Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Γιορτάζει» το βιβλίο στη ΔΕΘ – Για 4 μέρες, με 1.300 συγγραφείς

19η ΔΕΒΘ: Ενηλικίωση με ένα πλούσιο πρόγραμμα - Εγκαίνια την Πέμπτη (4/5), στο επίκεντρο η αμερικανική λογοτεχνία

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με 600 εκδηλώσεις, 1300 συγγραφείς, τιμώμενη την αμερικανική λογοτεχνία, απονομή 2 βραβείων, δύο φεστιβάλ (μετάφρασης και νέων λογοτεχνών), ένα μέγα βαλκανικό φόρουμ λογοτεχνών και το πρώτο διεθνές λογοτεχνικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 4 έως και την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 η 19η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Παράλληλα την Παιδική γωνιά της αναμένεται να επισκεφθούν 3000 μαθητές.

Εστιάζοντας στην αμερικανική λογοτεχνία που θα βρεθεί στο επίκεντρο ο  Νίκος Α. Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού σχολίασε ότι «η συνεργασία αυτή ανοίγει προοπτικές σε μια μεγάλη αγορά» και πρόσθεσε πως η φετινή ΔΕΒΘ «είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του θεσμού». Επίσης έκανε έναν μικρό απολογισμό δράσεων του ΕΙΠ.

Η Συντονίστρια Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης κυρία Νόπη Χατζηγεωργίου, σημείωσε ότι «η φετινή ΔΕΒΘ ενηλικιώθηκε, διευρύνθηκε σε χώρο (φέτος θα έχει τέσσερα περίπτερα, το 12, το 13, το 14 και το 15, ενώ και ο δήμος Θεσσαλονίκης παραχώρησε αίθουσα της κεντρικής δημοτική βιβλιοθήκης του) και συμμετέχοντες». Παράλληλα αναφέρθηκε σε πτυχές του προγράμματος λέγοντας ότι είναι το μεγαλύτερο από ποτέ, ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο Rights Center(Κέντρο Δικαιωμάτων) που αποτελεί ένα νέο εγχείρημα.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO κ.Τάσος Τζήκας, από την πλευρά του αναφέρθηκε στην σημασία του βιβλίου και της ένταξής του στην καθημερινότητα των μικρών και νέων αναγνωστών: «Βοηθήστε την αγαπημένη αυτή έκθεση να την επισκέπτονται τα νέα παιδιά σε μια περίοδο που ο γραπτός λόγος απουσιάζει», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα υπογράμμισε την σημασία της στήριξης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί και με το νέο ΕΣΠΑ.

Την διαβεβαίωση πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την ΔΕΒΘ έδωσε ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικωστας προσθέτοντας ότι «η πολιτεία και οι θεσμοί πρέπει να στηρίξουμε εκδότες και συγγραφείς», ενώ μιλώντας για τον διεθνή χαρακτήρας της ΔΕΒΘ είπε πως «συμβάλλει στην εξωστρέφεια εκδοτικών επιχειρήσεων». Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε πως «η ΔΕΒΘ είναι από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς πόλης. Είναι ένα παράθυρο γνωριμίας με εκδόσεις. Έρχεται να εμπλουτίσει και να εμπνεύσει. Με αφορμή την διεξαγωγή της ΔΕΒΘ η Θεσσαλονίκη γίνεται το σημείο συνάντησης για επαγγελματίες του βιβλίου».

devth_site.jpg

 

Ο Περιφερειάρχης εξάλλου αναφερόμενος στην ανάπλαση της ΔΕΘ μίλησε για τα πλεονεκτήματα του έργου, όχι μόνο για το διεθνές εκθεσιακό κέντρο αλλά και για την πόλη λέγοντας ότι «θα αλλάξει την ταυτότητα της Θεσσαλονίκης». «Περιμένω από την νέα κυβέρνηση να πιάσει το νήμα από εκεί που θα το αφήσει η προηγούμενη», σημείωσε.

Η κυρία Salina Rico Deputy Principal Office στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκη μίλησε για την αμερικανική λογοτεχνία, υπογραμμίζοντας ότι  «υπάρχει κάτι για τον καθένα» και κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί την ΔΕΒΘ και να απολαύσει τις εκδηλώσεις. «Η αμερικανική λογοτεχνία αντικατοπτρίζει το πλούσιο τοπίο των ΗΠΑ ενώ επηρεάζει και εμπνέει συγγραφείς σε όλο τον κόσμο και μπορεί να υπερβεί τα σύνορα. Μέσα από τη ΔΕΒΘ ελπίζουμε να εμπνεύσουμε τους αναγνώστες να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων της», συμπλήρωσε.

Ο Γενικός Διευθυντής στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο κ. Ηλίας Σπυρτούνιας είπε πως στο πλαίσιο του αφιερώματος στην αμερικανική λογοτεχνία θα φιλοξενηθούν 22 εκδοτικοί οίκοι των ΗΠΑ, ενώ μετά το πέρας της ΔΕΒΘ τα 600 βιβλία που θα παρουσιαστούν, θα δωρηθούν σε βιβλιοθήκες. Παράλληλα επεσήμανε την σημασία της αξιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς τονίζοντας ότι μπορεί να φέρει πολλά οφέλη. «Ο πολιτισμός είναι ένα ισχυρό όπλο τη χώρα μας. Οφείλουμε να τον διαφυλάξουμε», δήλωσε.

Για τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα «τρέχουν» στους χώρους της ΔΕΘ αναφέρθηκε ο διευθύνων της σύμβουλος κ.  Κυριάκος Ποζρικιδης τονίζοντας ότι «με την ανθοέκθεση και την comic con αποτελεί την καλύτερη πρόταση για το Σαββατοκύριακο». Εξάλλου τις ημέρες αυτές θα λειτουργεί όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ΔΕΘ-Helexpo AE,κ. Αλέξης Ταξιρλής και έκθεση με κρητικά προϊόντα ( στο τόξο στη νότια πύλη, απέναντι από την  ΧΑΝΘ).

Η 19η ΔΕΒΘ θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 4/5/23 στις 20.00 στην αίθουσα Άλκη Ζέη (Περίπτερο 13) από τη γενική γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ελένη Δουνδουλάκη και τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρο Καλαφάτη.

Χρήσιμα

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00, Κυριακή 10.00-21.00.

Επισκέψεις σχολείων Πέμπτη 4 και Παρασκευή 5 Μαΐου 09.00-14.00.

Είσοδος ελεύθερη.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ