Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαρκέλλα Καραπιπέρη: «Η δύναμη για να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε βρίσκεται μέσα μας»

Η ηθοποιός μίλησε στο TyposThes για την «Ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Η Κενγκά, ένας άτυχος γλάρος, πέφτει θύμα της ‘μαύρης μάστιγας’, μιας πετρελαιοκηλίδας που έχει μολύνει τη θάλασσα. Λίγο πριν πεθάνει γεννάει ένα αυγό, το οποίο εμπιστεύεται σ’ ένα ‘γάτο μαύρο και πελώριο και χοντρό’ που ακούει στο όνομα Ζορμπάς, και του ζητά να μάθει στο μικρό γλάρο, που θα βγει από το αυγό, πώς να πετάει.

Θα τα καταφέρει; Θα το δούμε επί σκηνής του Θεάτρου Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά) στην παράσταση «Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ ένα γλάρο να πετάει» που είναι βασισμένη στο κείμενο του Λουίς Σεπούλβεδα, και συνεχίζει την πορεία της από την ομάδα BLACKBIRD στις 22 Απριλίου και στις 29 Απριλίου.

«Η δύναμη για να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε βρίσκεται μέσα μας, απλά μερικές φορές χρειαζόμαστε βοήθεια για να βρούμε το δρόμο μας», δήλωσε στο TyposThes η Μαρκέλλα Καραπιπέρη. Είναι μία από τους τέσσερις ηθοποιούς που για τις ανάγκες της παράστασης φορούν τις μάσκες τους, και μεταμορφώνονται σε γλάρους και γάτους του λιμανιού. Τραγουδούν ζωντανά, χορεύουν και μιλούν για την διαφορετικότητα, την αγάπη και τον σεβασμό για καθετί που φαντάζει ξένο, μακρινό, αλλιώτικο. Η ίδια αναφέρθηκε στα οικολογικά μηνύματα του έργου σχολιάζοντας πως ο συγγραφέας μέσα από το κείμενό του μας καλεί «να βοηθήσουμε στο να έχουμε έναν πιο πράσινο πλανήτη». Τέλος μίλησε και για το παιδικό θέατρο, σχολιάζοντας πως σε αυτό η μαγεία συναντάει την πραγματικότητα.

glaros2.jpg

-Αν είχατε φτερά, πού θα πηγαίνατε και γιατί;
-Αν είχα φτερά θα ήθελα να χορέψω εναέρια σάλσα στην Κούβα, να χουζουρέψω δίπλα από ένα πάντα στην Κίνα, να περάσω κάτω από κάποιο καταρράκτη στη Νότια Αφρική, να γευτώ όσα περισσότερα μέρη και πολιτισμούς μπορώ. Μα αν είχα φτερά περισσότερο απ’ όλα θα ήθελα να ακροβατήσω ανάμεσα στην πτήση και την πτώση,  να νιώσω την ελευθερία του αέρα στο πρόσωπό μου, και σαν κουραστώ, να μοιραστώ ένα ηλιοβασίλεμα με κάποιο φίλο, σε ένα μέρος που οι άνθρωποι δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα.

-Πώς ένας γάτος μπορεί να μάθει σε έναν γλάρο να πετάει; Τι μαθαίνει στα παιδιά το έργο του Σεπούλβεδα;
-Η δύναμη για να πετύχουμε όλα όσα θέλουμε βρίσκεται μέσα μας, απλά μερικές φορές χρειαζόμαστε βοήθεια για να βρούμε το δρόμο μας. Έτσι λοιπόν, μερικοί γάτοι σε ένα λιμάνι του Αμβούργου ένωσαν τις δυνάμεις τους και βοήθησαν ένα μικρό γλαρόνι να πετάξει, απλά επειδή το θέλησαν. Ο Σεπούλβεδα έχει πολλά να μάθει στου μικρούς μας φίλους, και όχι μόνο. Η ομορφιά της διαφορετικότητας, η δύναμη της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, η αποτυχία ως αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας, τα ολέθρια αποτέλεσμα της οικολογικής καταστροφής, η επιλογή του ανθρώπου να αποτελέσει το πρόβλημα ή τη λύση και η τόλμη ως απαραίτητη  προϋπόθεση για την προσωπική ελευθερία του καθενός μας, αποτελούν μερικά μόνο από τα μαθήματα που μας δίνει ο Χιλιανός αντιστασιακός συγγραφέας μέσα από το έργο του “Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ' ένα γλάρο να πετάει”.

-Πρόκειται για ένα οικολογικό παραμύθι. Η ομάδα σας προχώρησε ακόμη περισσότερο και αποφάσισε να φτιάξει σκηνικά και κοστούμια με ανακυκλώσιμα υλικά. Πόσο μπορεί ο καθένας μας να βοηθήσει στο να έχουμε πιο πράσινο πλανήτη;
-Τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα είναι αποτελέσματα των ανθρώπινων παρεμβάσεων στις φυσικές λειτουργίες των οικοσυστημάτων και της διαταραχής της οικολογικής ισορροπίας. Η διαταραχή είναι τόσο μεγάλη, ώστε σήμερα πλέον μιλάμε για οικολογική κρίση. Οι συνέπειες αυτής της κρίσης είναι πλέον ορατές μέσω της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των νερών σε όλη την επιφάνεια της γης.
Στο δικό μας παραμύθι, οι ήρωες έρχονται αντιμέτωποι με την πετρελαιοκηλίδα, μια μορφή ρύπανσης των υδάτων, όταν ένας από τους γλάρους πέφτει μέσα σε αυτήν και δεν καταφέρνει να επιβιώσει. Οι γάτοι της ιστορίας, στην προσπάθειά τους να βρουν λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται, λόγω της πετρελαιοκηλίδας, καλούν όλους εμάς να βοηθήσουμε στο να έχουμε έναν πιο πράσινο πλανήτη. Μερικοί απλοί τρόποι για να το καταφέρουμε αυτό είναι να χρησιμοποιούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, να επιλέγουμε προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, να κάνουμε ανακύκλωση και να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις που φροντίζουν να έχουν το μικρότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα. Έτσι λοιπόν κι εμείς, βοηθώντας τους γάτους της ιστορίας και κατ’ επέκταση τον πλανήτη μας, φροντίσαμε όλα τα σκηνικά και τα κουστούμια να τα φτιάξουμε από ανακυκλώσιμα υλικά. Έχοντας υιοθετήσει τη στάση αυτή και στην προσωπική μας ζωή, έχουμε αρχίσει ακόμη και να ανταλλάσσουμε χειροποίητα δώρα, φτιαγμένα από τα αγαπημένα ανακυκλώσιμα υλικά.

markella_karapiperi.jpg

Η ηθοποιός Μαρκέλλα Καραπιπέρη
 

-Πώς συμμετέχουν τα παιδιά στην παράσταση; Πώς αντιδρούν στην ιστορία που βλέπουν επί σκηνής;
-Στις πρώτες μας παραστάσεις, με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά παρακολούθησαν με προσήλωση όσα διαδραματίζονταν επί σκηνής, ενώ πολλές ήταν οι φορές που έδωσαν φωναχτά την δική τους λύση στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ήρωες της ιστορίας μας. Η συμμετοχή που εμείς επιδιώκουμε είναι ένα παράλληλο ταξίδι, δημιουργώντας ένα σκηνικό κόσμο, όπου οι μικροί μας φίλοι παίρνουν τα ερεθίσματα για να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους.

-Τι αγαπάτε στο παιδικό θέατρο;

-Τα παιδιά, όπου και αν βρίσκονται, φέρουν μια διάθεση για ένα ατελείωτο και ενθουσιώδες παιχνίδι. Όταν λοιπόν εισέρχονται σε έναν θεατρικό χώρο και χρόνο, οι ιδιότητες αυτές μετατοπίζονται και γεννιέται ένας κόσμος φανταστικός, χωρίς νόρμες, γεμάτος ζωή και διάθεση για συναναστροφή. Το παιδικό θέατρο λοιπόν, θα το χαρακτήριζα μια αμοιβαία επικοινωνία, όπου η μαγεία συναντά την πραγματικότητα, και αυτός είναι ο λόγος που το αγαπώ.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία, θεατρικό κείμενο: Ανθή Ιωαννίδου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χαρίσιος Γκατζόφλιας , Ενδυματολογία: Τζένη Γεωργιάδου – JAGE, Φωτισμοί: Ανέστης Aτακτίδης, Σχεδιασμός αφίσας: ROOM702, Φωτογραφίες: Στέφανος Μπουζόπουλος, Γραφιστικός σχεδιασμός λογότυπου: Λίνα Μπουμπούση, Γραφιστικός σχεδιασμός σκίτσου: Σοφία Φραγγή, Επικοινωνία - Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Τότσκα.  Παίζουν: Μαρκέλλα Καραπιπέρη, Γιώτα Κασιμιάδου,Χρύσα Σεραφείμ, Γιώργος Τερζής.

Χρήσιμα

Για 2 τελευταίες παραστάσεις:  Σάββατο 22/04   18:15,Σάββατο 29/04   18:15. Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Ηλικία: Για παιδιά από 4 χρονώνΕισιτήρια: Γενική είσοδος 10€, Προπώληση: Τηλεφωνικά: 2310 423925, στο ταμείο του θεάτρου Σοφούλη (Τραπεζούντος 5, Καλαμαριά) & online: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-istoria-tou-gatou-pou-emathe-sena-glaro-na-petaei/ (περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων). Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 423925.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ