Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεστιβάλ Επταπυργίου: Βάζει λίγη από την μαγεία της ποίησης στις ζωές μας

«Οι βραδιές αυτές είναι η δική μου κατάθεση ψυχής στο Φεστιβάλ Επταπυργίου», τονίζει η Άννα Μυκωνίου - Φέτος αναδεικνύει την φωτεινή πλευρά της ποίησης του Ελύτη

Η φωτεινή πλευρά της ποίησης του Οδυσσέα Ελύτη θα παρουσιαστεί στις 28 και 29 Ιουνίου (21.15) στο Φρούριο του Επταπυργίου μέσα από αφηγηματικά κείμενα, αποσπάσματα, μελοποιημένα ποιήματα και οπτικό υλικό. Μιλώντας για τις δύο βραδιές ποίησης και μουσικής που θα δούμε στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 με τίτλο «Οδυσσέας Ελύτης – Με φως Ελληνικό» η πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διδάκτωρ συγκριτικής λογοτεχνίας Άννα Μυκωνίου που έχει κάνει την λογοτεχνική μελέτη της συγκεκριμένης παράστασης, εξήγησε πώς επέλεξε να αναδειχθεί η ποίηση του Ελύτη.

Εστιάζοντας στις βραδιές ποίησης και μουσικής σημείωσε πως πρόκειται για τη δική της κατάθεση ψυχής στο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Παράλληλα μοιράστηκε μαζί μας το όραμά της για το συγκεκριμένο πρότζεκτ και την σύνδεσή του με τα σχολεία και την εκπαίδευση.

festival_eptapyrgiou.jpg

-Κυρία Μυκωνίου φέτος στις βραδιές ποίησης και μουσικής του Φεστιβάλ Επταπυργίου που τόσο αγαπήθηκαν από το κοινό, επιλέξατε να αναδειχθεί η ποίηση Ελύτη. Μιλήστε μας γι’ αυτή την ξεχωριστή παραγωγή.

-Δύο βραδιές που η μουσική θα συνομιλήσει με την ποίηση. Η ποίηση του Ελύτη δεν χρειάζεται συστάσεις. Δεν υπάρχει Έλληνας ποιητής που να αγαπήθηκε, να διαβάστηκε και να μελοποιήθηκε όσο ο Ελύτης. Για μας τους Έλληνες, είναι ο Ποιητής μας, αυτός που μας έμαθε να  αντιλαμβανόμαστε τους παφλασμούς της θάλασσας και το παιχνίδισμα του ήλιου στα κυκλαδόσπιτα, όχι ως απλές βιωματικές εμπειρίες, αλλά ως κάτι πιο βαθύ, γεμάτο μυστικά νοήματα και συμβολισμούς.

Οι βραδιές αυτές είναι η δική μου κατάθεση ψυχής στο Φεστιβάλ Επταπυργίου. Ένα «σεργιάνι» στην ποίηση του, από τους Προσανατολισμούς στο Άξιον εστί και στον Ήλιο τον Ηλιάτορα, ένα «σεργιάνι» στην διαφάνεια των στίχων του και στην γοητεία της γλώσσας του.  Αλλά και μια προσπάθεια να κατανοήσουμε δυο από τους βασικούς πυλώνες του ελυτικού σύμπαντος: το φως και την Ελληνικότητα, που διαπερνούν, διαμορφώνουν και προσδιορίζουν όλο τον ποιητικό του λόγο.

 

-Ποιο είναι το αγαπημένο σας ποίημά του και γιατί;

-Η αγαπημένη μου ποιητική συλλογή του Ελύτη είναι «Ο μικρός Ναυτίλος», ένα έργο ωριμότητας, μεστό, γεμάτο στοχασμούς, ένα σημειωματάριο λες με αποφθέγματα, με αποστάγματα από τα διαβάσματα του, με ότι τον ενέπνευσε, τον καθόρισε. Την συλλογή αυτή, όταν θα αποσυρθώ μετά από κάποια χρόνια θα επιχειρήσω να την μελετήσω. Και είμαι σίγουρη πως όσο την μελετά κάποιος τόσα διαμάντια θα ανακαλύπτει. Σας παραθέτω λίγους στίχους:

«Τα παιδικά μου χρόνια είναι γεμάτα καλαμιές, ξόδεψα πολύν άνεμο για να μεγαλώσω. Μόνον έτσι όμως έμαθα να ξεχωρίζω τους πιο ανεπαίσθητους συριγμούς, ν’ ακριβολογώ μες στα μυστήρια.»

Ο μικρός ναυτίλος

 

-Στο πλευρό σας θα έχετε ερμηνευτές όπως ο Κώστας Μακεδόνας και αφηγήτρια την σπουδαία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Πώς επιλέξατε τους συνοδοιπόρους σας σε αυτή την παραγωγή;

-Ο Κώστας Μακεδόνας είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής και οι ερμηνείες του στο Άξιον Εστί είναι υποδειγματικές. Αλλά είναι και ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης και άνθρωπος, με πολλές ευαισθησίες. Όταν του τηλεφώνησα διστακτικά να του προτείνω να συμμετέχει μου απάντησε θετικά-χωρίς δεύτερη σκέψη. Η απάντηση του ήταν για μένα ωσάν τονωτική ένεση. Ξέρετε δεν είναι αυτονόητο να  αποδέχονται τις προτάσεις μας τόσο αξιόλογοι καλλιτέχνες, όπως ο Κώστας Μακεδόνας και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Οι καλλιτέχνες αυτού του βεληνεκούς έχουν προγραμματισμένες περιοδείες όλο το καλοκαίρι, με το δικό τους σχήμα  και ρεπερτόριο. Επιλέγουν να βγουν από αυτή την σύμβαση και να έρθουν στο Επταπύργιο μόνο γιατί αντιλαμβάνονται ότι καλλιτεχνικά αυτό που γίνεται στο μνημείο της Άνω Πόλης είναι ξεχωριστό και οι προτάσεις του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν κάτι το  διαφορετικό.

 

-Πόσο βοηθούν πρωτοβουλίες όπως αυτό το πρότζεκτ του Φεστιβάλ Επταπυργίου στο να έρθει το κοινό πιο κοντά στην ποίηση;

-Νομίζω ότι βοηθούν πολύ. Ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και απομακρυνόμαστε κάθε μέρα που περνάει από την ποίηση. Και αυτές οι βραδιές έχουν πια μεγάλη  απήχηση. Είναι έκπληξη ακόμα και για μένα που πιστεύω πολύ στην ευεργετική επίδραση της ποίησης! Μετά από κάθε αφιέρωμα νιώθω ότι υποβάλλουμε το κοινό μας σε κάτι «διαφορετικό». Με πλησιάζει  δακρυσμένος κόσμος, να μου πει δυο κουβέντες, να με ευχαριστήσει για την μυσταγωγία. Πέρσι στους «Καταραμένους ποιητές», ένιωσα τα πιο δυνατά συναισθήματα από τότε που ανέλαβα στο Κέντρο Πολιτισμού. Λίγη από την μαγεία της ποίησης στις ζωές μας!! Εύχομαι να πάνε το ίδιο καλά και οι δυο βραδιές που είναι αφιερωμένες στον Ελύτη.

 

-Ποιο το δικό σας όραμα σχετικά με τις βραδιές ποίησης και μουσικής;

-Να καθιερωθεί αυτό το υβριδικό είδος ποίησης και μουσικής και να μεταφερθεί και στα σχολεία. Σκεφτόμουν να βιντεοσκοπήσουμε αυτές τις παραστάσεις – για Σεφέρη, Καββαδία, Ελύτη, Καταραμένους ποιητές- με όλους αυτούς τους σημαντικούς καλλιτέχνες που έχουν πάρει μέρος: Χρήστος Θηβαίος, Ρίτα Αντωνοπούλου Γρηγόρης Βαλτινός, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Πρατσινάκης, Έφη Σταμούλη Κώστας Μακεδόνας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και να σταλεί αυτή η βιντεοσκόπηση στα σχολεία. Για να συμπληρώνει τα φιλολογικά μαθήματα. Νομίζω πως τα παιδιά θα αγκάλιαζαν αυτή την προσπάθεια.

 

Κώστας Μακεδόνας: «Νιώθω χαρά και τιμή να τραγουδώ στη Θεσσαλονίκη»

makedonas.jpg

Ο Κώστας Μακεδόνας μιλώντας για την συμμετοχή του στην συγκεκριμένη παραγωγή του Φεστιβάλ Επταπυργίου είπε πως έγινε μια εξαιρετική δουλειά και ότι πάντα νιώθει χαρά και τιμή όταν τραγουδάει στην Θεσσαλονίκη. Παράλληλα σχολίασε ότι «Ο συνδυασμός ποίησης και μουσικής, όταν γίνεται με επιτυχημένο τρόπο εξυψώνει και τις δύο τέχνες».

 

-Εν μέσω της καλοκαιρινής σας περιοδείας, συμμετέχετε στο Φεστιβάλ Επταπυργίου και συγκεκριμένα στις βραδιές ποίησης και μουσικής που επιμελήθηκε η Άννα Μυκωνίου «Οδυσσέας Ελύτης –Με φως Ελληνικό». Τι σημαίνει αυτή η εκδήλωση για εσάς;

-Όπως πάντα νιώθω χαρά και τιμή να τραγουδώ στην πόλη στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα και αγαπώ ιδιαίτερα!

Πόσο μάλλον σε ένα από τα πιο όμορφα φεστιβάλ της χώρας με εξαιρετικούς συναδέλφους και με ένα ρεπερτόριο που όποιος ερμηνευτής το συναντήσει μαγεύεται! Ότι και να πούμε για την ποίηση και τον λόγο του Ελύτη θα είναι λίγο. Η Άννα Μυκωνίου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά με πολύ

μεράκι. Οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών από τον Αντώνη Σουσάμογλου και τον Λάζαρο Τσαβδαρίδη είναι υπέροχες. Η Μαρία Κωστράκη είναι μια φωνή με ιδιαίτερη ευαισθησία και ταλέντο απολύτως ταιριαστή για τα έργα που θα ερμηνεύσει. Είναι τιμή και χαρά για μένα που θα βρεθούμε για πρώτη φορά επί σκηνής με τη σπουδαία Καριοφυλλιά Καραμπέτη που εκτιμώ και θαυμάζω ιδιαίτερα. Ανυπομονώ να βρεθούμε με το υπέροχο κοινό της Θεσσαλονίκης στο Φρούριο του Επταπυργίου για δύο μοναδικές συναυλίες!

-Πώς βιώνεται ο συνδυασμός ποίησης και μουσικής; Πόσο βοηθά το στήσιμο που έχει γίνει από την παραγωγή του Φεστιβάλ;

-Ο συνδυασμός ποίησης και μουσικής, όταν γίνεται με επιτυχημένο τρόπο εξυψώνει και τις δύο τέχνες! Κάθε μία φυσικά και στέκεται από μόνη της αλλά η αίσθηση που έχει ένας τραγουδιστής όταν ερμηνεύει μελοποιημένα τραγούδια είναι πραγματικά μοναδική. Η ποίηση πολλές φορές έχει

από μόνη της μουσικότητα και εύχομαι σε κάθε ερμηνευτή να βρεθεί σε παρόμοια θέση. Χαίρομαι που το Φεστιβάλ εδώ και χρόνια τιμά την μουσική αλλά και την ποίηση. Ο πολιτισμός είναι ο πλούτος μας και η δύναμή μας!

Συντελεστές

Κείμενα / λογοτεχνική μελέτη Άννα Μυκωνίου, Σκηνοθετική επιμέλεια Αθανάσιος Κολαλάς, Ενορχηστρώσεις Αντώνης Σουσάμογλου, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Μικτή χορωδία Θεσσαλονίκης , Διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου, Ερμηνεύουν Κώστας Μακεδόνας, Μαρία Κωστράκη, Αφήγηση-απαγγελία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Προπώληση από viva.gr: 18€ στο Α’ Διάζωμα,  15€ Β’ Διάζωμα, 12€ στο Γ’ Διάζωμα. Φυσικά σημεία προπώλησηςWIND, Public, MediaMarkt

Για πληροφορίες : www.kepo.gr , τηλ. 2310602599.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ