Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Η τέχνη ήταν το “τα πάντα” του Χαλεπά»

Ο Γιώργος Κοντοπόδης υποδύεται τον γνωστό γλύπτη σε έναν ιδιαίτερο θεατρικό μονόλογο

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο Χαλεπάς ήταν ο πιο διακεκριμένος γλύπτης της νεότερης Ελλάδας, με μυθιστορηματική ζωή ανάμεσα στην τρέλα και τον θρίαμβο. Η ζωή του βρίσκεται στο επίκεντρο του θεατρικού μονολόγου με τίτλο «Κοιμώμενος Χαλεπάς – ο ΣΑΛόΣ άΓΙΟΣ» του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου, που παρουσιάζεται στο θέατρο Σοφούλη από σήμερα και για 4 παραστάσεις.

Ο Γιώργος Κοντοπόδης υποδύεται τον καλλιτέχνη αλλά και άτομα που σημάδεψαν τη ζωή του. Παράλληλα όπως ανέφερε στο TyposThes «θα παρακολουθήσουμε τις σκέψεις την ψυχοσύνθεσή και τα συναισθήματα πολλών καλλιτεχνών που άμα την ιστορία θεωρήθηκαν σαλεμένοι και που ο κόσμος με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κατάφερε να τους αποξενώσει».

Ο ηθοποιός συμπλήρωσε πως ο Χαλεπάς ήταν ένας άνθρωπος που αφοσιώθηκε στην τέχνη του όχι για τα χρήματα ή για την ανάγκη αναγνώρισης, αλλά από απλή ανάγκη έκφρασης.

halepas_theatro_3.jpg

 

-Τι θα δούμε επί σκηνής;

-Αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι μία παράσταση 80 λεπτών που τυπικά καταχωρείται ως μονόλογος αλλά στη διάρκεια της οποίας θα δούμε να περνάνε από τη σκηνή 9 διαφορετικοί χαρακτήρες όλοι εκ των οποίων έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο στη ζωή και στην εξέλιξη της ψυχολογίας του Γιαννούλη Χαλεπά. Με αφορμή τη ζωή αυτού του ανθρώπου στην οποία βλέπουμε από τα παιδικά του χρόνια στην Τήνο μέχρι και την έξοδο του από το ψυχιατρείο της Κέρκυρας θα παρακολουθήσουμε τις σκέψεις την ψυχοσύνθεσή και τα συναισθήματα πολλών καλλιτεχνών που άμα την ιστορία θεωρήθηκαν σαλεμένοι και που ο κόσμος με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κατάφερε να τους αποξενώσει και να τους στιγματίσει βγάζοντας από τη ζωή του.

-Τι γνωρίζατε για τον Χαλεπά και τι μάθατε για αυτόν μέσα από την προετοιμασία της παράστασης;

-Μέχρι πριν από λίγους μήνες ανήκα στην κατηγορία των ανθρώπων που γνώριζαν το Χαλέπα μέσω του επιτάφιου μνημείου που κοσμεί τον τάφο της Σόφιας Αφεντάκη. Η κοιμωμένη την οποία είχα επισκεφθεί, είχα παρατηρήσει, είχαν θαυμάσει, γνώριζα ότι ανήκει στον Γιαννούλη Χαλεπά και εκεί τελείωναν οι γνώσεις μου. Όταν άρχισα να μελετάω τη ζωή αυτού του ανθρώπου φέτος το καλοκαίρι είδα ότι είναι πολλά περισσότερα πράγματα από εκείνο το άγαλμα, πολλά περισσότερα πράγματα από όσα δημιουργήματά του έχω δει κατά καιρούς. Είναι ένας άνθρωπος με μία ζωή απίστευτων σκαμπανεβασμάτων, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσε να έχει παραιτηθεί από αυτήν, από τη δουλειά του, από την τέχνη του, από τα όνειρά του. Το σημαντικότερο όλων που έμαθα για τον Γιαννούλη Χαλεπά είναι ότι ο άνθρωπος αυτός αποτελεί ξεκάθαρα χαρακτηριστικό παράδειγμα της φράσης «ποτέ δεν είναι αργά». Η δικαίωση ήρθε σε πολύ προχωρημένο στάδιο της ζωής του. Παρόλα αυτά όμως ο ίδιος δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να πιστεύει και να πράττει αυτό που ήθελε και αυτό που επιθυμούσε. Όλο αυτό λοιπόν είναι ένα σπουδαίο μάθημα που έχω πάρει μελετώντας τη ζωή αυτού του ανθρώπου.

-Ένας μονόλογος είναι ένα απαιτητικό θεατρικό είδος. Πώς ανταπεξέρχεστε σε αυτό το στοίχημα και μάλιστα ερμηνεύοντας έναν καλλιτέχνη που είχε ζήσει σε ψυχιατρείο;

-Είναι μερικές φορές στο θέατρο που πρέπει να προετοιμαστείς, να συγκεντρωθείς να χρησιμοποιήσεις διάφορες τεχνικές πριν βγεις στη σκηνή προκειμένου να προσεγγίσεις το χαρακτήρα που πρόκειται να ενσαρκώσεις. Ο κοιμώμενος Χαλεπάς είναι μία από αυτές τις μαγικές στιγμές που το κείμενο του Άγγελου Ανδρεοπούλου σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου καταφέρνουν να σε οδηγήσουν στις συναισθηματικές μετάβασης με τόσο υπέροχο τρόπο που το μόνο που χρειάζεται να κάνεις πριν βγεις στη σκηνή είναι απλά να χαλαρώσεις και να αφεθείς σε αυτό που θα ακολουθήσει. Το να είσαι μόνος σου πάνω στη σκηνή για 80 λεπτά τεχνικά απαιτεί μία προετοιμασία ώστε να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις οτιδήποτε απρόοπτο συμβεί στη σκηνή αλλά και πάλι πρόκειται για ένα ρόλο τον οποίο με τη σωστή καθοδήγηση μπορείς να πας μέχρι εκεί που πρέπει.

halepas_theatro_2.jpg

-Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τέχνη ήταν το αποκούμπι του;

- Θα τολμούσα να πω ότι η τέχνη ήταν το «τα πάντα» του Γιαννούλη Χαλεπά. Πρόκειται για μία φυσιογνωμία απόλυτα αφοσιωμένη και εστιασμένη στην τέχνη του, όχι από ανάγκη αναγνώρισης, ούτε από ανάγκη χρημάτων, αλλά από απλή ανάγκη έκφρασης. Ήταν από αυτούς τους καλλιτέχνες που όλοι ζηλεύουν όλοι θέλουμε να   φτάσουμε και όλοι τρομάζουμε κοιτώντας το μεγαλείο τους και που δεν ξέρω αν είμαστε πραγματικά σε θέση να τους αγγίξουμε.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος, Εικαστική σύνθεση: Μιχάλης Παπαδόπουλος, Φωτογραφίες: Rabella Gre, Μουσική: Άγγελος Ανδρεόπουλος, Ήχος - φώτα: Ανέστης Ατακτίδης. Στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά ο Γιώργος Κοντοπόδης.

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 & Παρασκευή 31 Μαρτίου, Σάββατο 01 Απριλίου

Ώρα έναρξης: 21.15

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Κανονικό: 14€, Μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, ομαδικές κρατήσεις): 12€. 

Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/2023-koimomenos-xalepas-o-salos-agios/

& τηλεφωνικά στο ταμείο του θεάτρου 2310 423925

Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ