Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ
Διαφορετικές εκφάνσεις του σύγχρονου ερωτισμού καταγράφουν τέσσερις ταινίες του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 10 Νοεμβρίου.
Στις αίθουσες προβολών του ΦΚΘ θα δούμε τους πειραματισμούς και τις αναζητήσεις της εφηβείας όπως αποτυπώνονται στις «Έξι πράξεις», φιλμ που θα προβληθεί στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες», το ερωτικό τρίγωνο που θα γεννηθεί μέσα σε έναν τυποποιημένο γάμο στην ταινία «Τη λάθος ώρα» που περιλαμβάνεται στο Αφιέρωμα στον Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, το ερωτικό θρίλερ με τίτλο «Ο άγνωστος της λίμνης» που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Αλέν Γκιροντί και τον ερωτισμό που δυσκολεύεται να αναδυθεί, ανάμεσα σε έναν σκηνοθέτη και την ηθοποιό του στο «Metabolism» που εντάσσεται στο πρόγραμμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια».
Έξι πράξεις
Στις «Έξι πράξεις» (Ισραήλ, 2013) ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Γκουρφίνκελ έχοντας ως κεντρική ηρωίδα την Γίλι μας εισάγει στον γεμάτο παγίδες κόσμο των εφήβων.
Η Γκίλι αποφασίζει ν’ αλλάξει σχολείο. Είναι αποφασισμένη μαζί με το σχολείο να αλλάζει και το κοινωνικό της στάτους. Αρχίζει να κάνει παρέα με αρκετά αγόρια, διαφορετικά μεταξύ τους. Οι επαφές τους όμως γίνονται όλο και πιο ερωτικές, βάζοντας κάθε φορά τα όριά τους λίγο πιο μακριά. Τα αγόρια είναι πρόθυμα να εκμεταλλευτούν αυτό που τους χαρίζεται τόσο απλόχερα, κι η Γκίλι είναι ενθουσιασμένη με την προσοχή που της δίνουν. Μήπως όμως θα βρεθεί τελικά παγιδευμένη και καταπιεσμένη;
Η ταινία κέρδισε Βραβείο TVE «Ένα άλλο βλέμμα» – Σαν Σεμπαστιαν IFF 2013.
Τη λάθος ώρα
Στο φιλμ «Τη λάθος ώρα» της Μπάρμπαρα Σαρασόλα-Ντέι η ζωή του Ερνέστο και της Έλενα, που είναι πολλά χρόνια παντρεμένοι δίχως να έχουν αποκτήσει παιδί, θα αλλάξει με την έλευση του Χοακίν. Τι εστί Χοακίν; Είναι ένας ξάδελφος της Ελένα, ο οποίος έχει μόλις βγει από κέντρο αποτοξίνωσης. Έχει υποχρεωθεί από την οικογένειά του να πάει να περάσει λίγο καιρό με την ξαδέλφη του και τον άντρα της που ζουν σ’ ένα απομονωμένο υποστατικό ανάμεσα σε φυτείες καπνού και στην ορεινή ζούγκλα της βορειοδυτικής Αργεντινής.
Η παρουσία του όμως είναι η ευκαιρία της Ελένα να εφεύρει ξανά τον εαυτό της, ενώ χαρίζει οξυγόνο στον Ερνέστο. Σύντομα όμως η εγγύτητα της συμβίωσης θα φέρει τριγμούς στο ζευγάρι, και παράλληλα θ’ αρχίσει να σχηματίζεται ένα ερωτικό τρίγωνο με φόντο το κυνήγι, τις κοκορομαχίες και τη ζωή στους αγρούς.
Ο άγνωστος της λίμνης
Ένα καλοκαίρι σε ένα απομονωμένο σημείο στις όχθες μιας λίμνης άνδρες κάνουν ψωνιστήρι. Εκεί ο Φρανκ θα ερωτευτεί παράφορα τον Μισέλ, έναν ελκυστικό, δυναμικό και μοιραία επικίνδυνο άνδρα. Ο Φρανκ το γνωρίζει αυτό, αλλά θέλει να ζήσει αυτό το πάθος, ό,τι κι αν γίνει.
Τα παραπάνω συμβαίνουν στην ταινία του Αλέν Γκιροντί «Ο άγνωστος της λίμνης» (Γαλλία, 2013) που έχει κερδίσει: Βραβείο Σκηνοθεσίας (Ένα Κάποιο Βλέμμα), Queer Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών.
Όταν βραδιάζει στο Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός
Μια ταινία μέσα στην ταινία γύρισε ο ρουμάνος Κορνέλιου Πορουμπόιου στο
«Όταν βραδιάζει στο Βουκουρέστι ή Μεταβολισμός» (Ρουμανία, 2013). Η υπόθεση εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια γυρισμάτων μιας ταινίας. Ο Πολ, ο σκηνοθέτης, διατηρεί ερωτική σχέση με την Αλίνα, μια ηθοποιό που παίζει έναν δεύτερο ρόλο. Η επόμενη μέρα θα είναι η τελευταία της Αλίνας στο πλατώ. Ο Πολ αποφασίζει ν’ αλλάξει το σενάριο, προκειμένου να γυρίσει μια σκηνή όπου η Αλίνα θα εμφανίζεται γυμνή. Ωστόσο, το αύριο είναι πάντα μια άλλη μέρα. Ο Πολ ξυπνά κι αποφασίζει τελικά να μη γυρίσει τη σκηνή. Αντ’ αυτού τηλεφωνεί στην παραγωγό του και της λέει ότι τον ενοχλεί το έλκος του...
* Η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, τα αφιερώματα στους Αλέν Γκιροντί και Κλερ Σιμόν, το επετειακό αφιέρωμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η Αγορά του 54ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.