Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Διπλώματα Τιμής από το FBQ Museum - Qatar για στήριξη της δράσης «Λαϊκή Τέχνη & Παράδοση»

Στους τιμώμενους της συνεργασίας του, με το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, και ο Διευθυντής Σύνταξης του "Τύπου Θεσσαλονίκης", δημοσιογράφος, Δανιήλ Γ. Παπαδανιήλ

Από την Έντυπη Έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"   

 

Το FBQ Museum – Qatar πρόκειται να απονείμει Διπλώματα Τιμής & Συμμετοχής σε όλους τους φορείς που στήριξαν τη δράση, και στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με θέμα «Λαϊκή Τέχνη & Παράδοση» (Behind an Object there is a Story), και οι οποίοι με τη δημιουργικότητά τους συνέβαλαν στην καλλιέργεια μιας Διεθνούς συνεργασίας.

Τιμητική διάκριση αναμένεται να απονεμηθεί και στον Διευθυντή Σύνταξης του "Τύπου Θεσσαλονίκης" και του www.TyposThes.gr , δημοσιογράφου, Δανιήλ Παπαδανιήλ, τακτικού μέλους της ΕΣΗΕΜ-Θ, για την ουσιαστική στήριξη και πλήρη δημοσιογραφική κάλυψη, του όλου πολιτιστικού εγχειρήματος των δύο φορέων. 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 13 Αυγούστου 2022, στις 8 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος Σερρών.

Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου 2021 στο Ροδολίβος, με τη συμμετοχή μαθητών κι ενηλίκων. Τόσο ο Δήμος Αμφίπολης, όσο και το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, υλοποίησαν μια σημαντική πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία με το FBQ Museum – Qatar, με θέμα της τη Λαϊκή Τέχνη και Παράδοση.

Η εκπαιδευτική δράση διοργανώθηκε από την εκπαιδευτικό – εικαστικό, Φανή Μπαχτσέ και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ροδολίβους και στην Οικία Βάσιου με τη συμμετοχή μαθητών και ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες δημιούργησαν σχέδια και χειροτεχνίες με αφορμή τις συλλογές των δύο μουσείων: εξοπλισμός και εργαλεία της αγροτικής ζωής, οικιακός εξοπλισμός, επίπλωση και σκεύη, παραδοσιακές ενδυμασίες, τοπική αρχιτεκτονική και διακόσμηση.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε επίσης και στα 4ο& 5ο Γυμνάσια Νεάπολης – Θεσσαλονίκης καθώς και στη Λάρισα, σε συνεργασία με το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας με τη συμμετοχή μαθητών, ενηλίκων και τη στήριξη των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη των κοινών στοιχείων που χαρακτηρίζουν τους δύο πολιτισμούς, η μελέτη και κατανόηση των διαφορών, η αξία της Τέχνης ως παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας, η ανάδειξη της ανθρώπινης δημιουργικότητας και η σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στους δύο λαούς. Τα έργα των συμμετεχόντων θα αποσταλούν στο F.B.Q. Museum ώστε να αναδειχθεί η στενή πολιτιστική και εκπαιδευτική σχέση που έχει δημιουργηθεί έως τώρα.

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΦΑΪΖΑΛ ΜΠΙΝ ΚΑΣΣΙΜ ΑΛ ΤΑΝΙ» (FAISAL BIN QASSIM AL THANI MUSEUM)

 

Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή Σαμρίγια (Samriya), λίγα χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας Ντόχα. Έχει έκταση 530.000 τ.μ. και διαθέτει μουσειακό και εκθεσιακό χώρο, καθώς και φάρμα με τα χαρακτηριστικά είδη της περιοχής. Ένα οχυρό που μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο, στεγάζει την ιδιωτική συλλογή με αντικείμενα Λαϊκής παράδοσης, ιστορικά κειμήλια κι έργα τέχνης.

Ιδρύθηκε το 1998 από τον ΣεϊχηΦαϊζάλ μπιν Κασσίμ Αλ Τάνι. Ο ιδρυτής, ένας από τους ισχυρότερους οικονομικούς παράγοντες παγκοσμίως, αξιοποίησε την συλλογή που απέκτησε εργαζόμενος χρόνια σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η συλλογή διαθέτει:

• Ιστορικά κειμήλια (χειρόγραφα, χάρτες, έντυπα...).

• Αντικείμενα Λαϊκής Τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς(χαλιά, ενδυμασίες, κοσμήματα, εργαλεία και αντικείμενα των παραδοσιακών επαγγελμάτων της περιοχής, οικιακά σκεύη και χρηστικά αντικείμενα της καθημερινής ζωής).

• Συλλογή αυτοκινήτων (αντίκες) και σκαφών.

• Συλλογή με παραδοσιακές βάρκες και πλοία της χώρας.

• Στους χώρους του μουσείου έχουν ανακατασκευαστεί παραδοσιακές σκηνές της νομαδικής ζωής και τυπικές κατοικίες της Μέσης Ανατολής με τα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία.

•  Υλικό κι εξοπλισμό από διοργανώσεις και αθλητές όλων των αθλημάτων.

Η συλλογή του μουσείου έχει φιλοξενηθεί σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως η Μαδρίτη, το Παρίσι, η Βιέννη, η Βαλέτα, η Αγία Πετρούπολη,με τη στήριξη φορέων πολιτισμού, οργανισμών, ιδρυμάτων και της UNESCO.

Το μουσείο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, διαθέτει εκπαιδευτικές προγράμματα και διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις με στόχο την διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής και την επικοινωνία των λαών μέσα από την τέχνη και την εκπαίδευση.

 

Δυο λόγια και για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδολίβους και το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο του

 

Στις 5  Αυγούστου του 1978, στον κινηματογράφο των αδελφών Στάγκου, σε μια μεγάλη συγκέντρωση των νέων του Ροδολίβους, αποφασίστηκε ύστερα από γόνιμο διάλογο η ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου. Μέχρι το 1982 που ο Σύλλογος απόκτησε επίσημη καταστατική μορφή διοργάνωσε, εκθέσεις βιβλίων, ζωγραφικής και μια μουσική συναυλία με τον Σπύρο Σαμοϊλη.
Το 1982 ιδρύεται το τμήμα κινηματογράφου και προβάλλει τις ταινίες, «Το σύνδρομο της Κίνας», «Πατέρας και γιος», «Τάρς σάλπιγγες πολέμου», «Οι δρόμοι της φωτιάς», «Φράουλες και αίμα», «Το κανόνι και το αηδόνι».
Μέσα στις δραστηριότητες του Συλλόγου περιλαμβάνονται η οργάνωση και η στήριξη του Καρναβαλιού, καθώς και μία άκαρπη προσπάθεια δημιουργίας θεατρικής ομάδας από νέους με τη βοήθεια του Παναγιώτη Δεληκανλή το 1984.
Το 1985 η νεοσυσταθείσα παιδική θεατρική ομάδα ανεβάζει δύο θεατρικά έργα, το «έτσι διώξανε τη φτώχεια» του Ι. Ρίτσου, σε σκηνοθεσία Ν. Βεργίδη και μουσική επένδυση Χ. Μπούμπα, και το «Πολυτεχνείο», σε σκηνοθεσία Γ. Βογιατζή.

O Σύλλογος συνεχίζει από μόνος τη διοργάνωση των «Ορφικών Αντιλάλων» μέχρι το1996. Το 1997 για όφελος του θεσμού αποφασίζει να ζητήσει την άμεση συμμετοχή του Δήμου και των άλλων πολιτιστικών φορέων.
Το 1995 η θεατρική ομάδα ανεβάζει το έργο του Λόρκα «Η θαυμαστή μπαλωματού», σε σκηνοθεσία Δήμητρας Τομαρά και Βασίλη Εξαμηλιώτη. Την ίδια χρονιά το μουσικό-χορευτικό τμήμα του Συλλόγου κάνει πολιτιστική εκπομπή στην ΕΤ3. Τα επόμενα χρόνια ο Σύλλογος διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και παίρνει μέρος με το χορευτικό του τμήμα σε διάφορα φεστιβάλ. Μάλιστα το 1996, το Μουσικό παραδοσιακό του τμήμα «Ορφέας», αποσπάει στα «Γερακίνεια» της Νιγρίτας το δεύτερο βραβείο εκτέλεσης παραδοσιακού τραγουδιού.

Το 2001 και 2002 ο Σύλλογος συμμετέχει στο Καρναβάλι του Ροδολίβους με δική του ομάδα («Το γαϊτανάκι» και «Οι ολυμπιακοί αγώνες»). Ακόμη με την οικονομική ενίσχυση του Δήμου ράβει 16 παραδοσιακές στολές.
Τη περίοδο 2002-2006 ο Πολιτιστικός Σύλλογος λειτουργεί τμήματα Αγιογραφίας-Ζωγραφικής και πραγματοποιεί αντίστοιχες εκθέσεις κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων Ορφικοί Αντίλαλοι. Ακόμη στην προσπάθεια του να προβάλλει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο του Παγγαίου πραγματοποίησε δύο εκθέσεις φωτογραφίας, με αντίστοιχα θέματα για το Παγγαίο.

 

Χρονιά "ορόσημο" αποτελεί το έτος 2004


Χρονιά "ορόσημο" αποτελεί το έτος 2004 -χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων για την Ελλάδα- και για τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Ροδολίβους Σερρών. Την χρονιά εκείνη, ξεκίνησε και ο περίφημος  «Κουρήτος», (Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2004), η ετήσια γιορτή αμπέλου και κρασιού, που καθιερώθηκε να γίνεται κάθε Σεπτέμβρη μήνα. Την χρονιά εκείνη, πρωτοσυστήνεται, κάνει τα ...πρώτα του βήματα και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους. Μουσείο που φιλοξενείται όλα αυτά τα χρόνια σε αίθουσα που παραχωρείται δωρεάν από την κ. Μαίρη Χατζηαγγέλου-Ζωγράφου, στην πάνω πλατεία του χωριού, την Πλατεία "Αμβράζη". Για συνεννόηση και επίσκεψη στο Μουσείο, μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Χρίστο Βογιατζή, (τηλ. 6970-191431) ή και με τον Ταμεία, Βασίλη Εξαμηλιώτη, (τηλ. 6974-935067).

 

Δανιήλ Γ. Παπαδανιήλ

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί
Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός και ξηρός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας επιδεινώθηκε από το Ελ Νίνιο
Φονικός καύσωνας στην Ταϊλάνδη: 52 βαθμοί στην Μπανγκόκ - Τουλάχιστον 30 νεκροί