Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Απόψε κάντε μια ξεχωριστή βόλτα δίχως να ξοδέψετε χρήματα! Περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα, από τη Ζώνη του Έβρου έως τη Φαιστό της Κρήτης και από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας μέχρι το Ηραίο της Σάμου, θα παραμείνουν ανοιχτοί με αφορμή την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ξεναγήσεις και άλλες εκδηλώσεις ή και απλές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία. Και το καλύτερο; Η είσοδος σε όλα τα παραπάνω θα είναι ελεύθερη!
Τι έχει προγραμματιστεί για τη Θεσσαλονίκη
Καλλιτεχνική βραδιά για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης στις 21:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη (Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180, τηλ. 2310 425531).
Η εκδήλωση πλαισιώνεται με μουσική, video art, την προβολή της βωβής ταινίας μικρού μήκους «Ταξίδι στο φεγγάρι» του Georges Melies (1902) καθώς και έργα νέων εικαστικών δημιουργών εμπνευσμένα από το φως της πανσελήνου.
Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν με αλφαβητική σειρά είναι οι: Βασίλης Αδάμος (γλυπτική), Κατερίνα Ζούρα (video art), Ιουλίτα Καραμαύρου (ζωγραφική), Δήμος Κηπουρός (ζωγραφική), Γιώργος Κορμπάκης (ζωγραφική),
Γιώργος Κουτσαλιάρης (video art), Χρήστος Λιάνος (ζωγραφική), Γιάννης Μανικάτης (γλυπτική), Γκίβι Μιχαηλίδης (γλυπτική), Βασίλης Μπαρμπαρήγος (installation), Φίλιππος Ντεγίδης (video art), Γιάννης Σωτηρίου (installation),
Στρατής Ταυλαρίδης (installation), Άννα Τζώρτζη (κατασκευή). Το μουσικό μέρος της βραδιάς θα καλύψει το σχήμα «Trinity Electric String Trio» με τις: Δήμητρα Μέγγου, Ειρήνη Χίσσα και Κατερίνα Παπαδοπούλου. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλλα Μανικάτη.
Στο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού
Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Σωματείο των Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού γιορτάζουν μαζί με τη Φιλαρμονική Εταιρεία Νάουσας την Αυγουστιάτικη πανσέληνο.
Πάνω από τριάντα νέοι μουσικοί μας ταξιδεύουν με αγαπημένες μελωδίες από το διεθνές και ελληνικό ρεπερτόριο στις 9 το βράδυ στο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στην εκδήλωση, καθώς και στις εκθέσεις του μουσείου από τις 6.30 έως τις 9.30 μ.μ.
Η συναυλία πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Σωματείου Φίλων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Τη δυνατότητα να απολαύσουμε το πιο μεγάλο φεγγάρι του χρόνου υπό τους ήχους κιθάρας θα έχουμε εάν επισκεφθούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, Τηλ.: 2310 830538).
Στον κήπο του ο Νότης Μαυρουδής, παρέα με τον Γιώργο Τοσικιάν θα παίξουν με τις κιθάρες τους μοναδικά τραγούδια τα οποία θα ερμηνεύσει η Μόρφω Τσαϊρέλλη.
Στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχοντας στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα την πανσέληνο οργανώνει απόψε στον κήπο του, μια βραδιά με μουσική από τη λόγια και δημώδη παράδοση αλλά και συνθέσεις σύγχρονων καλλιτεχνών, ερμηνευμένες από τον Δρόσο Κουτσοκώστα (Τραγούδι - λαούτο) και τον Κώστα Παπαγιαννίδη (Ούτι – λαούτο). Είσοδος ελεύθερη.
Στο Φρούριο Επταπυργίου
Ανοιχτός θα παραμείνει από 20:00 έως τις 24:00 ο αρχαιολογικός χώρος στο Φρούριο Επταπυργίου. Κι αν θέλουμε να δούμε τον ουρανό με τα άστρα και το ολόγιομο φεγγάρι θα μπορέσουμε να το κάνουμε με τη βοήθεια του ομίλου Φίλων Αστρονομίας που θα φέρει τον απαραίτητο εξοπλισμό.