Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης Κ. Ιωάννου : «Η μουσική μάς ενώνει»

Ο συνθέτης μίλησε για τον επετειακό δίσκο «Σμύρνη Αγαπημένη: 100 Χρόνια Μνήμης»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Με τον δίσκο «Σμύρνη Αγαπημένη: 100 Χρόνια Μνήμης», αποτίνει φόρο τιμής στις αλησμόνητες πατρίδες η FM Records. Το άλμπουμ περιλαμβάνει είκοσι έξι τραγούδια σταθμούς από αγαπημένους Έλληνες δημιουργούς. «Δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα. Αντίθετα, περιέχει μουσικές και τραγούδια από μια μεγάλη χρονική γκάμα. Παραδοσιακά (ανώνυμα), παλιές επώνυμες συνθέσεις και σύγχρονες συνθέσεις, όλα ειπωμένα με μια σημερινή διάθεση και σύγχρονα εκφραστικά μέσα και αρκετό πειραματισμό, χωρίς όμως να χαθεί η ουσία και το βαθύτερο είναι, της Μικρασιατικής παράδοσης», ανέφερε στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο Γιάννη Ιωάννου που είναι ένας εκ των συνθετών της συλλογής.

 

-Τι σημαίνει για εσάς η Μικρά Ασία και η Σμύρνη; Και τι η μουσική που συνδέεται με αυτά τα μέρη;
- Η Μικρά Ασία είναι η γη απ’ την οποία κατάγομαι. Ο πατέρας μου ήταν γεννημένος στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης (σημερινή τουρκική ονομασία Enez) και σχεδόν όλοι οι συγγενείς μου και από την πλευρά της μητέρας μου ήταν από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας. Αρκεί να πω ότι το επώνυμο της γιαγιάς μου ήταν Μπορνόβαλη. (Ο Μπορνόβας είναι προάστιο της όμορφης Σμύρνης!) Τόσο λοιπόν οι άνθρωποι (κι έχω αγαπητούς φίλους εκεί), όσο και η μουσική, ξυπνούν μέσα μου τη βαθειά συγγένεια που υπάρχει. Αισθάνομαι συγγενείς με αυτούς τους χαμογελαστούς, καλοσυνάτους ανθρώπους, τόσο του παρελθόντος όσο και του παρόντος. Υπάρχουν πρόσωπα στη Σμύρνη, που μου θυμίζουν τον πατέρα μου. Θα φαντάζεστε τι συναισθήματα μου προκαλεί αυτό! Η μουσική μάς ενώνει με τους Μικρασιάτες μα και τους Τούρκους. Είναι η κοινή μας γλώσσα, με την οποία μπορούμε να μοιραζόμαστε όσα ευτυχώς δεν καταλαβαίνουν οι πολιτικοί! Βέβαια μακριά από μένα, οποιαδήποτε σχέση με εθνικιστές πολιτικούς της Τουρκικής ακροδεξιάς όπως οι Γκρίζοι Λύκοι και όχι μόνο δυστυχώς.

-Αυτή τη χρονιά με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή υπάρχει αρκετό υλικό για να τιμηθεί αυτή η μνήμη. Πώς μπορεί να ξεχωρίσει μια δουλειά μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τη μεγάλη παραγωγή με επίκεντρο τη συγκεκριμένη θεματική;

- Ίσως δεν γνωρίζω τον γενικό κανόνα για να συμβεί αυτό που με ρωτάτε, αλλά σίγουρα ξέρω πως το άλμπουμ «Σμύρνη Αγαπημένη:100 Χρόνια Μνήμης», θα μπορούσε να χρησιμεύσει σαν πρότυπο για να δημιουργούμε και στο μέλλον επετειακά άλμπουμ πάνω στην συγκεκριμένη θεματική. Δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα. Αντίθετα, περιέχει μουσικές και τραγούδια από μια μεγάλη χρονική γκάμα. Παραδοσιακά (ανώνυμα), παλιές επώνυμες συνθέσεις και σύγχρονες συνθέσεις, όλα ειπωμένα με μια σημερινή διάθεση και σύγχρονα εκφραστικά μέσα και αρκετό πειραματισμό, χωρίς όμως να χαθεί η ουσία και το βαθύτερο είναι, της Μικρασιατικής παράδοσης. Κάτι που πρέπει να σημειωθεί, είναι πως η συλλογή κυκλοφορεί μόνο διαδικτυακά (ψηφιακά) κι έτσι γίνεται πολύ εύκολα προσβάσιμη από οποιονδήποτε, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Κάτι που με τα CD, ήταν πρακτικά αδύνατο να συμβεί!

-Τι θα ξεχωρίζατε εσείς στο «Σμύρνη Αγαπημένη:100 Χρόνια Μνήμης»;

-Πρόκειται για μια συλλογή με 26 τραγούδια, παραδοσιακά μα και σύγχρονα, από μια μεγάλη γκάμα δημιουργών πολλών στυλ, που με το χέρι στην καρδιά σας λέω, πως «δεν πετάς τίποτα» από αυτά τα 26 τραγούδια! Τα παραδοσιακά είναι ξαναειπωμένα με φρέσκια ματιά, αλλά και σεβασμό.  Οι νέες συνθέσεις είναι όλες δημιουργίες της καρδιάς, ερμηνευμένες από αξιόλογα και πολλά υποσχόμενα νέα πρόσωπα!  Το ότι είναι γραμμένα κι εκτελεσμένα από δεξιοτέχνες μουσικούς, που είναι ταυτόχρονα και συνθέτες, χωρίς κανείς τους να ανήκει σε αυτήν την ομάδα που θα χαρακτηρίζαμε σαν «παραφορεμένους» ή «μαϊντανούς». O Nicos (Νίκος Χατζόπουλος), Χρήστος Παπαδόπουλος (Παιδιά από την Πάτρα), Haig Yazdian, Μιχάλης Νικολούδης, Βαγγέλης Καρρίπης κ.ά. είναι αξιόλογοι δημιουργοί μουσικής και λόγου. Γενικά, το όλο εγχείρημα διαπνέεται από μια φρεσκάδα στα πρόσωπα, είτε των δημιουργών, είτε των σολίστ. Αξίζει ένα Μπράβο στους ανθρώπους της FM Records, που συνδύασαν αυτό το υλικό που έτσι κι αλλιώς ανήκε στην εταιρεία!

smyrni.jpg

-Συμμετέχετε με το «Κλαίει η Ανατολή». Μιλήστε μας για αυτό το κομμάτι…

-Το «Κλαίει η Ανατολή» είναι ένα τραγούδι με στίχους που έγραψε ο Αντώνης Κολιός, πάνω στη μουσική μου που προϋπήρχε από το 2018, στην Τετραλογία «Yannis K. Ioannou - The 4 Seasons» και πιο συγκεκριμένα στο άλμπουμ «Winter» (Χειμώνας), με τον τίτλο «Refugees Dreamers of Peace», που κυκλοφόρησε από την FM Records και περιλαμβάνει ένα άλμπουμ για καθεμιά εποχή του έτους και συνολικά 60 οργανικά κομμάτια, κάποια με φωνητικά, μα χωρίς στίχους. Ο στιχουργός Α. Κολιός, αγαπούσε αυτή τη μουσική και αφού την άκουγε για αρκετό καιρό, του βγήκαν οι καρδιακοί αυτοί στίχοι, τους οποίους μου πρότεινε κι έτσι γεννήθηκε αυτό το τραγούδι. Ο ερμηνευτής του «Κλαίει η Ανατολή», είναι ο Ισίδωρος Πάτερος, ένας νέος πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής,  Ένας νέος πολλά υποσχόμενος ερμηνευτής, τραγουδοποιός και ο ίδιος, που συμμετέχει στην ίδια συλλογή και σε συνθέσεις της Αρετής Κόκκινου και του Θανάση Σάλτα. Επίσης, είναι και πολύ καλός μουσικός που μάλιστα παίζει Ούτι και Γιαϊλί Ταμπούρ στην ηχογράφηση του τραγουδιού.

-Τι σας εμπνέει να γράψετε μουσική;

-Η Μουσική είναι ο εσωτερικός μου κόσμος. Παίζει μέσα στο μυαλό μου, στο κεφάλι μου. Αισθάνομαι πως στάζει μέσα μου και όταν γεμίσω, αναπόφευκτα, οδηγούμαι στο πιάνο. Τίποτα δεν μπορεί να με σταματήσει τότε… Είναι μια παρόρμηση που δεν είναι δυνατό να ελέγξω. Με εμπνέει ό,τι με συγκινεί! Χωρίς το συναίσθημα τίποτα δεν κινείται. Κάποιες άλλες φορές, όταν αγγίξω τα πλήκτρα του πιάνου, τα χέρια μου αρχίζουν να παίζουν κάποια μουσική που το συνειδητό μου αγνοεί. Έχασα αρκετά τέτοια γεννήματα, μέχρι που τώρα πια, δεν αγγίζω το πιάνο, αν προηγουμένως δεν έχω βάλει κάτι να καταγράφει οτιδήποτε παίξουν τα χέρια μου. Μετά κάθομαι και το μαθαίνω και κάποτε κάνω και αλλαγές, διορθώσεις. Αν δεν έχω χρόνο ή καλή διάθεση, το αποθηκεύω και ασχολούμαι με αυτό αργότερα. Πάση θυσία, προσπαθώ να μη νιώθω κουρασμένος, διότι η τελική καταγραφή και αποκρυστάλλωση της σύνθεσης θα περιέχει αυτή την κούραση. Ενώ, όπως λειτουργώ, καταγράφω τη φρεσκάδα και την ευχαρίστηση που αισθάνομαι. Η επίδραση της όλης διαδικασίας πάνω μου, είναι «ιαματική». Αυτό με κράτησε την εποχή της Πανδημίας 2020-2021. Είμαι ευγνώμων προς τη Μουσική! Εύχομαι κι ελπίζω την ίδια θετική επίδραση, να έχουν οι δημιουργίες μου και στο κοινό.

-Υπηρετείτε τη μουσική από διαφορετικές θέσεις. Πώς συνδυάζονται;

-Ναι είναι αλήθεια πως αυτά τα 56 συνεχόμενα χρόνια που κλείνω φέτος σαν ενεργός μουσικός, με βρίσκουν περισσότερο εμπλουτισμένο από ιδιότητες. Αυτό όμως δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη.  Ξεκίνησα σαν ακορντεονίστας, πέρασα στο αρμόνιο, στο πιάνο, στα synthesizers και τα computers, σπούδασα θεωρητικά στο Ωδείο Αθηνών και εργάστηκα σαν επαγγελματίας ενορχηστρωτής στην ανθούσα τότε ελληνική Δισκογραφική Βιομηχανία. Ταυτόχρονα εργαζόμουν και σαν μουσικός εκτελεστής τόσο στο Studio όσο και στις ζωντανές εκτελέσεις. Άρχισα να κάνω παραγωγές σε δίσκους και το 1997 ξεκίνησα να δηλώνω συνθέτης. Μετά μαζί με άλλους δημιουργήσαμε την Λαϊκή Ορχ. Μίκης Θεοδωράκης της οποίας ήμουν ο μαέστρος όσα χρόνια έμεινα, μέχρι το 2004, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αρκετά αργότερα, την περίοδο που ο Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ, ξεκίνησα συμπαραστεκόμενος στους απολυμένους φίλους μου του ραδιοφώνου της ΕΡΑ, να κάνω ραδιόφωνο στην ERTopen. Μετά το ερωτεύτηκα και συνέχισα σε Webradios να κάνω εκπομπές με το δικό μου τρόπο και διάθεση. Από το 2020 μέχρι σήμερα αισθάνομαι σαν ραδιοφωνική μου οικογένεια το www.joy-radio.gr στο οποίο κάθε Πέμπτη στις 22:00 για 2 ώρες παρουσιάζω την εκπομπή «Ό,τι αγαπώ» και είμαι πραγματικά ευτυχής που μπορώ να έρχομαι σε επαφή με τις φίλες και τους φίλους μου οπουδήποτε στον κόσμο και να επικοινωνώ μεταδίδοντάς τους τη μουσική που δημιουργώ, τις απόψεις μου, πρόσωπα, καλλιτέχνες, μουσικές και τραγούδια που αγαπώ!
Έτσι, λοιπόν, το διαδίκτυο γίνεται ο νοητός (μα τόσο χειροπιαστός για μένα) χώρος όπου όλες μου οι ιδιότητες συνδυάζονται γλυκά και μπορώ να κυκλοφορώ παγκοσμίως τα έργα μου μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες, να μοιράζομαι ό,τι αισθάνομαι, να επικοινωνώ με τις απανταχού φίλες και φίλους μου και να είμαστε όλοι χαρούμενοι, αγαπημένοι και γιατί όχι… ευτυχισμένοι!
Όλα αυτά στη νέα ψηφιακή εποχή του διαδικτύου. Η FM Records πρωτοπόρος στις διαδικτυακές μουσικές εκδόσεις γίνεται ο σύνδεσμος με τους ακροατές μου παντού στον κόσμο!

-Ποια τα επόμενά βήματά σας;

-Τώρα πλέον με μια ακόμη ιδιότητα, αυτή του ραδιοφωνικού παραγωγού μα πάνω από όλα αυτή του τραγουδοποιού και συνθέτη, συνεχίζω να υπηρετώ το καλό ελληνικό τραγούδι και να κυκλοφορώ τα δικά μου τραγούδια σε μια σταθερή μηνιαία βάση, δεδομένου πως οι συνθέσεις που έχω σε αναμονή είναι πάρα πολλές. Κάποιες από αυτές, άρχισα να τις ερμηνεύω ο ίδιος. Συνεργάζομαι όμως και με άλλες ερμηνεύτριες και ερμηνευτές, πρωτοεμφανιζόμενους ή ήδη γνωστούς. Επίσης, συνεχίζω τη σύνθεση οργανικής μουσικής. Αυτή τη στιγμή έχω σε εξέλιξη το άλμπουμ «Μικρά Ερωτικά» σε στίχους της Αιμιλίας Πανταζή, με ερμηνεύτρια την Κατερίνα Παπαδημητρίου. Έχω κυκλοφορήσει 4 από τα 12 τραγούδια, με τον υπότιτλο «Νεράϊδες». Κυκλοφόρησα επίσης 4 τραγούδια με την Καλλιόπη Βέττα με τον τίτλο «…στο Παλιό Πάρκο».  Την 1η Αυγούστου 2022 κυκλοφόρησαν 5 οργανικές συνθέσεις μου με τίτλο «Music From Stars», με φωνητική και ζωγραφική συμμετοχή της Κατερίνας Παπαδημητρίου. Ετοιμάζω επίσης το άλμπουμ «Ο Πόλεμος και η Ειρήνη» όπου θα ερμηνεύσω ο ίδιος συνθέσεις μου και άλλα πολλά! Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι διασκευές τραγουδιών μου, μα και άλλων συνθετών που έχω πραγματοποιήσει για τους Bouzouki Kings, με σολίστα στο μπουζούκι, τον Βασίλη Παπαδόπουλο!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ