Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Βιβλίο για το… σουβλάκι – Παρουσίαση με σουβλάκια στην Αγορά Μοδιάνο

Με λόγο, σουβλάκια και κρασί

Μια διαφορετική βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου στις 19:00 στην Αγορά Μοδιάνο της Θεσσαλονίκης: θα παρουσιαστεί το βιβλίο των Τάσου Μπρεκουλάκη και Μαρίνας Πετρίδου με τίτλο «Σουβλάκι –Ένα γαστρονομικό ταξίδι  Από τα Ομηρικά Έπη μέχρι το σύγχρονο street food» (εκδ Πατάκη).

Θα μιλήσουν ο Άγγελος Ρέντουλας (διευθυντής του περιοδικού «Γαστρονόμος»), Sτέφανος Τσιτσόπουλος (δημοσιογράφος), Σωτήρης Ευαγγέλου (σεφ του «Μακεδονία Παλάς»), Ζωή Παρασίδη (δημοσιογράφος), Έλσα Ποιμενίδου (δημοσιογράφος) και οι συγγραφείς. Η εκδήλωση θα κλείσει με γλέντι και ζωντανή μουσική των BANDA ENTOPICA, σουβλάκια και κρασί.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία, μια συλλογή με αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία που ήταν απελπιστικά λίγα. Μετά εξελίχθηκε σε μια έρευνα για το σουβλάκι του ελλαδικού χώρου από την εποχή του Ομήρου, κι ακόμα πιο παλιά, μέχρι τις σημερινές μπασταρδεμένες εκδοχές του (που ΔΕΝ είναι σουβλάκια). Στη συνέχεια ερευνήσαμε εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας και κάναμε άπειρες συνεντεύξεις, μαζέψαμε μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και αρχίσαμε να συνθέτουμε ένα στόρι απίστευτο που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε. Δοκιμάσαμε αμέτρητα σουβλάκια, σχεδόν από κάθε σουβλατζίδικο της Αττικής, καθημερινά, για χρόνια, μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το ελληνικό φαγητό (όλοι ξένοι), αρχαίο και σύγχρονο, αναζητήσαμε ένα σωρό εξαντλημένα και σπάνια βιβλία —βρήκαμε μέχρι και χρονικά από εκστρατείες Βυζαντινών στρατιωτών που αναφέρουν αναλυτικά τι έτρωγαν—, αφηγήσεις περιηγητών, λαογράφων, ψάξαμε τραγούδια (όλα σχεδόν σατιρικά, γιατί το σουβλάκι είναι ταπεινό και καταφρονημένο και κανείς δεν το πήρε ποτέ στα σοβαρά).

Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και που αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου».

Ο Τάσος Μπρεκουλάκης είναι διευθυντής σύνταξης της έντυπης Lifo. Η Μαρίνα Πετρίδου είναι food editor και εργάζεται στον Γαστρονόμο της Καθημερινής.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη