Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί την ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν

Το έργο «Photograph 51», για την πραγματική ιστορία της πρώτης αποτύπωσης του ανθρώπινου DNA σε φωτογραφία, έρχεται Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην  Λεμονιά Βασβάνη

 

Στη σκηνή του θεάτρου Αυλαία ανεβαίνει το πολυβραβευμένο έργο της AnnaZiegler “Photograph 51” από 19 έως 23Απριλίου 2023.

«Είναι ένα σύγχρονο και δυνατό κείμενο που αντλεί έμπνευση από την πραγματική ιστορία της Ρόζαλιντ Φράνκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 κατάφερε πρώτη να αποτυπώσει σε μία φωτογραφία το ανθρώπινο DNA, ανοίγοντας το δρόμο στις εντυπωσιακές ιατρικές ανακαλύψεις, φάρμακα, θεραπείες και εμβόλια που έχουν γίνει σήμερα κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

photo_51_c_spyros_perdiou_9.jpg

Όλοι  οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, αποτελούν σήμερα σημεία αναφοράς στην επιστημονική έρευνα. Η Ρόζαλιντ όμως όχι», ανέφερε στο TyposThes σε τηλεφωνική μας συνομιλία ο σκηνοθέτης Τάκης Τζαμαργιάς. Και πρόσθεσε: «Το έργο δίνει διάσταση στο πώς οι συνεργάτες της αναγνωρίστηκαν όμως η ίδια όχι. Μπορεί να είχε πεθάνει όταν τους απονεμήθηκε το Νόμπελ όμως δεν αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της. Η ιστορία της έγινε γνωστή μόλις το 2004 όταν γράφτηκε η βιογραφία της και ακόμη περισσότερο  το 2015 όταν μεταφέρθηκε στο Noel Coward Theatre του Λονδίνου, δίνοντας την ευκαιρία στη Νικόλ Κίντμαν να ενσαρκώσει την Φράνκλιν και να λάβει πολλά και σημαντικά βραβεία Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Μάλιστα η Κίντμαν έχει δηλώσει ότι θα γίνει και ταινία βασισμένη στο έργο».

Η πλοκή ξετυλίγεται σε δύο χρόνους: παρόν και παρελθόν.

«Όταν ξεκινάει η αφήγηση η Ρόζαλιντ είναι ήδη νεκρή. Οι συνεργάτες της την επαναφέρουν στη μνήμη τους και αναβιώνουν το τι έγινε την περίοδο της σημαντικής ανακάλυψης. Το έργο θίγει ζητήματα ηθικής, το τι συμβαίνει στο χώρο της επιστήμης. Ο θεατής βιώνει το αίσθημα της αδικίας. Βλέπει μια επιστήμονα που δεν δικαιώθηκε. Αυτό έχει αναφορά και στην σημερινή εποχή: βλέπουμε ανθρώπους που είναι δοσμένοι ολοκληρωτικά στο έργο τους, όμως κάποια “σαπάκια” μπαίνουν μπροστά και κερδίζουν την δόξα και την αναγνώριση. Οι χρόνοι στο έργο εναλλάσσονται και αυτό ήταν ένα δύσκολο κομμάτι για να το μεταφέρουμε ξεκάθαρα στον θεατή. Εδώ πολύτιμη ήταν η βοήθεια από την μουσική της Αλεξάνδρας Κατερινοπούλου, αλλά και το σύνολο των ηθοποιών που πίστεψαν στο έργο. Έχουμε ένα αρμονικό σύνολο, με στοχευμένες ερμηνείες και υψηλή υποκριτική», σχολίασε ο σκηνοθέτης.

Και πρόσθεσε: «η απεικόνιση του DNA είναι δύο ελικοειδείς γραμμές που δεν ενώνονται, δεν συναντιούνται. Αυτό έχει αναφορά και στο επίπεδο των σχέσεων. Γίνεται προσπάθεια για επικοινωνία όμως υπάρχουν προβλήματα. Η συγγραφέας μεταφέρει και την ακαμψία της ηρωίδας που ως γυναίκα σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο είναι κουμπωμένη και επιφυλακτική. Ο πατέρας της Ρόζαλιντ της είχε πει “ποτέ μην κάνεις λάθος”. Αυτή η φράση ήταν για να την προστατέψει γνωρίζοντας πως η κόρη του θα μπει σε ένα περιβάλλον εχθρικό προς τις γυναίκες. Η γυναικεία επιστήμη συρρικνώνεται στο ανδροκρατούμενο περιβάλλον ».

photo_51_c_spyros_perdiou_1.jpg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: AnnaZiegler, Μετάφραση: Αντώνης Πέρης, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά / Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου, Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Μουσικός Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Νεφέλη Βλαχοπαναγιώτη, Φωτογράφος: Σπύρος Περδίου, Επιστημονικός Σύμβουλος: Γιάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, Παραγωγή: LEADINARTS ΑΜKE.

Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Δημήτρης Πασσάς, Δημήτρης Μαγγίνας, Μάνος Στεφανάκης.

Πληροφορίες

www.avlaiatheater.gr, Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ:Τσιμισκή 136,(Πλατεία ΧΑΝΘ), Τηλέφωνο: 2310 230013

Παραστάσεις:19 - 23 Απριλίου 2023

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:Τετάρτη - Κυριακή στις 21:00

Εισιτήρια: 18€ κανονικό, 14€ φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ. Διάρκεια: 90 λεπτά

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου ΑΥΛΑΙΑ&VIVA.gr// https://bit.ly/40iu5gF

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ