Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Open House Thessaloniki: Γίνεται 10 ετών και ετοιμάζει μοναδικές ξεναγήσεις

Γνωρίζουμε την αρχιτεκτονική της πόλης με δωρεάν ξεναγήσεις σε 67 κτήρια, θεματικές διαδρομές και διαγωνισμούς

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Το Αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία, ο σταθμός του μετρό στην Παπάφη, η Αγορά Μοδιάνο, η πολιτιστική γειτονιά δήμου Νεάπολης Συκεών, το ξενοδοχείο On Residence και το εστιατόριο Όλυμπος Νάουσα, το Επταπύργιο, ένα διατηρητέο στην συνοικία Ουζιέλ, αρχιτεκτονικά γραφεία και εκκλησίες περιλαμβάνονται στα κτήρια που θα ανοίξουν τις πύλες του για το Open House Thessaloniki 2022.

Ο αγαπημένος θεσμός γιορτάζει φέτος τα δέκα του χρόνια με μια σειρά από δωρεάν δράσεις που στόχο έχουν να μας δώσουν την ευκαιρία να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα την αρχιτεκτονική της πόλης μας.

Προπομπός  της διοργάνωσης ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο οι ξεναγήσεις του MADE in Thessaloniki σε 22 χώρους δημιουργίας και παραγωγής, με στόχο την γνωριμία με τη δημιουργική κοινότητα της πόλης, καθώς και τις παραγωγικές διαδικασίες που κρύβει κάθε επάγγελμα.

amaxostasio_metro.jpg

«Αυτή τη χρονιά επιστρέφουμε σε πιο κανονικούς ρυθμούς, δίχως τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν πέρυσι. Στο Open House στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2022  το κοινό θα έχει την δυνατότητα να ξεναγηθεί από τους 550 εθελοντές μας σε 67 συνολικά κτήρια της πόλης. Επίσης συνεχίζονται τα Open Walks που είχαν μεγάλη ανταπόκριση πέρυσι με τρεις θεματικές διαδρομές: α) στο Γαλεριανό Συγκρότημα - Από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον χρυσό αιώνα (1,4 χλμ) Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται έξω από την Ροτόντα, β) στην Άνω Πόλη - Η γειτονιά του χθες (3,1 χλμ). Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται από έξω από την Μονή Βλατάδων Επταπυργίου 64 και γ) στα Δυτικά Τείχη - Στα μονοπάτια της ιστορίας (3,2 χλμ). Το σημείο εκκίνησης βρίσκεται στην διασταύρωση Έβρου & Ακρίτα, Δυτικά Τείχη. Ακόμη θα γίνουν τρεις διαγωνισμοί φωτογραφίας, ενώ όσοι επιθυμούν θα μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες καθώς και τα αναμνηστικά προϊόντα μας στο Info point στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους», δήλωσε στο «ΤyposThes» η  Ρενάτα Δούμα, υπεύθυνη επικοινωνίας ΟΗΤ.

Η ίδια πρόσθεσε ότι φέτος επανέρχεται και το Open School με αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις την Δευτέρα 21.11 και την Παρασκευή 25.11 σε ορισμένα από τα κτίρια που συμμετέχουν στο Οpen tours και χώρους του MADE in Thessaloniki οι οποίες πραγματοποιούνται από τους εθελοντές της εκδήλωσης και απευθύνονται σε μαθητικά- εκπαιδευτικά και άλλα οργανωμένα γκρουπ.

open_tour.jpg

Παράλληλα η διαδικτυακή δράση του ΟΗΤ όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, επανέρχεται και φέτος με μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε 3 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη. Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στο κανάλι του Open House Thessaloniki  στο YouTube και τα γραφεία που συμμετέχουν είναι: Nikiforidis / Cuomo architects, NOMEN architects, Formrelated.

Επίσης επιστρέφει και το πάρτι λήξης. Η αυλαία του OHT θα κλείσει με το TIME TO CLOSE PARTY την Κυριακή 27.11 μετά τις 9.30 στην Έπαυλη Μαρόκου. Εθελοντές, συμμετέχοντες, επισκέπτες, θα διασκεδάσουν με την μουσική του DJ Chris Stam του 1NC powered by palooza events.

«Η επιστροφή στους ρυθμούς προ πανδημίας έχει ήδη μεγάλη ανταπόκριση στα σχόλια του κοινού μέσω των social media. Ευτυχώς αυτό συνέπεσε και με την επέτειο των δέκα χρόνων λειτουργίας του θεσμού στην πόλη μας», σχολίασε η κυρία Δούμα. Πρόσθεσε ωστόσο πως είναι πιθανό σε ορισμένους εσωτερικούς ιδιωτικούς χώρους πχ κατοικίες ή γραφεία να ζητηθεί η χρήση μάσκας για προστασία.

Αναφορικά με τον αριθμό των κτηρίων που θα συμμετάσχουν σημείωσε ότι επελέγησαν λιγότερα σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή, ώστε να είναι περισσότερο ελεγχόμενη η κατάσταση. Έτσι «ενώ πχ το 2019 υπήρχαν σχεδόν 100 κτήρια για ξεναγήσεις, φέτος είμαστε στα 67».

Όσο για το τι χρειάζεται κανείς για να πάρει μέρος στις ξεναγήσεις; «Ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια και όρεξη για ένα μοναδικό ταξίδι στην αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης», ανέφερε η κυρία Δούμα.

open_house_dytika.jpg

Χρήσιμα

Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση. Για να παρακολουθήσει κάποιος την ξενάγηση απλά πρέπει να επισκεφθεί τους χώρους που τον ενδιαφέρουν κατά τις επισκέψιμες ώρες του καθενός και να περιμένει στη σειρά. Η είσοδος γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης σε κάθε χώρο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συνιστούμε στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως στα κτίρια, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2022 θα βρείτε εδώ: http://www.openhousethessaloniki.gr/events/.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ