Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ένα μυστήριο στις μυδοκαλλιέργειες του Δέλτα Αξιού

Στο νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Δημήτρη Σίμου

 *Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Στις μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα του Αξιού τοποθετεί την πλοκή του νέου του μυθιστορήματος ο Δημήτρης Σίμος.

Ο συγγραφέας του «Σώσε με», που τον περασμένο χειμώνα προβλήθηκε στην τηλεόραση, επιστρέφει με ένα ψυχολογικό θρίλερ που βάζει τον αναγνώστη στην προσπάθεια επίλυσης μιας υπόθεσης. Με οδηγό τον αστυνόμο Λάζο, η ηρωίδα (και ο κάθε αναγνώστης) θα ανακαλύψει πως τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται.

Μιλώντας για το «Πάρε ανάσα» (εκδ Μεταίχμιο) με αφορμή τις παρουσιάσεις του νέου του μυθιστορήματος σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας ο συγγραφέας ανέφερε στο «TyposThes» πως η ιδέα «γεννήθηκε από την εικόνα των ξύλινων καλυβών των ψαράδων στον οικισμό των μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού».

Μίλησε για το τι ξεχωρίζει σε ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά και για τις δυσκολίες που πρέπει να ξεπεράσει ένας συγγραφέας. Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

pare_anasa.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα; Τι θέλετε να θίξετε μέσα από τις σελίδες του;

-To «Πάρε ανάσα» γεννήθηκε από την εικόνα των ξύλινων καλυβών των ψαράδων στον οικισμό των μυδοκαλλιεργητών στο Δέλτα του Αξιού. Αυτή η κινηματογραφική εικόνα οδήγησε στη δημιουργία της ιστορίας μου με το κύριο ερώτημα που διατρέχει το έργο να είναι: «Τι θα ήσουν ικανός να κάνεις για να αναβιώσεις μια παλιά σου ανάμνηση;»

-Τοποθετείτε ένα μέρος της πλοκής του βιβλίου στη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στις μυδοκαλλιέργειες στο Δέλτα του Αξιού. Πώς επιλέξατε αυτό τον τόπο;

-Η εικόνα του τοπίου, η φύση, αλλά και η μικρή κοινωνία της περιοχής αποτέλεσαν το ιδανικό μέρος για να αφηγηθώ μια ιστορία μυστηρίου με κοινωνικό χαρακτήρα.

-Τι σας γοητεύει στα αστυνομικά μυθιστορήματα;

-Η ατμόσφαιρα, η πλοκή, αλλά πάνω από όλα οι άνθρωποι - οι ήρωες των ιστοριών.

-Ποιος ο αγαπημένος σας συγγραφέας;

-Θα έλεγα ο Ιζζό.

-Ποιες οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ένας συγγραφέας;

-Τη διάσπαση προσοχής με τόσα μέσα γύρω του. Τη μάχη να μείνει συγκεντρωμένος.

-Το «Σώσε με» προβλήθηκε στην τηλεόραση, ενώ η σειρά βιβλίων σας «Σκοτεινά νερά» διασκευάζεται για τηλεοπτική σειρά. Πώς νιώθετε που βλέπετε τα μυθιστορήματά σας να προβάλλονται στη μικρή οθόνη;

-Είναι μια ωραία εμπειρία και χαίρομαι που οι ιστορίες μου με αυτό τον τρόπο καταφέρνουν να προσεγγίσουν και να προβληματίσουν και ένα διαφορετικό κοινό που συχνά δεν ταυτίζεται με τη λογοτεχνία ή με τα βιβλία.

-Αν φεύγατε αύριο διακοπές, ποια τρία βιβλία θα διαλέγατε να πάρετε στη βαλίτσα σας;

-«Μικρά πράγματα σαν και αυτά» της Ιρλανδής Claire Keegan: ένα μικρό βιβλίο σε μέγεθος που μιλά για ένα μεγάλο θέμα όπως η ευθύνη να προστατεύεις τον αδύναμο.

Μια ποιητική συλλογή: «Τα Ρω του έρωτα» του Οδυσσέα Ελύτη.

Και σίγουρα τον αγαπημένο μου Camilleri και τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο «Σκύλος από τερακότα».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ