Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μπαίνοντας στην «Καρέκλα σκηνοθέτη»

Συναντήσεις για ενεργοποίηση της δημιουργικότητας

Ένας κύκλος έξι συναντήσεων με γενικό τίτλο «Καρέκλα σκηνοθέτη» θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου στις 11.00 - 13.00 στην Β. Όλγας 148. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 15 ημέρες, Σάββατο παρά Σάββατο, 11.00 - 13.00. Η πρώτη συνάντηση είναι αυτοτελής ως συνάντηση γνωριμίας.

«Η “καρέκλα του Σκηνοθέτη” είναι μια απολαυστική μέθοδος ενεργοποίησης της δημιουργικότητας. Μέσα από τεχνικές εστίασης focusing και αυτόματης γραφής την εντοπίζουμε, την “κινητοποιούμε”, τη χρησιμοποιούμε για να δώσουμε σχήμα σε ότι νιώθουμε μέχρι στιγμής μέσα μας ασχημάτιστο», αναφέρουν οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας.

Όπως εξηγεί η συντονίστρια του προγράμματος Στέλλα Τενεκετζή: «Ο κύκλος των έξι συναντήσεων που σχεδιάσαμε εντοπίζει όλα εκείνα τα εμπόδια που (το κοινωνικό πλαίσιο ή εμείς οι ίδιοι) με έναν τρόπο επιβάλλουμε στο δημιουργικό μας κομμάτι. 

Χρησιμοποιεί την παιγνιώδη εργαλειοθήκη της δημιουργικής γραφής σε συνδυασμό με το Focusing (τεχνική που ασχολείται με τον τρόπο που αποτυπώνεται στο σώμα η καθημερινή μας γλώσσα).

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε μετά από προσωπική συνεδρία Focusing με την Ελπίδα Χατζοπούλου, η οποία στην πορεία συνέβαλε ουσιαστικά στη δομή του. Αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος αυτοπροσδιορισμού των εφήβων που εγκρίθηκε (2022-2023) από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία της ομογένειας, για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα υβρίδιο με οφέλη τόσο ατομικά όσο και συλλογικά. Στα μάτια μας, εξαιρετικά υποσχόμενο. Δεν θα μπορέσουμε λέτε να φτιάξουμε μια λειτουργικότερη κοινότητα αν δυναμώσουμε σε προσωπικό επίπεδο;».

Το πρόγραμμα αφορά σε όσους θέλουν να εμβαθύνουν στην “τέχνη της ζωής”, είναι

καλλιτέχνες και θέλουν να διευρύνουν με ριζοσπαστικό τρόπο την οπτική τους και να εξελίξουν το έργο τους, κάνουν μια νέα επαγγελματική αρχή ή διαπραγματεύονται με τον ίδιο τους τον εαυτό για το αντικείμενο ενασχόλησής τους.

H Στέλλα Τενεκετζή

Σχεδιάζει και οργανώνει θεατρικές παραγωγές με συνεργασίες εντός και εκτός Ελλάδας. Πρόσφατη στη Θεσσαλονίκη η “Λούνα”, η παράσταση που εξελίχθηκε μέσα σε αστικό λεωφορείο. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2019 (“Του Επαγγέλματός της”, εκδόσεις Απόπειρα), ποιήματα και διηγήματά της φιλοξενούνται κατ’ εξακολούθηση σε λογοτεχνικά περιοδικά. Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ) και Αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου.

Με τη διδασκαλία δημιουργικής γραφής ασχολείται από το 2021. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε για τον αυτοπροσδιορισμό των προεφήβων και εφήβων μέσα από τον τρόπο που χρησιμοποιούν τη γλώσσα εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία της ομογένειας (2022-2023, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

H Ελπίδα Χατζοπούλου

Ξεκίνησε ως οικονομολόγος απασχολούμενη σε εταιρίες πάνω στην ερεύνα αγοράς και την ψυχολογία καταναλωτή. Δίδαξε σε δημόσια ΙΕΚ. Στην πορεία στράφηκε στην συμβουλευτική σε θέματα διατροφής και υγείας όπου και εργάστηκε ως συντονίστρια του ανάλογου τομέα σε ΜΚΟ.

Σπούδασε Οικονομικά, Συμβουλευτική ψυχικής υγείας και Ψυχοθεραπεία FOT (Focusing Oriented Therapy). Εξειδικεύτηκε με μεταπτυχιακό πάνω στην Ψυχολογία καταναλωτή και την Οικονομική ψυχολογία. Σήμερα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια σε δικό της γραφείο ενώ ταυτόχρονα ασχολείται με τη συγγραφή παραμυθιών και διηγημάτων.

Καρέκλα ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ταυτότητα

Σχεδιασμός: Στέλλα Τενεκετζή Ειδική σύμβουλος: Ελπίδα Χατζοπούλου Συντονισμός ομάδας: Ελπίδα Χατζοπούλου, Στέλλα Τενεκετζή Διοργάνωση: Electra Social Company, Κόστος συμμετοχής / Ημερομηνίες Συμβολικό κόστος πρώτης συνάντησης: 15,00 ευρώ, Συνολικό κόστος συμμετοχής  (6 συναντήσεις / 3 μήνες): 140,00 ευρώ, Early Bird: 110,00 ευρώ. Για εγγραφές μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου

Έναρξη: Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 11.00 π.μ. 

Επόμενες συναντήσεις: 21/10/2023, 4/11/2023, 18/11/2023, 2/12/23, 16/12/2023

Πληροφορίες: [email protected]Kράτηση θέσης: 6977 293939 και 6939401170

Διεύθυνση χώρου διεξαγωγής: Β. Όλγας 148, τ.κ. 54645, 2ος όροφος.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ