Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ο Θεόδωρος Παπακώστας μάς έκανε να ερωτευθούμε την ελληνική αρχαιότητα

Μέσα από τις σελίδες βιβλίων του προσεγγίζει με πιο φρέσκια ματιά την ελληνική αρχαιότητα

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Πώς περνούσε την ώρα του όταν βαριόταν ένας Μυκηναίος δημόσιος υπάλληλος; Πώς τραυμάτισε το πόδι του ένας Κένταυρος; Πώς ένας άσεμνος χορός οδήγησε τυχαία στη δημιουργία της Δημοκρατίας; Ποιος ξένος σκλάβος έγινε πλούσιος τραπεζίτης;

Ο Δρ Αρχαιολογίας ΑΠΘ κ. Θεόδωρος Παπακώστας μέσα από το «Αrchaeostoryteller» και τις σελίδες των βιβλίων του επιχειρεί να φέρει την αρχαιολογία στο ευρύ κοινό με εύθυμο τρόπο. Και να αποδείξει πως η ελληνική αρχαιότητα έχει ενδιαφέρον για τον καθένα από εμάς, αρκεί να την προσεγγίσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο.

Με αφορμή την ομιλία του κ. Παπακώστα με θέμα: «Πώς η αρχαιολογία μπορεί να προσεγγίσει τους πάντες», και με αφορμή το βιβλίο του «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» που θα γίνει την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στις 19:00 στον Ιανό της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλους 7), από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και τις εκδόσεις Key Βooks, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων ΑΠΘ, μιλήσαμε μαζί του για τον συναρπαστικό κόσμο του παρελθόντος. Ο ίδιος είπε στο TyposThes πως «αν θέλεις πραγματικά να καταλάβεις γιατί ζούμε ότι ζούμε, παγκοσμίως, χρειάζεσαι το παρελθόν». Μίλησε για το πώς γεννήθηκε η ιδέα των βιβλίων του και είπε πως με έξυπνους τρόπους μπορούμε να ερωτευθούμε την ανακάλυψη του παρελθόντος.

choraei_oli_i_archaiotita_sto_asanser.jpeg

-Πώς η αρχαιολογία μπορεί να αφορά κάθε πολίτη;

-Το παρελθόν μας είναι κοινό. Μπορεί να θέλεις να το αγνοήσεις αλλά δεν θα πάψει να ισχύει. Ό,τι και να θέλεις να κάνεις στο μέλλον, θα χρειαστεί να γνωρίζεις τι έγινε ως τώρα πάνω στον τομέα αυτό. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις από το μηδέν. Επίσης αν θέλεις πραγματικά να καταλάβεις γιατί ζούμε ότι ζούμε, παγκοσμίως, χρειάζεσαι το παρελθόν. Και η αρχαιολογία κάνει αυτό ακριβώς: μελετά το ανθρώπινο παρελθόν μέσα από τα υλικά κατάλοιπά του.

-Πώς εμπνευστήκατε το βιβλίο σας;

-Το πρώτο μου βιβλίο, «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» θεώρησα πως ήταν μια ‘ανάγκη’, ώστε κάθε άνθρωπος που θέλει τώρα να ανακαλύψει όλη την αρχαιότητα, να μπορεί να ξεκινήσει από κάπου χωρίς να χρειάζεται να ξέρει κάτι από πριν. Είναι μια εύκολη και γρήγορη ματιά όλης της ελληνικής αρχαιότητας. Το δεύτερο βιβλίο μου «Αρχαιολογία αγάπη μου, έλα πάρε με από δω» είναι μια συλλογή από τις πιο παράξενες, πρωτότυπες, ευφάνταστες και συγκλονιστικές ιστορίες της αρχαίας Ελλάδας, και το τρίτο βιβλίο «Παιδιά, χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ;» είναι η παιδική εκδοχή του πρώτου βιβλίου, με πλούσια εικονογράφηση, για να μπορέσουν να αγαπήσουν τον αρχαίο κόσμο όλα τα παιδιά.

papakostas_3.jpg

-Γιατί αρκετοί από εμάς την θεωρούμε απρόσιτη; Και πώς βοηθούν ενέργειες όπως πχ η κυκλοφορία του βιβλίου σας και η ομιλία που προγραμματίζεται στον Ιανό;

-Την θεωρούμε απρόσιτη (χωρίς να είναι) γιατί μας τρόμαξε (ή μας κούρασε) από παιδική ηλικία. Φορτώνουμε στα παιδιά τόση πολλή πληροφορία (χρονολογίες, μάχες, ονόματα) που καταλήγουν να απομακρύνονται από την ουσία που είναι το να καταλάβουν (και όλοι μας, ανεξαρτήτως ηλικίας) το πόσο μαγικός και ενδιαφέρων είναι ο αρχαίος κόσμος. Δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης σαν τη δική μου, προσπαθούν να κάνουν ακριβώς αυτό, να κάνουν τον κόσμο να ερωτευτεί την ανακάλυψη του παρελθόντος.

-Αν μπορούσατε να ταξιδέψετε στο παρελθόν σε ποια εποχή θα διαλέγατε να πάτε και γιατί;

-Σε καμία. Θα πήγαινα στο μέλλον για να δω τι καινούργιο έχουμε καταλάβει για όλες τις εποχές του αρχαίου κόσμου συνολικά!

papakwstas2.jpg

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και ομιλητή

Ο Δρ Θεόδωρος Παπακώστας είναι αρχαιολόγος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πήρε το πρώτο του πτυχίο στην αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία και το μεταπτυχιακό του στην προϊστορική αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Έχει συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Ελλάδα και τη Βρετανία και έχει εργαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Κιλκίς. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κλασική αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 2017.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε
Σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό παίζουν πολλά χαρακτηριστικά
Αλκοόλ και οδήγηση: Πρόστιμα μαμούθ με το νέο ΚΟΚ - Πόση ώρα μετά το ποτό μπορείτε να οδηγήσετε