Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιάννης Κότσιφας: «Η ανθρώπινη φύση είναι όμορφη και καταστροφική»

Ο ηθοποιός μίλησε στο TyposThes λίγο πριν οι «Σφήκες» έρθουν στη Θεσσαλονίκη

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Τους «Σφήκες» του Αριστοφάνη ανεβάζει αυτό το καλοκαίρι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο σε ελεύθερη διασκευή / σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου. Θα δούμε την δουλειά τους στο Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη την Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου, στις 21.15.

 Στο έργο του αυτό ο Αριστοφάνης χρησιμοποιεί το όχημα της κωμωδίας για να σατιρίσει, με τον αξεπέραστα αιχμηρό του τρόπο, ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό: τη διάβρωση του δικαστικού συστήματος, του ακρογωνιαίου λίθου της λαϊκής κυριαρχίας στην αρχαία Αθήνα. Από τη μία ένας χαιρέκακος, δικομανής ηλικιωμένος δικαστής που ζει για να καταδικάζει «ενόχους» κι από την άλλη ο απεγνωσμένος γιος του, ένα σαθρό δικαστικό σύστημα που μοιράζει επιδόματα και μια ολόκληρη κοινωνία από Σφήκες: άτομα σκληρά με οξύ κεντρί, ακόρεστη όρεξη για κριτική και μηδενική διάθεση για αυτοκριτική. Μια κοινωνία εγκλωβισμένη μέσα στο αποπνικτικό κουκούλι της διχόνοιας και της κακεντρέχειας. Μια κοινωνία που συστρέφεται, σπαρταρά, εξαπολύει κατηγορώ και καταλήγει να τρέφεται από το ίδιο της το δηλητήριο.

Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σαπίλα, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας.

Ρωτήσαμε τον Γιάννη Κότσιφα να μας σχολιάσει πόσο επίκαιρο είναι το έργο.

«Νομίζω είναι αυτονόητο αυτό που ζει ο νεοέλληνας καθημερινά στις δικαστικές αίθουσες με απίστευτο οικονομικό και ψυχικό κόστος καθημερινά.

Μανάδες όπως η κυρία Φύσσα ζουν και ξαναζούν την τραγωδία μέσα σε μια δικαστική αίθουσα για χρόνια μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», σημείωσε στο TyposThes ο ηθοποιός. Και πρόσθεσε: «Άλλο παράδειγμα ο Γιώργος Λούκος που μας ευλόγησε με την παρουσία του ως καλλιτεχνικός διευθυντής στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σύρθηκε για οκτώ ολόκληρα χρόνια στα δικαστήρια μέχρι να αθωωθεί. Αυτά τα οκτώ χρόνια καταλαβαίνουμε τι μαρτύριο ήταν για αυτόν. Αλλά οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί και οι δίπλα και έξω από το γραφείο του που τον έσυραν εκεί δεν θα δικαστούν ποτέ....

Συγκεκριμένα η παράστασή μας μιλάει για αυτό. Το δικαστήριο που δεν είναι μόνο στις δικαστικές αίθουσες αλλά και στο δικαστήριο της τηλεόρασης και των social media.

Όλοι καταδικάζουμε καθημερινά τους πάντες και τα πάντα. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση όμορφη και καταστροφική».

Μιλώντας για το δικό του ρόλο είπε τα εξής: «Φορώντας ένα νυφικό περιπλανιέμαι μια και ο γάμος μου ακυρώθηκε. Ο Τάσος δεν ήρθε ποτέ. Ο δικομανής πατέρας με ξεφτιλίζει επί σκηνής. Είναι ένα σχόλιο για τον θέμα του γάμου ομοφυλόφιλων ανθρώπων. Η κτηνωδία που ζουν πολλά νέα αγόρια και κορίτσια ακόμα και τώρα που σε εισαγωγικά η κοινωνία έχει προοδεύσει ....».

sfikes_kotsifas2.jpg

Με δεδομένη την συνεργασία Εθνικού και Κρατικού, τον ρωτήσαμε για την σημασία των συνεργειών στις μέρες μας και ο κ. Κότσιφας τόνισε πως «Πάντα οι συνεργασίες είναι κάτι θεμιτό και παραγωγικό (πολλές φορές και καταστροφικό). Στην συγκεκριμένη περίπτωση νομίζω λειτούργησε καλά.

Αυτό που δεν λειτούργει επί δεκαετίες καλά είναι η κρατική φροντίδα. Οικονομική αλλά και ηθική. Μισθοί πολύ χαμηλοί στις κρατικές σκηνές. Κονδύλια ετήσια πολύ χαμηλά στις κρατικές σκηνές. Επιχορηγήσεις για θεατρικές ομάδες και ιδιωτικά θέατρα πείνας.... «Οι παραπεταμένοι» είναι ένας καλός τίτλος για τον κλάδο μας».

Τέλος κληθείς να σχολιάσει τις έντονες συζητήσεις που ήδη έχουν γεννηθεί από την παρουσίαση της παράστασης και ειδικότερα την συζήτηση που έχει γεννηθεί σχετικά με τα όρια της τέχνης σημείωσε: «Δεν με επηρεάζει καθόλου. Το παρακολουθώ βέβαια αλλά μου φαίνεται γνώριμο και επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Η κριτική σαν επάγγελμα περνάει μεγάλη κρίση. Επαγγελματίας κριτικός δεν μπορεί να φέρεται σαν χούλιγκαν....και να ρίχνει πικρόχολα βέλη σε όλα τα social media. Κανε την κριτική σου φυσικά....αλλά με ευγένεια και ήθος. Δόξα το θεό η Ελληνική γλώσσα έχει πλούτο λέξεων για να χρησιμοποιήσει κάποιος και να κάνει επαναλαμβάνω με ευγένεια και ήθος την κριτική του χωρίς αφορισμούς και οπαδικά τσιτάτα…

Έξαλλου μια παράσταση είναι.. Σε κάποιους μήνες θα ξεχαστεί… Όπως όλα...».

sfikes.jpg

Η παράσταση προτείνεται σε θεατές από 15 ετών και άνω.

ΣΦΗΚΕΣ

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Στέλιος Χρονόπουλος, Ελεύθερη διασκευή/Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου, Σκηνικά-Kοστούμια: Μαγδαληνή Αυγερινού, Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Χορογραφία: Αμάλια Μπένετ, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Λώλος, Δραματολόγος παράστασης: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Φωνητική προετοιμασία: Μελίνα Παιονίδου, Βοηθός σκηνοθέτριας: Μαριλένα Μόσχου, Β’ βοηθός σκηνοθέτριας: ΣαβίναΤσάφα, Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου , Β’ βοηθός σκηνοθέτριας: ΣαβίναΤσάφα, Βοηθός μουσικοσυνθέτη: Αλέξης Κωτσόπουλος, Σχεδιασμός μακιγιάζ: OlgaFaleichyk, Σχεδιασμός κομμώσεων: Κωνσταντίνος Κολιούσης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):

Δάφνη Δαυίδ, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Κωνσταντίνος Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο), Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Κότσιφας, Νίκος Κουσούλης, Αλέξης Κωτσόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα, τρομπόνι), Νεφέλη Μαϊστράλη, Σωτήρης Μανίκας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Ιωάννα Μαυρέα, Θάνος Μπίρκος, Δημήτρης Ναζίρης, Πάνος Παπαδόπουλος, Στέφανος Πίττας, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Μαριάννα Πουρέγκα, Θοδωρής Σκυφτούλης

Μουσικοί επί σκηνής (με αλφαβητική σειρά): Μαρίνος Γαλατσινός (πνευστά), Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Εύη Κανέλλου (κρουστά)

Φωτογραφίες παράστασης: Χρήστος Συμεωνίδης

 

Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη

Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου, στις 21.15

Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο τηλ. 2315 200200 και στα ταμεία του ΚΘΒΕ.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 18,00 ευρώ

Άνω των 65 ετών:  14,00 ευρώ

Σπουδαστές, φοιτητές, ανέργους και ΑΜΕΑ: 10,00 ευρώ

https://www.ticketservices.gr/

 Πρόγραμμα  Καλοκαιρινής Περιοδείας για τον Ιούλιο

•        Παρασκευή 14 & Σάββατο 15 Ιουλίου- Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

•        Σάββατο 22 Ιουλίου- Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

•        Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου- Θεσσαλονίκη, Θέατρο Δάσους

•        Κυριακή 30 Ιουλίου- Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ