Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντία Κοζανίτου: «Η Ιστορία διδάσκει»

Τι ανέφερε η συγγραφέας για το νέο της μυθιστόρημα

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Γερμανούς, ο Εμφύλιος, η δύσκολη δεκαετία του ’50, η περίοδος της Xούντας, η Μεταπολίτευση, οι ραγδαίες κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα είναι μερικά από τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή της Πολυνίκης. «Η ιστορία της Ελλάδας, από την φτώχεια της γερμανικής κατοχής  έως και την εποχή  της ευημερίας των δεκαετιών ’80-’90, αντικατοπτρίζεται διαδραστικά  στην πορεία της ζωής της» , ανέφερε Κωνσταντία Κοζανίτου στο TyposThes με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου της με τίτλο «Οι φωνές της Πολυνίκης» (εκδ. Κέδρος) που θα γίνει ώρα 20.30, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πολυκάστρου. Η συγγραφέας μίλησε για την σχέση μας με την Ιστορία, αλλά και για την επαφή των παιδιών με την λογοτεχνία με δεδομένο ότι η ίδια έχει θητεία και στο χώρο της εκπαίδευσης.

kozanitou_oi_fones_tis_polinikis.jpg

                              

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Η Πολυνίκη ξεπήδησε από μέσα μου στο πρώτο μάθημα δημιουργικής γραφής, τον Νοέμβριο του 2019..  Στην ερώτηση «ποιος είναι ο ήρωάς της/η ηρωίδα της, το όνομα μιας γυναίκας ήλθε στην σκέψη μου από το πουθενά. Στη διάρκεια του μαθήματος το βιβλίο γραφόταν ήδη στο μυαλό μου νοερά.  Με της ασκήσεις που ακολούθησαν, την συνέχιση των διαδικτυακών συνεδριών, τα παραδοτέα κείμενα, τα σχόλια και της προτροπές καθηγήτριας και συμμετεχόντων  η ηρωίδα μου πήρε σάρκα και μορφή. Η ιστορία της αποτυπώθηκε σε βιβλίο και βαφτίστηκε ‘Οι φωνές της Πολυνίκης’.  

-Από τι αντλείτε έμπνευση;

-Από τα πάντα ∙ προσωπικά βιώματα, αφηγήσεις τρίτων, τα βιβλία που διαβάζω, την επικαιρότητα, μια εικόνα, ένα τραγούδι ή οτιδήποτε μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ακόμη και η παρούσα συνέντευξη, πιθανόν να πυροδοτήσει τη φαντασία μου.

-Και στα δύο της μυθιστορήματα χρησιμοποιείτε τη Θεσσαλονίκη. Πόσο της έχει καθορίσει η πόλη στην οποία γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

-Πολύ, συνειδητοποιώ. Αφενός τα βιώματά μου, αφετέρου είναι μια πόλη που γνωρίζω καλά. Εκ του ασφαλούς δηλαδή, της αποφυγήν λαθών, αν και έχω ταξιδέψει πολύ και εντός και εκτός Ελλάδας. Στα μελλοντικά μου σχέδια της, το επόμενο βιβλίο μου θα διαδραματίζεται και εκτός Θεσσαλονίκης.

-Πώς η Ιστορία επηρεάζει την ζωή της ηρωίδας της;

-Η Πολυνίκη έζησε συνταρακτικά γεγονότα, πολέμους, χούντα, μεταπολίτευση,  ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Η ιστορία της Ελλάδας, από την φτώχεια της γερμανικής κατοχής  έως και την εποχή  της ευημερίας των δεκαετιών ’80-’90, αντικατοπτρίζεται διαδραστικά  στην πορεία της ζωής της.

-Πόσο σημαντική είναι η γνώση της Ιστορίας για έναν λαό;

-Καταλυτική θα την χαρακτήριζα. Η ιστορία διδάσκει, σύμφωνα με τη φράση κλισέ. Επαναλαμβάνεται, κιόλας. Τα  αρνητικά χαρακτηριστικά του λαού μας, η διχόνοια, ο ατομικισμός, η εξιδανίκευση του ελληνικού DNA , παραμερίζονται  σε περίπτωση κινδύνου, απειλής της πατρίδας ∙ οι Έλληνες ανακαλούν στη μνήμη τους τα θετικά της ελληνικής φυλής, το φιλότιμο, την ανθρωπιά, τους αγώνες για ελευθερία και ενώνονται, πεισμώνουν και αντιστέκονται. Όσον αφορά τη γνώση της ελληνικής Ιστορίας μας θεωρώ ημιμαθείς.

-Έχετε θητεία και στον χώρο της εκπαίδευσης. Πώς θα κρίνατε την σχέση των μαθητών με τα λογοτεχνικά βιβλία; Πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί;

-Ισχνή, πιστεύω. Είναι τόσο χρονοβόρο το καθημερινό  πρόγραμμα του λυκείου με τη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, τόσο πολλές οι εξωδιδακτικές δραστηριότητες και  τα φροντιστήρια  που το ‘επάγγελμα’ του μαθητή είναι βαρύ και ανθυγιεινό. Στον ελεύθερο χρόνο τους το βράδυ οι μαθητές ‘χαλαρώνουν’ με τα social media,  τη μάστιγα της εποχής. Υπάρχει, όμως και ένα ποσοστό που διάβαζε και συνεχίζει να διαβάζει. Το καλοκαίρι, κυρίως. Η οικογένεια παίζει τον πρωταρχικό ρόλο επιρροής  και ακολουθεί το σχολείο.  Προσωπικά, στα παιδιά που γιορτάζουν δωρίζω βιβλία. Θα μπορούσαν γονείς, δάσκαλοι και καθηγητές τα παιδιά που έχουν πρόοδο σε κάποιο τομέα να τα επιβραβεύουν με ένα βιβλίο.Ευτυχώς, τα στατιστικά στοιχεία από την τοπική δανειστική βιβλιοθήκη είναι ενθαρρυντικά. Η περίοδος του εγκλεισμού της πανδημίας λειτούργησε θετικά.

*Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Θάνος Χερχελετζής. Για το βιβλίο θα μιλήσει ο συντονιστής της εκδήλωσης Θάνος Χερχελετής και η παιδίατρος Εύη Γιαλαμά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)
Συνεργεία του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου καθάρισαν μέρος της τεράστιας παράνομης χωματερής πάνω από τον Περιφερειακό
Θεσσαλονίκη: Τέλος υγειονομική «βόμβα» 10 ετών – Πάνω από τον Περιφερειακό (ΦΩΤΟ)