Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρουμπαγιάτ: «Όπου τα παιδιά γελούν, δεν υπάρχουν “Αγέλαστες Πολιτείες”»

Τα μέλη του συγκροτήματος μίλησαν μαζί μας με αφορμή την αναβίωση της «Αγέλαστης Πολιτείας» στο Θέατρο Αυλαία

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Οι καλικάντζαροι, χάρη στην δημιουργική κατεργαριά τους και το ελεύθερο πνεύμα τους, καταφέρνουν να δώσουν χαρά και χαμόγελα στους δυστυχισμένους ανθρώπους μιας πόλης που έχουν μάθει να ζουν μόνοι και να κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα όσα θα συμβούν την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 στο Θέατρο Αυλαία (Τσιμισκή 136 Πλατεία ΧΑΝΘ, 2130230013) όπου θα ανεβεί η παράσταση «Η Αγέλαστη Πολιτεία και οι Καλικάντζαροι». Το πολυαγαπημένο παραμύθι των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα έδωσε έμπνευση στους Ρουμπαγιάτ για να ζωντανέψουν στη σκηνή μια μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους, γελαστούς και μουτρωμένους, λογικούς και παράλογους.

 «Η επαφή μας με το παραμύθι ήρθε στα πολύ μικρά μας χρόνια. Το ακούγαμε στο ραδιόφωνο, στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ακόμη και για νανούρισμα», ανέφεραν τα μέλη του συγκροτήματος στο «ΤyposThes».

Παράλληλα πρόσθεσαν πως «Το παραμύθι, αν και διανύει την πέμπτη του δεκαετία, είναι (δυστυχώς) το ίδιο επίκαιρο».

agelasti_politeia_1.jpg

-Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε την “Αγέλαστη Πολιτεία”;

-Ήταν μία ιδέα που γυροφέρναμε πολλά χρόνια. Ξεκίνησε από την αμοιβαία παραδοχή της αγάπης μας για το συγκεκριμένο παραμύθι του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα και την ταύτιση των Χριστουγέννων με αυτό. Προσπαθούσαμε λοιπόν μέσα στα χρόνια να βρούμε μία “φόρμα” που θα μπορούσε να δουλέψει, όντας μουσικοί. Το κομμάτι που μας έλειπε στο παζλ το συμπλήρωσε με τον ομορφότερο δυνατό τρόπο ο Ζαχαρίας Σπανός, που με την αστείρευτη φαντασία  και την υπέροχη ενέργεια του έβαλε τα θεμέλια (μπορεί και δυο ορόφους) στην παράστασή μας.

-Θυμάστε την πρώτη φορά που το ακούσατε; Τι εντύπωση σας είχε κάνει;

-Η επαφή μας με το παραμύθι ήρθε στα πολύ μικρά μας χρόνια. Το ακούγαμε στο ραδιόφωνο, στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, ακόμη και για νανούρισμα. “Προσπαθήσαμε (μάταια) να ρίξουμε το δέντρο που στηρίζει τον απάνω κόσμο με τα πριόνια μας” και “βράσαμε τη μαντζούνα της παπαρούνας για δεκαοχτώ μερόνυχτα” σε σχολικές γιορτές. Πιθανώς η ανάγνωση του βαθύτερου μηνύματος δεν ήρθε από την πρώτη φορά, μα σίγουρα η μουσική σε συνεπαίρνει ασχέτως ηλικίας. Άλλωστε το μεγαλύτερο στοίχημα της παράστασής μας είναι να τη σιγοτραγουδούν οι θεατές, όχι μόνο στο θέατρο, αλλά και στο δρόμο για το σπίτι.

-Πόσο ακουμπάει στο σήμερα ένα παραμύθι γραμμένο το 1979;

-Το παραμύθι, αν και διανύει την πέμπτη του δεκαετία, είναι (δυστυχώς) το ίδιο επίκαιρο. Η καθημερινότητα μας είναι σκληρή και δεν μας αφήνει μεγάλα περιθώρια. Είμαστε τόσο βαθιά χωμένοι σε όλα αυτά που θεωρούμε πως έχουν σημασία που ξεχνούμε τη συνταγή για το “μαντζούνι της ευτυχίας”. Οι καλικάντζαροί μας, λοιπόν, διαφωνούν με έναν κόσμο όπου η καλημέρα είναι ακριβή κι ο καθένας κοιτάει τη δουλίτσα του, και έτσι φέρνουνε τα πάνω κάτω.

-Ποιες οι δικές σας πινελιές;

-Το παραμύθι έχει διασκευαστεί σε ένα μικρό βαθμό ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί ως θεατρική παράσταση. Έχουν προστεθεί μέρη που εμπλέκουν έντονα το κοινό στη δράση, με την παράσταση να καταλήγει σε ακόμα περισσότερη μουσική, σε ένα πραγματικό χριστουγεννιάτικο γλέντι με κάλαντα από διάφορες περιοχές της χώρας, σε μία πεισματική προσπάθεια να παραμείνει ζωντανή η χαρά εκείνων των μαγικών Χριστουγέννων.

-Τι σας αρέσει και τι σας εκνευρίζει στις γιορτές;

-Οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι μία πολύ καλή αφορμή για να σμίξεις με ανθρώπους που αγαπάς. Τα γιορτινά τραπέζια βάζουν μία παύση στην ανελέητη καθημερινότητα και μας δίνουν χρόνο να πάρουμε μία ανάσα απελευθερωμένοι από αυτήν. Το εκνευριστικό είναι πως το προσωπείο των "Γελαστών ανθρώπων" έχει πολύ σύντομη ημερομηνία λήξης που συμπίπτει με αυτή των γιορτών.

-Τι θέλετε να πείτε στα παιδιά (και στους μεγάλους) μέσα από την παράστασή σας;

-Η παράστασή μας είναι εδώ για να θυμίσει στους μεγαλύτερους και να αποκαλύψει στους μικρότερους, πως όπου τα παιδιά γελούν, δεν υπάρχουν “Αγέλαστες Πολιτείες”.

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

Οι Ρουμπαγιάτ είναι ένα μουσικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Δημιουργήθηκε το 2013 και από τότε έχει ενεργή παρουσία τόσο εντός, όσο και εκτός πόλης, μετρώντας πολλές ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα. Βασισμένοι στην πολυφωνία, οι Ρουμπαγιάτ επιχειρούν μια σύγχρονη ερμηνευτική προσέγγιση σε τραγούδια του έντεχνου και του παραδοσιακού χώρου από πληθώρα περιοχών.

Ο Ζαχαρίας Σπανός φέρνει εκτός από τη σκηνική του παρουσία, την εμπειρία θεατρικών και κινηματογραφικών παραγωγών και κυρίως την επαγγελματική του ενασχόληση με την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία παιδιών για περισσότερα από 20 χρόνια.

*Προπώληση εισιτηρίων: More.com. Είσοδος: 10€.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους