Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

TheARtro: Θέατρο με επαυξημένη πραγματικότητα

Μια νέα θεατρική και πολιτιστική εμπειρία στοχεύουν να λανσάρουν το ΔΗΚΕΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το ΕΚΕΤΑ και σκηνοθέτες

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Φανταστείτε να βλέπετε θέατρο και σε ένα ζευγάρι γυαλιά να που θα φοράτε να εμφανίζονται οι διάλογοι των ηθοποιών ή χρήσιμες πληροφορίες για την παράσταση.

Καλώς ήλθατε στο TheARtro, μια εφαρμογή που φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα κοντά μας και αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε θέατρο.

Ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος μιλώντας εκ μέρους της HighwayProductions, μέλους του Πολιτιστικού Οργανισμού «Λυκόφως» μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου στο θέατρο Αριστοτέλειον για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η καινοτομία: «Μέσω της χρήσης ειδικών γυαλιών AR, καμερών βάθους και ενός πρωτοποριακού λογισμικού που αναπτύχθηκε μέσω ενδελεχούς έρευνας και δοκιμών, το σύστημα TheARtro επιτρέπει στους θεατρικούς δημιουργούς να παρουσιάσουν ένα νέο είδος παραστάσεων, “επαυξημένων” με ψηφιακές πληροφορίες (υπέρτιτλους, στατικά και κινούμενα εφέ, πλαίσια κειμένου, ειδικούς φωτισμούς και πολλά άλλα). Οι πληροφορίες είναι εμφανείς μόνο στους θεατές που επιλέγουν να φορούν τα ειδικά γυαλιά και ενώ η ζωντανή παράσταση εκτυλίσσεται κανονικά για το σύνολο του υπόλοιπου κοινού». Όπως είπε «όταν κινείται ο ηθοποιός κινούνται πάνω από το κεφάλι του και οι υπέρτιτλοι οι οποίοι μπορούν να είναι σε οποιαδήποτε γλώσσα».

Εξάλλου πρόσθεσε πως λόγω των δυνατοτήτων της νέας εφαρμογής μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από θέατρα και σε κλειστούς χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος όπως πχ τα μουσεία.

Η σκηνοθέτης και Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη αναφέρθηκε στο ότι η ανάγκη για το TheARtro γεννήθηκε ουσιαστικά μέσα από την θέαση παραστάσεων στο Φεστιβάλ Αθηνών. «Αν κάθεσαι μακριά οι υπότιτλοι διεθνών παραστάσεων συχνά δεν φαίνονται καλά. Οπότε σκεφτήκαμε τους κεφαλότιτλους: τίτλους που θα εμφανίζονται πάνω από το κεφάλι των ηθοποιών και οι θεατές θα μπορούν να τους δουν μέσα από ειδικά γυαλιά που θα φορούν. Το ερευνητικό πρόγραμμα για αυτό το πρότζεκτ τρέχει εδώ και τέσσερα χρόνια και στόχο έχει να εφαρμοστεί σε παραστάσεις και σε πολιτιστικούς χώρους. Είναι κάτι το πρωτοποριακό καθώς δεν έχει υπάρξει άλλη έρευνα που να προβάλλει λόγια πάνω από κεφάλια ηθοποιών», σημείωσε η κυρία Μοσχοχωρίτη. Όσο για το όνομα που επιλέχθηκε σημείωσε πως αναφέρεται στο θέατρο και το AR στην επαυξημένη πραγματικότητα (augmented reality).

Στο τεχνολογικό κομμάτι αναφέρθηκε ο Θάνος Τσακίρης από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης – Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, ενώ υπογράμμισε πως οι υπέρτιτλοι στοχεύουν τόσο στο ξενόγλωσσο κοινό όσο και σε άτομα με προβλήματα ακοής. Είπε πως υπάρχουν τρία κύρια πεδία ενδιαφέροντος για το TheARtro: 1)στοχεύει στον πολιτιστικό τουρισμό, 2) σε χώρους τουριστικού ενδιαφέροντος όπως πχ μουσεία για τα εκθέματα ή την ιστορία τους, και 3) μέσω της εφαρμογής αυτής ένας σκηνοθέτης μπορεί να κάνει δύο σκηνοθεσίες μια σε πραγματικό χρόνο και μια που θα προβάλλει στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας που επιθυμεί για το έργο.

ar.jpg

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και για τρεις ηθοποιούς, τις κινήσεις των οποίων καταγράφουν κάμερες και μέσω ειδικού λογισμικού προβάλλονται τα λόγια τους ή ειδικά εφέ στα ειδικά γυαλιά δημιουργώντας μια εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας.

Στο project συμμετέχουν επίσης η εταιρεία πληροφορικής Comitech Α.Ε. και το ΔΗ.ΚΕ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων.

theartro2.jpg

Έχουν ήδη γίνει δοκιμές και εφαρμογές στην Αθήνα, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, για να καταλήξουν οι υπεύθυνοι του πρότζεκτ στην τελική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2022, στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου. Σε μια ειδική εκδοχή του καινούριου έργου του Ανδρέα Φλουράκη «Η Μικρή Ασία», σκηνοθετημένη από τη Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη ειδικά για τις δυνατότητες του TheARtro, λίγοι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες, με τη χρήση ειδικών γυαλιών AR. Όταν κλήθηκαν να αξιολογήσουν την εμπειρία τους, ο μέσος βαθμός ικανοποίησης από τα στοιχεία του συστήματος (υπέρτιτλοι, ειδικά εφέ κλπ) ξεπέρασε το 70%, ενώ περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα παρακολουθούσαν ξανά παράσταση με χρήση του TheARtro.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φοιτητής θύμα αστυνομικών στις ΗΠΑ - Τον κακοποιούσαν 13 λεπτά (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
Παρακολουθούσε μεταπτυχιακό πρόγραμμα τουριστικών επιχειρήσεων στο Μαϊάμι - Τον Φεβρουάριο επισκέφθηκε κλαμπ - Ύστερα από ένταση με τους ιδιοκτήτες...
Φοιτητής θύμα αστυνομικών στις ΗΠΑ - Τον κακοποιούσαν 13 λεπτά (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)
Θεσσαλονίκη: «Έφοδος» της αστυνομίας σε Εύοσμο και Κορδελιό
Ειδική επιχειρησιακή δράση της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων σε περιοχές του...
Θεσσαλονίκη: «Έφοδος» της αστυνομίας σε Εύοσμο και Κορδελιό