλπ. Επίσης σημαντική καινοτομία υπήρξε η παρουσία της γυναίκας τραγουδίστριας στα πάλκα που εμπλούτισε και ολοκλήρωσε τα μουσικά σχήματα .  

 

-Στις συναυλίες σας αφιερώνετε ένα τμήμα και σε τραγούδια της Μικράς Ασίας. Πώς τα επιλέξατε; Και τι σημαίνουν για εσάς; 

-Θεωρώ χρέος μου όπως και όλων των Ελλήνων να τιμούμε την παράδοσή μας. Πόσω μάλλον εφέτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή αλλά και την έλευση των προσφύγων που έφερε εξέλιξη και πολιτισμό στην νεώτερη Ελλάδα. Έχουμε, μαζί με την Ελένη Καρακάση και τον Μάκη Ψαραδέλλη, δημιουργήσει μια μουσική παράσταση εξ ολοκλήρου αφιερωμένη σε αυτό το θέμα με τίτλο” Εκεί που η πέτρα μαύρισε ανθίσαν μενεξέδες”. Αλλά και σε κάθε εμφάνισή μου φέτος αναφέρομαι στο θέμα αυτό. Είναι η ιστορία όλων των ελλήνων. 

-Στο πλαίσιο της περιοδείας σας θα έρθετε και στη Θεσσαλονίκη. Πόσο σημαντική είναι αυτή η επαφή με το κοινό;  

-Για μένα ιδιαίτερα σημαντική. Θα εμφανιστώ την Παρασκευή 22 Ιουλίου στο Λιμάνι της Νέας Μηχανιώνας με την ορχήστρα του Κωνσταντίνου Βελλιάδη και την Μαρία Καρανδρέα στο τραγούδι. Και το Σάββατο 23 Ιουλίου στο Κτήμα Αξιού “Θέασις” με τον Ηλία Βελλή στο μπουζούκι και την επιμέλεια και την Νέλλυ Αμαραντίδου στο τραγούδι καθώς επίσης και με τη συμμετοχή μικρού φωνητικού συνόλου . 

gerasimos_andreatos_2.jpg

-Πώς βλέπετε το ελληνικό λαϊκό τραγούδι; 

-Το βλέπω να εξελίσσεται πολύ όμορφα και να εμπλουτίζεται με πολλά νέα και πολύ ταλαντούχα παιδιά τα οποία έχουν καταλάβει την αξία της λαϊκής μας παράδοσης σε πείσμα των ΜΜΕ που αρνούνται πεισματικά την ύπαρξή της (με ελάχιστες εξαιρέσεις).

-Ποιους δημιουργούς ξεχωρίζετε και με ποιους θα θέλατε να συνεργαστείτε; 

-Πολύ ωραία γράφουν σήμερα ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, οΑντώνης Απέργης, ο Νίκος Πλατύραχος, ο Δημήτρης Μπάκουλης, ο Ορέστης Ντάντος, ο Αλέξης Σιδηρόπουλος και πολλοί άλλοι. Θα ήθελα να συνεργαστώ με όποιον θα ήθελε να τραγουδήσω τραγούδια του που μου αρέσουν. 

-Ποιος ο επόμενος στόχος, το επόμενο όνειρό σας; 

-Πάντα ονειρεύομαι ένα μουσικό σχήμα που θα στηρίζεται στην παράδοση του λαϊκού μας τραγουδιού και θα προσπαθεί να την εξελίξει. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ