Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η μουσική γιορτάζει στη Θεσσαλονίκη: 6+1 ξεχωριστά live

Συναυλίες με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής

Συναυλίες, όπερα για μικρούς και μεγάλους, Live σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή, την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής που γιορτάζεται στις 21 Ιουνίου, αλλά και συναυλίες με κοινωνικό πρόσημο.

Φορείς της πόλης έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις ηλικίες και τις προτιμήσεις των πολιτών.

Η αυλαία του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 ανοίγει την Τετάρτη 21 Ιουνίου με το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει». Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Θεσσαλονίκης και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τιμούν την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μια όπερα για μικρούς και μεγάλους.

Ένα λυρικό παραμύθι που μεταφέρει στο βασίλειο της Μουσικής την αγαπημένη ιστορία του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα Καινούρια ρούχα του Βασιλιά», μέσα από τη μαγική μουσική του Νίκου Κυπουργού και το έξυπνο λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά.

Αυτή η «μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους», όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει ο συνθέτης, μπλέκει, με πολλή φαντασία, χιούμορ αλλά και σάτιρα, τη κλασική ιστορία με την σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, εισάγοντας παράλληλα το θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής.

Το λυρικό αυτό παραμύθι παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου ανανεωμένο, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, ολοκαίνουρια σκηνογραφία, και εμπλουτισμένα κοστούμια ενώ ο Νίκος Κυπουργός έχει αναλάβει να φρεσκάρει και το περιεχόμενο του και να το εμπλουτίσει μουσικά σε διάρκεια.

Ειδικά για τις παραστάσεις του Επταπυργίου και στοχεύοντας στην γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής, πριν από κάθε παράσταση θα παρουσιάζονται διαδραστικά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο δεκάλεπτο παιδαγωγικό δρώμενο, οι βασικές έννοιες της μουσικής και της όπερας, καθώς και η δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης ενός νέου μουσικού έργου.

Μουσική Νίκος Κυπουργός

Λιμπρέτο Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συνεργασία του συνθέτη

Μουσική διεύθυνση Χάρης Ηλιάδης / Αλέξανδρος Πουρλουκάκης

Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια Αθανάσιος Κολαλάς

Φωτισμοί Σαράντος Ζουρντός

Κείμενο εισαγωγικού μουσικοπαιδαγωγικού δρώμενου: Δήμητρα Ασλάνογλου

Βασιλιάς Αλέξανδρος Τζοβάνι, Μούσα Ελένη Δημοπούλου, Μουσικός Αλέξανδρος Σταυρόπουλος. Αυλικοί και Νότες Αναστασοπούλου Αναστασία-Σοφία, Κονδυλίδου Μαρία, Κοντού Γιώτα, Μιχαηλίδου Κωνσταντίνα, Μπαξεβανίδου Βασιλική, Τσαλίκη Κική, Χατζηκαλημέρη Καλλιπάτειρα.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ :Άννα Κυριακίδου, Μάνος Γαλάνης, Χρίστος Νταρακτσής, Γιάννης Καραμφίλης.

Σε συμπαραγωγή με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το ΚΘΒΕ.

Προπώληση εισιτηρίων και πληροφορίες από τη www.viva.gr, Και τα φυσικά σημεία προπώλησης WIND, Public, Media Markt. Για πληροφορίες : www.kepo.gr τηλ. 2310602599.

Τρία συγκροτήματα στην πλατεία Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

souled_out.jpg

Τρία συγκροτήματα θα παίξουν μουσική στην πλατεία του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 20.00 με ελεύθερη είσοδο. Πρόκειται για τους Souled Out, τους Οceandvst και τους Ta Toy Boy.

Τα μέλη του πενταμελούς μουσικού σχήματος Souled Out, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής θα παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό ζωντανό πρόγραμμα με κομμάτια του πρώτου τους δίσκου Sunny Side Up, αλλά και αγαπημένες διασκευές τραγουδιών σε Soul, Funk, R’n’B και Disco ρυθμούς, ξεσηκώνοντας το κοινό στη μεγάλη γιορτή της μουσικής!

Τα μέλη του pop-punk trio Oceandvst, θα αφηγηθούν τις προσωπικές τους ιστορίες και ανησυχίες μέσα από τα ολοκαίνουρια κομμάτια τους, αλλά και από παλαιότερες επιτυχίες τους. Ο ήχους τους είναι επηρεασμένος από τη metal και punk σκηνή του 2000 και του 2010.

Το Indie pop συγκρότημα  Ta Toy Boy θα παρουσιάσει τραγούδια από τις δύο κυκλοφορίες του This Town και Endless Life, καθώς και αγαπημένες του διασκευές. Ανανεωμένο, με την προσθήκη του Θάνου Καζαντζή στα τύμπανα, θα μας χαρίσει ένα live set γεμάτο ενέργεια μεταφέροντας τον βρετανικό αέρα που χαρακτηρίζει τον ήχο του στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

«Μουσική, γένος θηλυκό» στο Ανάκτορο του Γαλέριου η εκδήλωση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, το Σωματείο «Φίλοι Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιήσει στις 19.30 στο Ανάκτορο του Γαλέριου η εκδήλωση «Μουσική, γένος θηλυκό» με το σχήμα «Ladies United», που αποτελείται από τις κ.κ. Εύη Καμπάνταη (πλήκτρα, φωνητικά), Τατιάνα Οικονόμου (φωνή) και Ρένα Βασιλάκη (ακορντεόν, φωνητικά).Οι Ladies United είναι ένα γυναικείο μουσικό σχήμα που ταξιδεύει το κοινό του σε παλαιότερες δεκαετίες, αλλά και σε σύγχρονα μουσικά μονοπάτια, του ξένου και του ελληνικού ρεπερτορίου. Αγαπημένα όλων μας τραγούδια, ετερόκλητων καλλιτεχνών, δένουν μουσικά κάτω από τους ήχους των πλήκτρων και του ακορντεόν, με τη μίξη των τριών φωνών να εντυπωσιάζει. Κράτηση θέσεων απαραίτητη στο [email protected].

«Όταν οι νότες γιορτάζουν…» στο Αρχαιολογικό Μουσείο

arxaiologiko.jpg

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte, του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, διοργανώνει στις 21/.6 ώρα 20.00 συναυλία στην οποία συμμετέχουν τρία χορωδιακά σχήματα της πόλης μας και η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, μαζί με τη νεανική χορωδία του Ωδείου.

Η χορωδία Ladino του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς και το φωνητικό σύνολο «εν χορώ» έχουν μαέστρο τον συνθέτη Κωστή Παπάζογλου. Στο πρόγραμμά τους αποτυπώνεται η ιστορία της Θεσσαλονίκης με έργα της μουσικής παράδοσης των κατοίκων της, χριστιανών και εβραίων σεφαραδιτών, εμπλουτισμένη με σύγχρονες χορωδιακές συνθέσεις. Τους συνοδεύει κουαρτέτο φλάουτων ντόλτσε.

Η μικτή χορωδία της Πολιτιστικής Λέσχης ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, με μαέστρο τον Ηρακλή Παναγόπουλο, θα παρουσιάσει τραγούδια ξένων συνθετών, spiritual και ένα παραδοσιακό της Κύπρου.

Η χορωδία Cantus Arte του Μακεδονικού Kέντρου Σύγχρονης Τέχνης, διευθύνεται από τον μαέστρο Ηρακλή Παναγόπουλο και το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει ξένα και ελληνικά τραγούδια.

Η Συμφωνική Ορχήστρα μαζί με τη νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Δράμας. Διευθύνει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, Καμπάνης Σαμαράς. Θα παρουσιάσουν ένα εαρινό πρόγραμμα Ελλήνων συνθετών.

Στο φινάλε της εκδήλωσης η συμφωνική ορχήστρα και μαζί οι χορωδοί όλων των σχημάτων θα τραγουδήσουν Θεοδωράκη: Δύο μουσικές σκηνές από το Μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς» το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο» κι «ο Αποχαιρετισμός». Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 08:00 έως 14:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συναυλία στην πλατεία Ρομφέη

synaylia-koule-kafe.jpg

Το Ωδείο Άνω Πόλης σε συνεργασία με την  3η Δημοτική Κοινότητα  Θεσσαλονίκης διοργανώνει ανοικτή συναυλία για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής  στην γραφική Πλατεία Ρομφεή (Κουλέ Καφέ – πεζόδρομος Κρίσπου)  την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2022 στις 20.00 τιμώντας την τόσο ξεχωριστή,  την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου!

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμφάνιση των Μουσικών Συνόλων Παραδοσιακής και Λαϊκής μουσικής του Ωδείου Άνω Πόλης, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του αρχιμουσικού και διευθυντή του Ωδείου Παναγιώτη Διαμαντή.

«Η Μουσική παράδοση των Ελλήνων Εβραίων»

holocaust.jpg

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής και με αφορμή την ολοκλήρωση δύο ερευνητικών προγραμμάτων υπό την αιγίδα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης διοργανώνει, με την υποστήριξη του MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-Helexpo) την Τετάρτη 21 Ιουνίου και ώρα 19:30 τη συναυλία «Η Μουσική παράδοση των Ελλήνων Εβραίων» σε επιμέλεια-ερμηνεία της υψιφώνου Μαριάντζελας Χατζησταματίου και του συγκροτήματος Pellegrinaggio Al Levante Ensemble.

Την εκδήλωση θα προλογίσουν η Επιστημονική Συνεργάτιδα του Ε.Μ.Θ., υπ. Διδάκτωρ Μαριάντζελα Χατζησταματίου, και η Επιστημονική Υπεύθυνη του Ε.Μ.Θ., Δρ. Ξένια Ελευθερίου.

Στην παράσταση θα ακουστούν ζωντανά τραγούδια από το cd Άγνωστοι Μουσικοί Θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων, που συνιστά μία σημαντική συμβολή στη μουσική παράδοση του εβραϊκού πληθυσμού του ελλαδικού χώρου. Το cd αποτελεί παραγωγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης μέσω του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, από το οποίο και διατίθεται. Παράλληλα είναι επίσης διαθέσιμο μέσω των μεγάλων πλατφόρμων για streaming μουσικής όπως το Spotify, το iTunes και το Youtube.

O δίσκος περιέχει ρωμανιώτικα τραγούδια (στην ελληνική γλώσσα ή δίγλωσσα, στην ελληνική και την εβραϊκή γλώσσα) καθώς και σεφαραδίτικα τραγούδια (στην εβραιο-ισπανική γλώσσα). Μερικά από αυτά συνδέονται με θρησκευτικές γιορτές και τελετές, ενώ άλλα ανήκουν στον κύκλο της ζωής (του γάμου, της γέννας, νανουρίσματα). Υπάρχουν, επίσης, τραγούδια με αναφορές στην Θεσσαλονίκη, τραγούδια του Ολοκαυτώματος, προσευχές, ένα παραμύθι και ένα τραγούδι του σιωνιστικού κινήματος. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην τήρηση της εβραιο-ισπανικής προφοράς. Η επιλογή των τραγουδιών έγινε μετά από πολύχρονη βιβλιογραφική και επιτόπια έρευνα, που αφορούσε στην προέλευση και τις παραλλαγές του καθενός από τα τραγούδια, την πιθανή σύνδεση των τραγουδιών με την τοπική παράδοση και ιστορία, καθώς και τις περιστάσεις που συνδέονταν με το κάθε τραγούδι. Τα περισσότερα από τα τραγούδια ή οι επιλεγμένες μελωδίες τους συναντώνται σπάνια – ή και καθόλου – στη διεθνή εμπορική δισκογραφία. Στον δίσκο περιλαμβάνεται φυλλάδιο με τους στίχους των τραγουδιών σε αγγλική και όπου απαιτείται ελληνική μετάφραση.

Στην συναυλία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά και ανέκδοτα τραγούδια που περιλαμβάνονται στο cd Songs of the Holocaust of the Greek Jews, το οποίο αποτελεί ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο ηχητικών ιστορικών πηγών για τα τραυματικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος. Το cd πρόκειται να κυκλοφορήσει προσεχώς μαζί με τη δημοσίευση της ιστορικής έρευνας της υπ. Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. Μαριάντζελας Χατζησταματίου από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Κοινωνικές δράσεις Κ.Ο.Θ. ενόψει Ευρωπαϊκής Μέρας Μουσικής

synaylia_stis_fylakes_diabaton_12_ioyn15.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αναλογιζόμενη τον ρόλο της ως δημόσιος φορέας πολιτισμού, καθώς και την ευεργετική επίδραση της διείσδυσης της μουσικής υψηλής ποιότητας σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής αποφασίζει συμβολικά να βρεθεί δίπλα σε όσους χρειάζονται τη μουσική περισσότερο, αλλά δεν έχουν απευθείας πρόσβαση σε αυτήν- συνεχίζοντας την πλούσια και πολυποίκιλη ιστορική της παρουσία στον χώρο των κοινωνικών δράσεων.

Συγκεκριμένα, θα υλοποιηθεί ένα τριήμερο συναυλιών ειδικού σκοπού, που θα απευθύνει τη συμφωνική μουσική στα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης, στους κρατούμενους που φοιτούν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Σωφρονιστικού καταστήματος Διαβατών αλλά και στους θεραπευόμενους του ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη Θεσσαλονίκης.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην ιστορική σχέση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τη θεραπευτική κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, που φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας της. Η διαχρονική συνεργασία των δύο φορέων δεν έχει μόνο συνδράμει στην ανεκτίμητο κοινωνικό ρόλο της ΙΘΑΚΗΣ, αλλά έχει προσφέρει μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας μουσική δημιουργία με πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια.

Η πρώτη συναυλία δόθηκε την  Τρίτη 20 Ιουνίου στην  ΕΛΕΠΑΠ, ώρα 09:15, ακολουθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου εμφάνιση της ΚΟΘ στις Φυλακές Διαβατών, ώρα 09:00 και την Πέμπτη 22 Ιουνίου στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (Σίνδος), ώρα 19:30.

Αφήγηση: Χρήστος Βλάχος, Βιολί: David Bogorad, Διεύθυνση ορχήστρας: Αθανάσιος Σουργκούνης,Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα:

Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Εισαγωγή από την όπερα ‘Η Κλέφτρα Κίσσα’

Νικολό Παγκανίνι (1782-1840): Moses Fantasy για βιολί και ορχήστρα

Τζόζεφ Χάυντν (1732-1809): Συμφωνία αρ.39 σε σολ ελάσσονα

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Εισαγωγή από τον ‘Προμηθέα’, έργο 43

Πληροφορίες για το κοινό: Κ.Ο.Θ. www.tsso.gr.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ