Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φίλιππος Ζεϊμπέκογλου – Muller: «Η παράδοση είναι ο σύνδεσμος με την ιστορία»

Νew age folk της μπάντας Topos από το Ρέθυμνο

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Τέσσερις διαφορετικοί μουσικοί με καταγωγή από Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το σχήμα Topos. Η ελληνική μπάντα από το Ρέθυμνο της Κρήτης «παντρεύει» τα παραδοσιακά ακούσματα με τη μουσική του σήμερα, με στοιχεία από Κρητική σούστα, παραδοσιακά γυρίσματα στη φωνή, ποπ και ροκ. Μέσα από τη δουλειά τους οι Topos αναδεικνύουν την παράδοση. «Για τον καθένα αυτό μπορεί να είναι διαφορετικό. Στη μουσική, παράδοση μπορεί να είναι τα ακούσματα των παππούδων μας, τραπέζια στο σπίτι με την οικογένεια, παλιοί δίσκοι... Η παράδοση είναι ο σύνδεσμος με την ιστορία. Αυτά τα ακούσματα, σίγουρα μας επηρεάζουν στον τρόπο που γράφουμε μουσική ως ένα βαθμό, καθώς δανειζόμαστε συνεχώς ρυθμούς και διάφορα στοιχεία από εκεί», δήλωσε στο TyposThes o Φίλιππος Ζεϊμπέκογλου – Muller, ντράμερ των TOPOS με αφορμή μια κουβέντα μας για το νέο τους δίσκο «Όλα σε μια θάλασσα» που κυκλοφορεί από την FM Records.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο πειραματισμός αποτελεί για την μπάντα τους «ένα τεράστιο και διασκεδαστικό κομμάτι». Όσο για το ονειρεύονται για το μέλλον; «Ένα μέλλον διεθνές και λαμπρό. Και στον ίδιο τόπο».

topos_1cmgc_photography.jpg

-Τι σημαίνει η παράδοση για εσάς; Πόσο επηρεάζει την μουσική σας;

-Παράδοση για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Έχοντας στην μπάντα τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες από (Κρήτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γερμανία), ήταν ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικά βλέπει ο καθένας την παράδοση. Στη μουσική, αυτό μπορεί να είναι τα ακούσματα των παππούδων μας, τραπέζια στο σπίτι με την οικογένεια, παλιοί δίσκοι... Η παράδοση είναι ο σύνδεσμος με την ιστορία. Αυτά τα ακούσματα, σίγουρα μας επηρεάζουν στον τρόπο που γράφουμε μουσική ως ένα βαθμό, καθώς δανειζόμαστε συνεχώς ρυθμούς και διάφορα στοιχεία από εκεί.

 

-Ποια τα πρώτα ακούσματά σας;

-Σάκης Ρουβάς, Ενδελέχεια, Τρύπες, RHCP, και Αδερφοί Κατσιμίχα. Αυτά είναι τα δικά μου πρώτα ακούσματα… όχι της μπάντας.

filippos_zeimpekogloycmgc_photography.jpg

-Στο «Όλα σε μια θάλασσα» «παντρεύετε» τα παραδοσιακά ακούσματα με τη μουσική του σήμερα. Πώς επιλέγετε τους ήχους και τα τραγούδια στα οποία δίνετε νέα μορφή;

-Με πολλή μελέτη, γέλιο και πειραματισμό. Ξεκινάμε αναλύοντας παραδοσιακά τραγούδια που ήδη ξέρουμε και γνωρίζουμε. Ο πειραματισμός είναι ένα τεράστιο και διασκεδαστικό κομμάτι καθώς είμαστε όλοι μαζί σε ένα στούντιο με μπουκάλια gin. (Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτό).

Η συνεργασία με διάφορους μουσικούς είναι κάτι που δίνει ένα διαφορετικό χρώμα σε αυτό που κάνουμε και ευχαριστούμε θερμά την Γεωργία Νταγάκη που έδωσε τη φωνή και τη λύρα της στο τραγούδι "της Κρήτης - όσο βαρούν τα σίδερα". Επίσης, ευχαριστούμε την Αθήνα Ρούτση που μας χάρισε τη φωνή της στο τραγούδι "του ουρανού". Και φυσικά τι να πω για τον Βαγγέλη Μαμαλάκη και το λαούτο του; Ο Βαγγέλης είναι το έξτρα μέλος για το άλμπουμ αυτό και συμμετέχει με συνθέσεις, ιδέες και ρυθμό. Στους topos ανήκει και η Μαρία Κοκολάκη η οποία διαχειρίζεται τη μπάντα και μας καθοδηγεί. Με λίγα λόγια είναι ο άνθρωπός μας, που βρίσκεται πριν από κάθε μας βήμα και σκέφτεται μαζί μας το επόμενο.

-Τι αγαπάτε στη μουσική του τόπου σας;  

-Είμαστε τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι που η μουσική του τόπου μας είναι η ανάμνηση... Η ανάμνηση του χώρου, της στιγμής, της διασκέδασης, της χαράς , του φαγητού, της οικογένειας και της παρέας.

-Από τι αντλείτε έμπνευση;

-Από τη ζωή μας... Και από αυτά που αισθανόμαστε. Είναι τόσα πολλά αυτά που μας εμπνέουν να δημιουργήσουμε (έρωτας, αγάπη, θλίψη, θυμός), όπως και ο τόπο μας. Ζούμε σε ένα πανέμορφο μέρος και δεν εννοώ μόνο την Κρήτη. Έχουμε τη θάλασσα, τα βουνά, τα κρυφά σοκάκια και πολλούς θησαυρούς. Όλα αυτά μας δίνουν έμπνευση για δημιουργία.

car_matthaia_standing_2fotopress.jpg

-Πώς ονειρεύεστε το μέλλον του συγκροτήματος; Με ποιον θέλετε να μοιραστείτε τη σκηνή;

-Είμαστε λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του δίσκου μας που έγινε στο Ilion Plus την Κυριακή 05 Μαρτίου. Είχαμε μαζί μας γκεστ δύο πανέμορφες παρουσίες, φωνές και προσωπικότητες που συμμετείχαν και στο δίσκο, την Αθηνά Ρούτση  και τη Γεωργία Νταγάκη (και συμπληρώσανε αυτή τη μαγικά ηλεκτρισμένη βραδιά! Μας έχει μείνει μία ωραία γλύκα  από την ημέρα αυτή που θέλουμε να κρατήσουμε και να προχωρήσουμε από εκεί για τα επόμενα όνειρά μας.

Ονειρευόμαστε το μέλλον μας λοιπόν… Διεθνές και λαμπρό. Και στον ίδιο τόπο. Δυστυχώς δεν έχουμε πάντα την ευκολία να είμαστε όλη η μπάντα στον ίδιο τόπο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συνεχίζουμε δυναμικά. Τώρα ετοιμάζουμε σε ένα μαγευτικό μέρος στην Παύλιανη στο Casa de Papel μία ξεχωριστή εμφάνιση, καθώς και μία ακόμα στην Αθήνα. Στα επόμενα σχέδιά μας είναι και η Θεσσαλονίκη. Και ως  Ντράμερ τις μπάντας, θα βάλω μέσα στα όνειρα των Topos να έχω τον έλεγχο για τα πυροτεχνικά μηχανήματα και τις εκρήξεις με ένα πετάλι στα πόδια μου την ώρα που παίζω στο Live ( όπως ο ντράμερ της Σακίρα). Θα θέλαμε να μοιραστούμε τη σκηνή με τους Joe Bonamassa για να τα σπάσουμε όλα...

-Σε ένα μακρινό ταξίδι ποιους πέντε δίσκους θα επιλέγατε για συντροφιά;

-Face value - Phil Collins

Abby road - Beatles

Stadium Arcadium - Red hot chilli peppers

Thriller - Michael Jackson

The dark side to the moon - Pink Floyd.

 

Το σχήμα αποτελείται από τους: Ματθαία Σπιταδάκη (φωνή), Ελένη Αλεξαντωνάκη (πλήκτρα/μπάσο), Αργύρη Έξαρχο (ηλεκτρική κιθάρα), Φίλιππος Ζεϊμπέκογλου (τύμπανα).

Στο τραγούδι «Του τόπου» και στο «Απαγωγή» του Μίκη Θεοδωράκη συμμετέχει ο Βαγγέλης Μαμαλάκης (λαούτο).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής ότι έχει ζητήσει από την ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ να...
Βουλή: Θετική η Επιτροπή Ακροάσεων για τον Άγι Παπαδόπουλο στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ