Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Παύλος Κάγιος: «Ο καθένας μας ψάχνει τη δική του απάντηση στο γρίφο της ζωής»

Με αφορμή την παρουσίαση του 7ου βιβλίου του στη Θεσσαλονίκη ο συγγραφέας μίλησε μαζί μας

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Σε ένα διχασμένο έρωτα με διπλό φινάλε ή έναν ήρωα με πολλές ζωές σε ένα άγριο κόσμο αναφέρεται το νέο μυθιστόρημα του Παύλου Θ. Κάγιου με τίτλο «Απάλλαξέ με» (εκδ. 24 Γράμματα).

«Είναι ένα μυθιστόρημα που αγκαλιάζει όλη μου την ύπαρξη  και νομίζω ότι το φινάλε του απογειώνεται στο μέλλον», δήλωσε ο ίδιος στο «ΤyposThes» με αφορμή την παρουσίαση που ετοιμάζει για το 7ο βιβλίο του στην πόλη μας τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023  στις 6μμ στο μπαρ Eden (Καλαποθάκη 9 και Κομνηνών).

Στους ήρωές του βάζει στοιχεία της δικής του ζωής, τους βάζει αντιμέτωπους με τον ρατσισμό που βίωσε ο ίδιος όταν ήταν παιδί…

Αναφορικά με το διαχρονικό θέμα του έρωτα ο συγγραφέας σχολίασε πως «όλα είναι τυχερά και ταυτόχρονα, όλα, είναι προγραμματισμένα από τον άγνωστο Χ που κυβερνά τη τύχη μας». Ο κ. Κάγιος μίλησε για το τι του δίνει έμπνευση για να γράψει μια ιστορία.

Τέλος σχετικά με την σημερινή πραγματικότητα στο χώρο του βιβλίου δήλωσε πως «Στην ηλεκτρονική εποχή μας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η επικοινωνία του βιβλίου με τον αναγνώστη».

13f1b.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το βιβλίο;

-Κοιτώντας τη ζωή μου όλη, ένιωσα να  αναδύεται από μέσα της το «Απάλλαξέ με». Είναι ένα μυθιστόρημα που αγκαλιάζει όλη μου την ύπαρξη  και νομίζω ότι το φινάλε του απογειώνεται στο μέλλον.

Έδωσα αυτό το τίτλο στο έβδομο βιβλίο μου λες κι έφτασε η στιγμή να απαλλαγώ από πολλά βαρίδια που ασχημαίνουν και τη προσωπική μου ζωή και τη γύρω πραγματικότητα.

Εδώ μέσα υπάρχουν όλες οι ανάσες της ζωής μου. Όλες οι αγωνίες και τα καρδιοχτύπια. Όλα τα ερωτήματα.

Και οι απαντήσεις; Σήμερα, αναρωτιέμαι στο κατά πόσο υπάρχουν απαντήσεις στα ερωτήματα της ύπαρξής μας… Ο καθένας μας, το πιο πιθανόν, ψάχνει τη δική του απάντηση στο γρίφο της ζωής...

Το μπούλινγκ σημαδεύει τη ζωή των ηρώων καθώς με τις διαφορετικές εκφράσεις, προσανατολισμούς και απόψεις τους γίνονται αντικείμενο ειρωνείας, χλευασμού και «λιθοβολισμού».

Η ιστορία του βιβλίου διατρέχει 100 χρόνια σε πολλές γωνιές της γης…

100 χρόνια με τους ήρωες του μυθιστορήματος να μη βολεύονται και να αναζητούν ουτοπίες. 100 χρόνια ξενιτιά με χρώμα ελληνικό.

-Ποιον από τους ήρωές σας αγαπάτε λίγο περισσότερο και γιατί;

-Οι ήρωες του «Απάλλαξε με» είμαι εγώ σε στιγμές της ζωής μου που αντί να πάρω τις αποφάσεις που πήρα, έπαιρνα τις αποφάσεις που πήραν αυτοί στις δικές τους ζωές. Ο Δημοσθένης παλεύει με τους δαίμονές του χωρίς να ξέρει ποτέ τι να κάνει με αυτούς, να τους νικήσει, να συμφιλιωθεί μαζί τους ή να τους… αγνοήσει. Πιο πολύ, όμως, με γοητεύει η Χήρα Αλέκα, η μαύρη ρεμπέτισσα θεία του και μέντοράς του και μπορώ να πω πως αυτή στάθηκε το ερέθισμα να γράψω αυτό το βιβλίο. Πολλές φορές θαυμάζω την Ελένη για το δυναμισμό της ως υιοθετημένο παιδί. Και ώρες-ώρες είμαι με τον Μιχάλη, τον αλμπίνο ήρωα, που είναι ο «ριγμένος» της ιστορίας.    

-Πώς μπλέκονται οι ζωές τους; Πόσο προχωρούν μπροστά; Τι εμπόδια συναντούν;

-Ο Δημοσθένης και ο Μιχάλης μεγαλώνουν στην δεκαετία του ’60 με άγριο εκφοβισμό – μπούλινγκ που είχα υποστεί κι εγώ στα παιδικά και εφηβικά μου  χρόνια. Σανίδα σωτηρίας για τον Δημοσθένη, στέκεται η μαύρη ρεμπέτισσα Χήρα Αλέκα -πρόσωπο -κλειδί της ιστορίας που στο μουσικό στέκι της στο Μεταξουργείο «Ραντεβού στη Μεσόγειο» του εμφυσά  θάρρος. Όσο για την  Ελένη που έχει περάσει τα δικά της σκοτάδια με τον απωθημένο έρωτα της για τον πατριό της, προσπαθεί με τον έρωτά της να βγάλει τον Δημοσθένη από την δική του απομόνωση. Και μένει ο Μιχάλης, ο απωθημένος έρωτας του Δημοσθένη που ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος, τολμούν να  αγγίξουν, να περιφέρεται ξεκρέμαστος και αδικαίωτος…

-Γιατί ο έρωτας αποτελεί ένα θέμα που πάντα μας αφορά και μας αγγίζει;

-Ο έρωτας είναι το Α και το Ω στη ζωή μας και δεν μπορεί παρά να είναι ο κυρίαρχος στο μυαλό των ανθρώπων και στα έργα τους. Τώρα γιατί δύσκολα πραγματώνεται όπως τον ονειρευόμαστε, μάλλον, έχει να κάνει με τη φύση ή τη μοίρα τους καθενός μας. Δεν ξέρω πως, αλλά στο θέμα του έρωτα, νομίζω πως όλα είναι τυχερά και ταυτόχρονα, όλα, είναι προγραμματισμένα από τον άγνωστο Χ που κυβερνά τη τύχη μας.  

paylos_foto.jpg

-Πόσο η εποχή στην οποία ζουν οι ήρωες είναι εμφανής στις σελίδες του βιβλίου σας; Και γιατί υπάρχει προς το φινάλε του βιβλίου αυτός ο ορυμαγδός βίας στους δρόμους του Πειραιά και της Αθήνας όταν γυρίζουν οι ήρωες από την Ικαρία;

-Η ιστορία του βιβλίου απλώνεται από το σήμερα μέχρι την προπολεμική  Τανζανία της Αφρικής. Εκεί γεννήθηκε η ρεμπέτισσα Αλέκα από Έλληνα πατέρα και μαύρη μάνα και πρώτο-τραγούδησε στην Αλεξάνδρεια  κι ύστερα πέρασε στην Ελλάδα τραγουδώντας για δεκαετίες στο στέκι της  φτάνοντας    στο σημερινό φυλετικό και συνοριακό κατακερματισμό του κόσμου. Και μέσα σε αυτό το σήμερα και σε μια ατμόσφαιρα εφιαλτικού υπέρ-ρεαλισμού,  όλα γύρω από τους ήρωες μοιάζουν να φοράνε τη ζωή ανάποδα… Και ξεχνιέται η αγάπη, ενώ η επιθετικότητα εξορίζει τη λύπη, το δάκρυ και τη συγχώρεση. Και στους δρόμους όλοι ορμούν εναντίον όλων δημιουργώντας μια παράφορη κατάσταση τυφλής βίας. Κι οι συμπεριφορές των ανθρώπων γίνονται ανεξήγητες κι ανεξέλεγκτες κάνοντας το Δημοσθένη, την Ελένη και τον Μιχάλη  να τρέχουν να σωθούν φωνάζοντας: Απάλλαξέ με.

-Τι σας εμπνέει να γράψετε ένα βιβλίο;

-Πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι ασήμαντο, φευγαλέο, ένα βλέμμα στο δρόμο, ένας ξεφλουδισμένος τοίχος, ένα σκουπίδι που το πάει πέρα-δώθε ο αέρας κι άλλα τέτοια μικρά και τετριμμένα. Αυτά μπορεί, να κινητοποιήσουν μέσα μου δυνάμεις συγκίνησης, έξαρσης και ενδοσκόπησης που θα με κάνουν να σκύψω εντός μου για να δω τη ζωή μου και την επαφή μου με τον κόσμο.   

-Πώς κρίνετε την σημερινή πραγματικότητα στο χώρο του βιβλίου; Ποιες οι μεγαλύτερες δυσκολίες;

-Αν προσέξετε τα τελευταία χρόνια στις παραλίες, σπάνια θα δείτε μέχρι και τουρίστες να διαβάζουν ένα βιβλίο, όλοι κοιτάζουν η «διαβάζουν» από τα κινητά τους ή τα  tablet τους. Στην ηλεκτρονική εποχή μας, γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η επικοινωνία του βιβλίου με τον αναγνώστη. Λένε το αντίθετο, αλλά, οι πωλήσεις δεν συμφωνούν με αυτές τις απόψεις. Άλλο ηλεκτρονική ενημέρωση και κλικ «μου αρέσει» κι άλλο διάβασμα βιβλίου. Επίσης, σήμερα, όλο και λιγότερα βιβλία φτάνουν στα ράφια των βιβλιοπωλείων και πρέπει να τα παραγγείλεις για να σου έρθουν – τρέχα-γύρευε δηλαδή…

*Για το βιβλίο θα μιλήσει η δημοσιογράφος Βίκυ Χαρισοπούλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν η δικηγόρος Αικατερίνη Γεωργιάδου και ο ηθοποιός Δημήτρης Τσιλινίκος. Θα ακουστεί το ομότιτλο τραγούδι σε μουσική Γιάννη Λεονταρίτη και στίχους Μάρθας Κατσαρού το οποίο συνδέει την ιστορία του βιβλίου και κυκλοφορεί στο youtube.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ