Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο «Χαλεπάς» στα 57α Δημήτρια

Η παραγωγή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση έρχεται στη πόλη μας

Ο «Χαλεπάς» της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη και λιμπρέτο TheBoy, έρχεται στο 57ο Φεστιβάλ Δημητρίων για δύο παραστάσεις στις 6 και στις 7 Οκτωβρίου 2022, στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» (Μ2) του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Ο Γιανούλης Χαλεπάς, η ασκητική μορφή της ελληνικής γλυπτικής που κάποιοι αποκάλεσαν «Ροντέν της Ελλάδας» και κάποιοι άλλοι «άγιο, τρελό και καταραμένο καλλιτέχνη», συναντά το σκηνοθετικό βλέμμα της Αργυρώς Χιώτη και τη γραφή του The Boy.

«Ίσως τελικά να είχες δίκιο και να ήταν καλύτερο να μην είχα ονειρευτεί το άγαλμα που θα έσωζε τον κόσμο».

Μια βουτιά στα άδυτα μιας καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας.

Μια σύγχρονη μουσική τραγωδία που μας οδηγεί στον δρόμο του γλύπτη, ανάμεσα στη σιωπή και το παράλογο, στην αδράνεια και τη δημιουργία. Οι ζωές και οι θάνατοι του Γιανούλη Χαλεπά σε ένα ονειρικό αφήγημα.

Η παρουσίαση στο Φεστιβάλ Δημητρίων πραγματοποιείται με τη συνεργασία και υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξωστρέφεια».

Στην παράσταση θα προβάλλονται υπέρτιτλοι στα Αγγλικά.

chalepas_3.jpg

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Λιμπρέτο: The Boy, Σύλληψη & Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη, Μουσική Σύνθεση & Ηχητικός Σχεδιασμός: JanVanAngelopoulos, Σκηνική εγκατάσταση & σχεδιασμός κοστουμιών: Έφη Μπίρμπα, Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας. Σωματική προετοιμασία: Χαρά Κότσαλη, Σύμβουλος δραματουργίας: Ευθύμης Θέου, Καλλιτεχνική συνεργάτις:Νεφέλη Γιώτη, Σύμβουλος μουσικής προετοιμασίας: Κάτια Μολφέση, Τεχνική επιμέλεια ήχου:Νίκος Κόλλιας, Κατασκευή κοστουμιών: SANDI COUTOURE atelier, Α΄ Βοηθός σκηνοθέτριας: Κατερίνα Κώτσου, Βοηθός σκηνογράφου: ΒάσιαΛύρη, Βοηθός ενδυματολόγου: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Β’ Βοηθός σκηνοθέτριας: Κωνσταντίνος Καρδακάρης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Σίμος Κακάλας, Χαρά Κότσαλη, Αντώνης Μυριαγκός, Γιώργος Νικόπουλος, Αλίκη Στενού, Δημήτρης Σωτηρίου, Αργυρώ Χιώτη, ΤζωρτζίναΧρυσκιώτη.

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαρία Δούρου / VASISTAS, Τεχνικός υπεύθυνος περιοδείας: Αντώνης Κόκκορης (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Υπεύθυνη περιοδείας – Πρόγραμμα «Εξωστρέφεια»: Χριστίνα Λιάτα (Στέγη Ιδρύματος Ωνάση), Υπεύθυνη επικοινωνίας (Θεσσαλονίκη): Λία Κεσοπούλου.

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συμπαραγωγή: ERT EmiliaRomagnaTeatro (Ιταλία)

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2), 25ης Μαρτίου & Παραλία (τηλ. 2310 895 800)

Παραστάσεις:Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022, Ώρα 21:00

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητές, μαθητές, ΑμεΑ, άνεργοι, πολύτεκνοι, άνω των 65)

Προπώληση εισιτηρίων:Ticketservices.gr (https://www.ticketservices.gr/event/xalepas-thessaloniki/) | Ταμείο Θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ (Τσιμισκή 136, Δευτέρα έως Παρασκευή 17:30-21:30, Σάββατο & Κυριακή 09:30-21:30)

Διαβάστε περισσότερα για τον Γιαννούλη Χαλεπά

Ο Γιανούλης Χαλεπάς ήταν γόνος φημισμένης οικογένειας μαρμαρογλυπτών της Τήνου. Δημιούργησε το διασημότερο ταφικό μνημείο της νεοελληνικής τέχνης, την Κοιμωμένη στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας, σε ηλικία 24 ετών. Αμέσως μετά, κατέρρευσε ψυχικά για 40 χρόνια. Μόνο μετά τον θάνατο της κυριαρχικής μητέρας του «αναστήθηκε» και επέστρεψε στην τέχνη του και στη ζωή. Ήταν πλέον 65 ετών.

Το Ίδρυμα Ωνάση διαθέτει ένα μεγάλο σύνολο γλυπτών, σχεδίων, προπλασμάτων και εκμαγείων από έργα του Γιανούλη Χαλεπά – και μάλιστα από τη σημαντικότερη συλλογή, εκείνη των ανιψιών του, Βασίλη και Ειρήνης Χαλεπά. Επίσης, δημιουργίες του γλύπτη είναι τα μαρμάρινα τζάκια που κοσμούν την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη καθώς και το γλυπτό του Εκατόγχειρα.

Το φθινόπωρο του 2018, η Αργυρώ Χιώτη βρέθηκε στην Τήνο και στο χωριό του Γιανούλη Χαλεπά, τον Πύργο. Ήταν τότε που ξεκίνησε την έρευνά της για τη ζωή και το έργο του, με προοπτική να κορυφωθεί σε παράσταση για τη Στέγη στον προγραμματισμό της σεζόν 2020-2021. Η πανδημία, ωστόσο, ανέτρεψε τον σχεδιασμό.

Σε μια προσπάθεια να «αξιοποιηθεί» το νεκρό χρονικό διάστημα του lockdown, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρείχε καλλιτεχνική υποτροφία στη δημιουργική ομάδα του ΧΑΛΕΠΑ. Αποτέλεσμα αυτής ήταν ένα ερευνητικό ταξίδι των συντελεστών στα βουνά και στα λατομεία του νησιού, καθώς και στη Σχολή Μαρμαροτεχνίας του Πύργου.

Ο ΧΑΛΕΠΑΣ είναι η τρίτη σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη για λογαριασμό της Στέγης. Έχουν προηγηθεί τα ΑΙΜΑΤΑ του Ευθύμη Φιλίππου (2014) και η Θεία Κωμωδία του Δάντη (2017). Και οι δύο παραγωγές παρουσιάστηκαν επίσης σε σκηνές της Ευρώπης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ