Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρχεται το OPEN HOUSE 2023: Δωρεάν ξεναγήσεις σε 71 χώρους στη Θεσσαλονίκη

Για ένα Σαββατοκύριακο - Φετινό motto είναι το Building futures together και έχει ως σκοπό να αναδείξει την  βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Το Open House Thessaloniki  επιστρέφει για 11η χρονιά με δωρεάν ξεναγήσεις σε 71 κτίρια και χώρους με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, το σαββατοκύριακο 25 &26 Νοεμβρίου. 

Το φετινό motto του ΟΗ είναι το Building futures together και έχει ως σκοπό να αναδείξει την  βιοκλιματική αρχιτεκτονική και την σημασία της στην ποιότητα ζωής των κατοίκων. H θεματική ενότητα sustainability θα περιλαμβάνει αξιοσημείωτα παραδείγματα κτιρίων επαναπροσδιορίζοντας το παραδοσιακό οικοδομείν.

pyrgos_trygwniou.jpeg

Για ένα Σαββατοκύριακο δημόσια και ιδιωτικά κτίρια σε όλη την Θεσσαλονίκη ανοίγουν τις πόρτες τους, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν, ιστορικά κτίρια και σύγχρονες δημιουργίες που συνθέτουν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Το κοινό θα ξεναγηθεί δωρεάν στα κτίρια από τους 500 εθελοντές της δράσης, οι ξεναγήσεις των οποίων θα περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική σχεδίαση, την ιστορία, την κατασκευή και τη χρήση των κτιρίων που θα επισκεφτούν. 

open_house3.jpeg

Είτε κάποιος είναι επαγγελματίας αρχιτέκτονας, είτε απλά ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική, το Open House είναι μια μοναδική ευκαιρία να επισκεφθεί και να εξερευνήσει την πόλη του.

vivliopwleio_kafe.jpeg

Όπως κάθε χρόνο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος παράλληλων δράσεων: ξεναγήσεις, διαδρομές, διαγωνισμούς, διαδικτυακές ξεναγήσεις και πάρτι!

open_house2.jpg

Πιο συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023:

MADE in Thessaloniki 18& 19.11

Το MADE in Thessaloniki είναι μια δράση που έχει ως στόχο να αναδείξει την δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης!  Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται από δημιουργούς-παραγωγούς διαφόρων κλάδων και το κοινό έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους, να εξερευνήσουν τους χώρους δημιουργίας τους και να κατανοήσουν τη διαδικασία παραγωγής των έργων τους. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 31 χώροι, εκ των οποίων η πλειοψηφία συμμετέχει για πρώτη φορά στην εκδήλωση.

OPEN WALK 18& 19.11

Οι θεματικές διαδρομές έχουν καθιερωθεί τα  τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα των ξεναγήσεων του ΟΗΤ και έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό.  Η φετινή διαδρομή με θέμα «Δυτικά τείχη, στα μονοπάτια της ιστορίας» είναι άμεσα συνυφασμένη με την ιστορία της Θεσσαλονίκης καθώς παρουσιάζονται εμφανή απομεινάρια διαφορετικών ιστορικών περιόδων, πολιτισμών και θρησκειών.

OPEN SCHOOL 20 & 24.11

Το εκπαιδευτικό κομμάτι του ΟΗΤ, το OPEN SCHOOL, αφορά ξεναγήσεις σε ορισμένα από τα κτίρια  και τους χώρους του MADE in Thessaloniki που συμμετέχουν στο ΟΗΤ.  Οι ξεναγήσεις γίνονται προγραμματισμένες και κατόπιν ραντεβού.

OPEN BOX 18&26.11

Το OPEN BOX είναι το ενημερωτικό περίπτερο του OPEN HOUSE Thessaloniki, θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως και θα λειτουργεί από το Σάββατο 18.11 έως και την Κυριακή 26.11, ώρες 10.00-20.00.  Εκεί το κοινό μπορεί να ενημερώνετε σχετικά με τη δράση και το πρόγραμμα και να προμηθευτεί αναμνηστικά προϊόντα του Open House.

OPEN TOURS 25&26.11

71 κτίρια ανοίγουν τις πόρτες τους στο φετινό ΟΗΤ, δίνοντας στο κοινό την δυνατότητα να τα επισκεφτεί και να ξεναγηθεί από τους 500 εθελοντές της δράσης.  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημόσια και ιδιωτικά, σύγχρονα και ιστορικά, μνημεία, σχολεία, κατοικίες, ξενοδοχεία, γραφεία κ.α. –με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.  Η συμμετοχή στο OPEN TOURS γίνεται δωρεάν και χωρίς κράτηση εντός του ωραρίου λειτουργίας του κάθε κτιρίου που συμμετέχει.

OPEN OFFICE 27.11

H online δράση του ΟΗΤ, περιλαμβάνει μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις σε 2 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη. Οι αρχιτέκτονες θα μας παρουσιάσουν τον χώρο εργασίας τους, τα έργα με τα οποία ασχολούνται και θα μας αναλύσουν τους σύγχρονους τρόπους σχεδιασμού και τις παραμέτρους που λαμβάνουν γύρω από την βιοκλιματική αρχιτεκτονική. Τα βίντεο θα κάνουν πρεμιέρα στο κανάλι της διοργάνωσης στο YouTube. Τα γραφεία που συμμετέχουν είναι:

•         UBU PLAN

•         Normless

Από το πρόγραμμα του ΟΗΤ 2023 δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι καθιερωμένοι διαγωνισμοί

OPEN PHOTO 25.11- 3.12

Το θέμα του διαγωνισμού ακολουθεί το φετινό motto,  “Building Futures Together”, θέλοντας να αναδείξει το θέμα της βιωσιμότητας. Το κοινό συμμετέχει δημοσιεύοντας φωτογραφίες (posts) από την εκδήλωση στο Instagram, από δημόσιο προφίλ , γράφοντας #elvial_oht2023 και κάνοντας follow @openhousthessaloniki @elvial_sa @fujifilmhellas.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού το κοινό ψηφίζει ανάμεσα στις 10 φιναλίστ φωτογραφίες, για να αναδείξει τους νικητές. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν μέσα από αυτόν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές προσφορά της  FUJIFILM HELLAS. 

OPEN VOTE 25.11- 3.12

Ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού με χορηγό την ALLIANZ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες της δράσης να ψηφίσουν την αγαπημένη τους ξενάγηση και να λάβουν μέρος στην κλήρωση για μια φωτογραφική μηχανή  προσφορά της FUJIFILM HELLAS! Ταυτόχρονα, επιβραβεύουν τους εθελοντές του αντίστοιχου κτιρίου/διαδρομής, οι οποίοι θα λάβουν έπαινο επιβράβευσης και αναμνηστικά δώρα.  Ο σύνδεσμος για την ψηφοφορία θα ανοίξει εδώ στις 25 Νοεμβρίου.

OPEN your map 25.11- 3.12

Αυτός ο διαγωνισμός με χορηγό την ΚLEEMANN,  προσκαλεί τους επισκέπτες να δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό από το ΟHT 2023, τον προσωπικό τους χάρτη, συλλέγοντας σφραγίδες στα κτίρια που επισκέπτονται. Οι επισκέπτες μπορούν να προμηθευτούν τον έντυπο του χάρτη και, ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις τους στα κτίρια, να ανεβάσουν φωτογραφία του σφραγισμένου χάρτη τους στο Instagram από δημόσιο προφίλ, κάνοντας tag το OPEN HOUSE Thessaloniki. Ο αγαπημένος μας χάρτης θα κερδίσει ένα αναμνηστικό δώρο του ΟΗT.

OPEN CALL FOR VISUAL STORIES 18.11-4.12

Φέτος, στο πλαίσιο του project συνεργασίας “Open House Europe”, εντάσσεται στις παράλληλες δράσεις ένα κάλεσμα για “Visual Stories”, με στόχο το κοινό να εξερευνήσει τη βιωσιμότητα στην αρχιτεκτονική. Αυτή η ανοιχτή πρόσκληση αποτελεί μια ευκαιρία για τον κάθε επισκέπτη να εξερευνήσει και να μοιραστεί τη δική του ιστορία για την αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα.

Οι επισκέπτες μέσα από την εμπειρία τους από το Open House Thessaloniki 2023, θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν το φετινό σύνθημα “Building Futures Together” με οποιαδήποτε μορφή τέχνης τους ταιριάζει καλύτερα: μια σειρά φωτογραφιών, ένα μικρό φιλμ (έως 1 λεπτό), ένα σχέδιο ή οποιοδήποτε άλλο μέσο για μια οπτική αφήγηση που θα σκεφτουν…

Η αυλαία του OHT όπως πάντα κλείνει με εορταστικό τρόπο με το time to close party. Καλεσμένοι όλοι οι συμμετέχοντες: εθελοντές, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες, χορηγοί, επισκέπτες  Το φετινό πάρτι λήξης θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο WE, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου μετά τις 22.00, στα decks θα βρίσκεται ο dj Chris Stam της 1NC, powered by Palooza Events.

Το OPEN HOUSE Thessaloniki 2023 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗT 2023 θα βρείτε στο : https://www.openhousethessaloniki.gr/events/

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες υπηρεσίες πρόληψης προσφέρουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης
«Tο φαρμακείο της γειτονιάς πρωτοστατεί στην προστασία της δημόσιας υγείας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου
Νέες υπηρεσίες πρόληψης προσφέρουν τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης