Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ»: Αυτοτελείς ιστορίες γυναικών στη δύνη της Ιστορίας

Στην σύγχρονη performance που παρουσιάζεται στο φουαγιέ της ΕΜΣ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η Α. και η Ε. χαρτογραφούν προσωπικές ιστορίες μα και ιστορίες τρίτων σε ένα αυτοσχέδιο λαβύρινθο μνήμης. Μέσα από μια αλυσίδα ποιητικών επεισοδίων, οι δυο γυναίκες αφηγούνται και θυμούνται τον πόλεμο στα Βαλκάνια, τις αντάρτισσες γιαγιάδες τους, παράδοξες ερωτικές συναντήσεις του παρελθόντος σε ένα κοκτέιλ μνήμης που διαπερνά την Πρώην Γιουγκοσλαβία και φτάνει ως τον Λίβανο, ενώ το δωμάτιο ενός νοσοκομείου μεταμορφώνεται σε στάση λεωφορείου στην Κουβανική Τρινιδάδ.

Παρελθόν, φαντασιακό μα και μέλλον ξετυλίγουν μια απρόβλεπτη περιπέτεια ενθύμησης οπού όλα μπορεί να συμβούν.

Αυτά συμβαίνουν στη νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ ««ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ» μια σύγχρονη περφόρμανς σε σύλληψη-σκηνοθεσία, ερμηνεία επί σκηνής Ελεάνας Γεωργούλη και Αλεξάνδρας Καζάζου που φιλοξενείται στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

georgoyli_eleana_2.jpg

«Η ιδέα ξεκίνησε ως ένα ερευνητικό project πριν δύο χρόνια από μένα και την Αλεξάνδρα Καζάζου», ανέφερε στο TyposThes η Ελεάνα Γεωργούλη. Οι δύο τους είναι φίλες και μαμάδες. Και τις απασχολούσε η ταυτότητα των γυναικών, του θηλυκού, της μητρότητας και των πολύπλοκων ρόλων που καλούνται να αναλάβουν, που εν τέλει τις εγκλωβίζουν. «Αποφασίσαμε να δούμε πώς ως άνθρωποι ανταμώνουν στις ζωές μας μεγάλες αληθινές και μυθοπλαστικές ιστορίες. Πώς αντιμετωπίζουμε σε προσωπικό επίπεδο σημαντικούς σταθμούς. Και καταλήξαμε σε γεγονότα όπως πχ η Δικτατορία, η πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, Βαλκανικοί Πόλεμοι κλπ . Πρόκειται για μια σειρά από αυτοτελείς ιστορίες γυναικών στη δύνη της Ιστορίας», σημείωσε η κυρία Γεωργούλη.

georgoyli_eleana_1.jpg

Γιατί «ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ»; Είναι σαν ένα παιχνίδι, εξήγησε η δημιουργός. «Οι ζωές μας σήμερα ολοένα και περισσότεροι είναι μετρήσιμες μέσα από αλγορίθμους ως προς τις επιλογές μας. Εμείς μέσα από την performance αναφερόμαστε στο άλγος, στον ρυθμό του πόνου».

Το συνολικό αποτέλεσμα σημειώνει, υπήρξε προϊόν ομαδικής δουλειάς. «Χτίστηκε ταυτόχρονα από όλους μας σε μια ισορροπία δυνάμεων», σημείωσε. Από το αναπάντεχο σκηνικό κόσμο του Χρίστου Λάσκαρη και του Βασίλη Χατζόπουλου και το φωτιστικό σύμπαν που συνθέτει ο KarolJarek, μέχρι τις ερμηνείες των δύο καλλιτεχνών, αλλά και την πρωτότυπη μουσική του θρυλικού Γιάννη Αγγελάκα. «Εκτιμούμε πολύ το έργο του. Μεγαλώσαμε με τη μουσική του. Το κάλεσμα για να συμμετάσχει στην performance έγινε από την Αλεξάνδρα Καζάζου η οποία είχε συνεργαστεί μαζί του στην “Ψυχή βαθιά”. Είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός και φιλότιμος. Σαν μικρό παιδί ερχόταν στις πρόβες μας και μας έδινε feedback. Η μουσική που συνέθεσε έγινε ειδικά για την παράστασή μας και είμαστε χαρούμενες για αυτό», δήλωσε η κυρία Γεωργούλη.

 

Συντελεστές

Πρωτότυπο κείμενο: Ελεάνα Γεωργούλη, Σύλληψη- Σκηνοθεσία: Ελεάνα Γεωργούλη, Αλεξάνδρα Καζάζου, Εκτέλεση - Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Γιάννης Αγγελάκας, Σκηνικά: Χρίστος Λάσκαρης, Βασίλης Χατζόπουλος, Κοστούμια: Ελίζα Μοσχοπούλου, Κίνηση: Αλεξάνδρα Καζάζου, Φωτισμοί: KarolJarek, Βοηθός σκηνοθέτη: Σπύρος Δέτσικας, Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη, Διανομή: Ελεάνα Γεωργούλη,Αλεξάνδρα Καζάζου, Χειριστής - Προγραμματιστής μουσικής: Δημήτρης Σαλεπάκης, Μίξη και παραγωγή ήχου: Vlastur.

Τσέλο:Νίκος Βελιώτης

 

Πληροφορίες

Φουαγιέ ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 2)

Διάρκεια παράστασης:80 λεπτά(η παράσταση δεν έχει διάλειμμα)

Ώρες παραστάσεων

Τετάρτη: 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 & 21.00, Κυριακή: 19.00 .

Προπώληση: ntng.gr |viva.gr | 11876 |

Πληροφορίες – κρατήσειςστο Τ.2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ

 

Ωράριο Λειτουργίας Ταμείων

Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου):  Δευτέρα - Κυριακή, 08:30 - 21:30

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2): Τετάρτη - Κυριακή, 14:00 - 21:30

Θέατρο της Μονής Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη): Τετάρτη–Κυριακή, 14:00- 21:30

Πλατεία Αριστοτέλους: Τρίτη - Σάββατο, 11:00 - 19:00.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ