Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Χάρης Θώμος: «Το Swallow είναι ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία»

Ο σκηνοθέτης μίλησε στο TyposThes λίγο πριν τις παραστάσεις του "Swallow" που ανεβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Η Άννα έχει μήνες να βγει από το διαμέρισμά της. Η Ρεμπέκα ωθεί τον εαυτό της στην καταστροφή μετά τον πρόσφατο χωρισμό με το σύντροφό της. Και η Σαμάνθα, που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα σώμα διαφορετικού φύλου, παλεύει να βρει μια νέα ταυτότητα και να γίνει ο Σαμ.

Είναι οι τρεις ηρωίδες του «Swallow» της Stef Smith. Το συγκεκριμένο βραβευμένο θεατρικό έργο επέλεξε να παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η DOTEnsemble στο πλαίσιο της «Ανοιχτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης – 2023» στο θέατρο Άνετον από αύριο μέχρι και την Κυριακή 7 Μαΐου. «Το κείμενο αυτό έρχεται να μας παρουσιάσει πώς κανείς δεν είναι μόνος και πώς η προσωπική μας ιστορία μπορεί να επηρεάσει ή ακόμα και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους που έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή μαζί μας», δήλωσε στο TyposThes ο Χάρης Θώμος που υπογράφει τη σκηνοθεσία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «μέσα από τη συλλογική συνέργεια μπορούμε να επιτύχουμε και την εσωτερική γαλήνη».

swallow.jpeg

-Οι τρεις ηρωίδες παλεύουν με τους δαίμονές τους. Πώς συνδέονται οι ιστορίες μεταξύ τους;  Ποια τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τις τρεις γυναίκες;

-Ανάμεσα στα άλλα, το Swallow έρχεται να μας παρουσιάσει πώς κανείς δεν είναι μόνος και πώς η προσωπική μας ιστορία μπορεί να επηρεάσει ή ακόμα και να ενδυναμώσει τους ανθρώπους που έρχονται σε άμεση ή έμμεση επαφή μαζί μας. Μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο εγκλεισμού, ο οποίος ορίζεται από διαφορετικές συνθήκες ανά ηρωίδα - εγκλεισμός στην κοινωνική θέση για τη Ρεμπέκα, εγκλεισμός στο σπίτι για την Άννα και εγκλεισμός στο σώμα για τον Σαμ – και μέσα από τις διεργασίες ενός νοηματικού και χρονικού κολάζ, οι τρεις ηρωίδες της υπόθεσης συνδέονται, αλληλοεξαρτώνται και κάνουν μαζί βήματα για την τελική ίαση.

-Πώς διαχειρίζονται τα προβλήματά τους; Παλεύουν για μια αλλαγή ή αποδέχονται την πραγματικότητα;

-Η διαχείριση των προβλημάτων ξεκινά με ένα σκοτεινό τρόπο. Τον τρόπο της αυτοτιμωρίας, της ταπείνωσης, της οργής και της άρνησης. Το έργο εξετάζει βαθιά την ανθρώπινη ψυχολογία και τις αντιδράσεις της απέναντι σε συνθήκες πίεσης, αδυναμίας ηρεμίας και εσωτερικού ελέγχου. Ενώ διψούν για αλλαγή, οι ηρωίδες, βρίσκονται αποκλεισμένες - η καθεμιά τους στη δική τους κλειστή πραγματικότητα. Σταδιακά, όμως, η ανθρώπινη επαφή, η επικοινωνία, ο έρωτας και ανάγκη για ψυχική ανάταση και εσωτερική γαλήνη φωτίζουν τη ζωή τους και τις κάνουν να αποδεχθούν την πραγματικότητα και να προχωρήσουν.

-Πόσο βοηθάει η επικοινωνία με τον συνάνθρωπο στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;

-Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Η απομόνωση, η φυγή και η σιωπή βυθίζουν τον άνθρωπο σε ένα σκοτάδι που μοιάζει πυκνό, αδιαπέραστο και αιώνιο. Η επικοινωνία είναι η χαραμάδα απ’ όπου το φως της μπορεί να τρυπώσει και να διώξει αυτό το σκοτάδι μακριά.

-Γιατί επιλέξατε να ανεβάσετε το συγκεκριμένο έργο;

-Το Swallow είναι μια ιστορία ενδυνάμωσης, ένας ύμνος στην ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία. Μια παράσταση που εξερευνά αυτά που έχουμε όλοι μας κρυμμένα. Ξεκινάει σκοτεινά αλλά στο τέλος αφήνει το φως να πλημμυρίσει τις ψυχές. Σήμερα, στον απόηχο της εποχής του Covid και εν μέσω πολλών παγκόσμιων και εγχώριων κρίσεων, νιώθω, ότι ως κοινωνία έχουμε μπει στον αυτόματο και έχουμε κλείσει μέσα μας πολύ σκοτάδι το οποίο θέλουμε να αγνοούμε. Ελπίδα μου είναι ότι, μέσα από την παράσταση, οι θεατές θα μπορούν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους δαίμονες και θα καταφέρουν να τους διώξουν μακριά όπως οι ηρωίδες της ιστορίας.

-Πού εστιάσατε τη ματιά σας;

-Βασικό στοιχείο εστίασης, πέρα από τις ερμηνείες των ηρώων, είναι η φαινομενική απομόνωση των χαρακτήρων αλλά και το πώς, κοινωνικά, δρούμε ως συγκοινωνούντα δοχεία. Έτσι, ο σκηνικός χώρος γίνεται ρευστός και οι πράξεις του ενός καθορίζουν τη ζωή των άλλων. Το βασικό μήνυμα στο οποίο εστιάζω είναι ότι μέσα από τη συλλογική συνέργεια μπορούμε να επιτύχουμε και την εσωτερική γαλήνη.

-Συμμετέχετε στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2023. Πόσο βοηθούν πρωτοβουλίες όπως αυτή τις νέες ομάδες;

-Ο θεσμός της Ανοικτής Θεατρικής Σκηνής της Πόλης 2023 είναι πιο μεγάλος από ποτέ και αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό βήμα για να παρουσιάσουν νέοι δημιουργοί τη δουλειά τους στο κοινό της Θεσσαλονίκης. Όσοι οι θεσμοί αγκαλιάζουν τους νέους καλλιτέχνες τόσο πιο πολύ οδεύουμε σε έναν αισθητικό πλουραλισμό και σε ένα σαφώς ορισμένο θεατρικό χαρακτήρα για την πόλη.

 

Συντελεστές της παράστασης

Μετάφραση: Χάρης Θώμος, Επιμέλεια μετάφρασης: Αδριανός Φριλίγγος, Σκηνοθεσία: Χάρης Θώμος, Β. Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κρίκος, Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Μαρία Καβαλιώτη, Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα, Μουσική – SoundDesign: Μάριος Αποστολακούλης.

Επί σκηνής: Μυρσίνη Καρματζόγλου, Γεωργία Ποντσουκτσή, ΡαφαέλαΤσομπανούδη

 

Χρήσιμα

Γενική είσοδος: 12 Ευρώ, Προπώληση μέσω viva.gr: 10 Ευρώ, Φοιτητικό: 8 Ευρώ

Ομαδικό (8+ ατόμων) / Ατέλειες / ΑΜΕΑ: 7 Ευρώ.

Παραστάσεις: Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42, τηλ.: 231 086 9869

Παρασκευή 5 Μαΐου και Σάββατο 6 Μαΐου στις 21:00 και Κυριακή 7 Μαΐου στις 19:00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ