Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Δημήτρης Αποστολάκης: «Οι συνεργασίες είναι το σημαντικότερο στη ζωή»

Δημήτρης Αποστολάκης: «Οι συνεργασίες είναι το σημαντικότερο στη ζωή»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
"Οι συνεργασίες είναι το σημαντικότερο στη ζωή"...

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μετρούν πάνω από δύο δεκαετίες στη μουσική σκηνή. Πολλούς δίσκους, εμφανίσεις σε όλη τη χώρα, και φυσικά στον τόπο που γεννήθηκε το σχήμα τους, το Ηράκλειο της Κρήτης. Όμως απόψε οι Χαΐνηδες θα βρίσκονται στην πόλη μας και θα μας ταξιδέψουν με τις «Συνταγές μαγειρικής», τον «Ακροβάτη», «Το καπηλειό» και άλλα τραγούδια τους.

Ο Δημήτρης Αποστολάκης, από τα ιδρυτικά μέλη του σχήματος, μας προϊδέασε για μια συναυλία ξεχωριστή. Όχι μόνο με τη μουσική, αλλά και με το λόγο, που έχει βασικό ρόλο στις εμφανίσεις τους και ενισχύει την επικοινωνία με το κοινό.

«Την παράσταση μαζί την πραγματώνουμε, την κάνουμε όλοι μαζί», μας είπε και πρόσθεσε πως «Ο εγκέφαλος των ανθρώπων αναπτύχθηκε από την ανάγκη κοινωνικότητας, οπότε οι συνεργασίες είναι το σημαντικότερο στη ζωή».

«Σήμερα ειδικά αυτή η αλληλεγγύη είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη», συμπλήρωσε και τόνισε ότι: «Σε καταστάσεις πλανητικής εσωστρέφειας και συναισθηματικής παγωνιάς η φυσιολογική δράση που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να φτιάξει κολεγιές, δηλαδή να βρίσκεται κοντά με άλλους ανθρώπους και μαζί να δημιουργούν».

-Σε λίγες μέρες τελειώνει το 2013. Τι κρατάτε από αυτό και τι θα θέλατε να διαγράψετε;

-Για μένα ο χρόνος που κυλά δεν είναι ένας χρόνος που κάνω κριτική και αποτίμηση, απλώς είμαι μέσα στη ροή του, πλέω κι εγώ όπως όλα τα όντα. Δεν θα πετούσα τίποτα από τον χρόνο που μας πέρασε, ούτε από καμιά άλλη χρονιά που έχει περάσει.

-Ο μεγαλύτερός σας φόβος;

-Δεν συνηθίζουμε να φοβόμαστε.

-Και η μεγαλύτερη ελπίδα;

-Δεν συνηθίζουμε να ελπίζουμε.

-Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα στη συναυλία που θα δώσετε απόψε στην Θεσσαλονίκη;

-Φυσικά θα περιλαμβάνει κάτι πάρα πολύ καινούριο που δεν το έχετε ξαναδεί, δηλαδή τους Χαΐνηδες όπως είναι τώρα…!

Αλλάζουμε στην πορεία του χρόνου, αλλάζει και το μάτι του παρατηρητή, οπότε θα δείτε ένα καινούριο καθρέφτη σας, έναν καινούριο εαυτό, όπως συμβαίνει πάντα με όλες τις πραγματικές τελετουργίες, με όλες τις πραγματικές παραστάσεις, με όλα τα πράγματα που φιλοδοξούν να είναι πνευματικές προσπάθειες.

-Στις εμφανίσεις σας πέρα από τα τραγούδια μιλάτε στο κοινό. Απευθύνεστε συχνά σε αυτό. Πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνείτε μαζί του;

-Μα γι’ αυτό παίζουμε μουσική! Ένας από τους λόγους που παίζουμε μουσική είναι για να επικοινωνούμε. Και τα λόγια είναι μουσική, γιατί και ο λόγος μας εκφέρεται σε μουσικούς τόνους.

-Η επικοινωνία προϋποθέτει να είναι και το κοινό σε κατάλληλη διάθεση;

-Δεν έχουμε πρόβλημα. Συγχρονιζόμαστε. Εάν ως προϋπόθεση βάλει κανείς την συν-εξέλιξη μέσα από μια τελετουργία, τότε οι άνθρωποι συγχρονίζονται, βρίσκουν κοινό ρυθμό και πορεύονται καθόλη τη διάρκεια της παράστασης. Ούτως ή άλλως την παράσταση μαζί την πραγματώνουμε, την κάνουμε όλοι μαζί.

-Το ότι το σχήμα μετρά πολλά χρόνια και δουλεύετε μαζί, βοηθάτε ο ένας τον άλλο, πόσο σημαντικό είναι;

-Οι άνθρωποι ζούνε αγελαία, είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φυλής. Ο εγκέφαλος των ανθρώπων αναπτύχθηκε από αυτή την ανάγκη κοινωνικότητας, οπότε πιστεύω οι συνεργασίες και οι συνεργάτες είναι το σημαντικότερο στη ζωή. Όλες οι δημιουργίες είναι αποτέλεσμα συνθέσεων διαφορετικών ανθρώπων, είναι καθρέφτες των διαλεκτικών αλληλεπιδράσεων των ανθρώπων. Και σήμερα ειδικά αυτή η αλληλεγγύη είναι ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη. Όταν υπάρχει παγωνιά, τα θηλαστικά ζώα πλησιάζουν το ένα στο άλλο για να αξιοποιήσουν την μεταξύ τους ενέργεια.

Σε καταστάσεις πλανητικής εσωστρέφειας και συναισθηματικής παγωνιάς η φυσιολογική δράση που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος είναι να φτιάξει κολεγιές, δηλαδή να βρίσκεται κοντά με άλλους ανθρώπους και μαζί να δημιουργούν.

-Οπότε είναι ένα θέμα βιολογίας και φυσικής;

-Είναι κάτι που είναι βαθιά χαραγμένο στο DNA μας, και όχι μόνο στο βιολογικό, αλλά και στον κοινωνικό μας χαρακτήρα.

-Πρόσφατα είχατε έρθει στην πόλη μας με την ομάδα «Κι όμως κινείται» στο ρόλο του αφηγητή στην παράσταση «Το Σωματίδιο του Θεού» που ουσιαστικά αποτελούσε ένα ταξίδι στο σύμπαν της σύγχρονης φυσικής. Ποια η σημασία της φυσικής στη ζωή μας και πόσο δύσκολο να την κατανοήσει κανείς;

-Δεν υπάρχει τίποτα δυσνόητο αν βάλεις την ανάλογη προσπάθεια. Κάποιος βέβαια είχε πει ότι οι μόνοι που μπορούν να μιλήσουν για τον Θεό είναι οι φυσικοί. Δεν έχει απόλυτα άδικο.

Θεωρώ ότι η φυσική είναι μια επιστήμη μέσα από την οποία μπορείς να δεις κατά κάποιο τρόπο εποπτικά το σύμπαν και τη ζωή, να ψυχανεμιστείς το πλαίσιο της παγκόσμιας νομοτέλειας. Επίσης ως επιστήμη, μαζί με την τέχνη, έχουν το στοιχείο της εξερεύνησης του αγνώστου που, όπως είπε ο Αϊνστάιν, είναι η συγκλονιστικότερη εμπειρία για τον άνθρωπο.

* Τους Χαΐνηδες αποτελούν οι : Δ. Αποστολάκης (λύρα, φωνή), Δ. Ζαχαριουδάκης (κιθάρα, φωνή), Μ. Κώτη (φωνή), Δ. Μπρέντας (κλαρίνο, γκάιντα, καβάλ, νέι), Μ. Νικόπουλος (λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι), Α. Νόνης (κρουστά, πιάνο), Α. Σκαμνάκης (μπάσο), Τ. Κανέλλος (ντραμς), K. Αντωνίου (ηλεκτρική κιθάρα).

-Η συναυλία θα γίνει στο Block33. Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.00. Τα εισιτήρια κοστίζουν: Προπώληση 10€, στο Ταμείο 12€.

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από:

- Stereodisc Record Shop (Αριστοτέλους 4, Τηλ 2310 262912)

- Rover Bar (Σαλαμίνος 6, Λαδάδικα, Τηλ: 2310 544304)

- Ticket House – Musicland (Μητροπόλεως 102, Τηλ 2310 264880)

- Σάρωθρον Bar (Κατούνη 17, Τηλ 2310 538282)

- Έντεχνον Bar (Δέλλιου 4, Τηλ 2310 280553).

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Από τις παλιές μάντρες της Νέας Ελβετίας μέχρι το ζευγάρωμα της κεραμικής με την χαρακτική

«Μέρες ραδιοφώνου»