Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τα παραμύθια θύμα των… fake news στη σκηνή του ΚΘΒΕ

Για την παράσταση «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!» που έρχεται στο Βασιλικό Θέατρο μίλησαν ο Στάθης Παχίδης και η Σταυρούλα Παγώνα

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

 

Ο κακός Λύκος  έχει γίνει Vegan; Το Τέρας είναι πλέον Πεντάμορφος; Η Ωραία Κοιμωμένη ξύπνησε επιτέλους; Η Πριγκίπισσα φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου;

Ο ντετέκτιβ Ρεβυθούλης ακούει πάντα τη μαμά του; Τα παραμύθια πέφτουν θύμα των… fake news στη νέα ευφάνταστη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Παρ@μυθομπερδέματα!» που έρχεται στο Βασιλικό Θέατρο, σε κείμενο Στάθη Παχίδη - Σταυρούλας Παγώνα και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή από την Κυριακή 14/01/2024.

«Θα δείτε τους ήρωες που όλοι αγαπήσαμε να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εικόνα τους, μετά από μία ανελέητη επίθεση συκοφαντίας που δέχεται ο καθένας για διαφορετικό λόγο», ανέφερε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η κυρία Παγώνα. «Με θέμα και αιτία ασύστολα fake news εναντίον των πιο γνωστών Παραμυθο-ηρώων της Παραμυθοχώρας  γράψαμε με στόχο το γέλιο και τη χαρά μικρών», συμπλήρωσε ο Στάθης Παχίδης. Σχολιάζοντας την εισβολή των υπολογιστών στην καθημερινότητα των παιδιών η Σταυρούλα Παγώνα ανέφερε ότι «είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε κι άλλες μορφές παιχνιδιού, ψυχαγωγίας ή εκτόνωσης πέρα από μία οθόνη». Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

kthbe-fake-newsical-portraits-by-mike-rafail-2.jpg

-Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παραμύθι όταν ήσασταν παιδί;

-Στάθης Παχίδης: Το αγαπημένο μου παραμύθι ήταν «Ο Τζακ και η φασολιά», που δυστυχώς δεν είχαμε εύρημα για να το εντάξουμε στην παράσταση (μάλλον γιατί δεν πολυσυμπαθώ πια τα φασόλια). Με συνάρπαζε ως παιδί πως μ’ ένα σκαρφάλωμα στη φασολιά ο Τζακ βρισκόταν στους ουρανούς, σε μιαν άλλη χώρα, όπου όλα ήταν γιγάντια και σε αφθονία.

-Σταυρούλα Παγώνα: Το αγαπημένο μου παραμύθι ήταν ο Λύκος και τα Εφτά κατσικάκια... Και αυτό γιατί άρεσε πολύ στη γιαγιά μου και μας το διηγούνταν, εμένα και της αδερφής μου, πολύ συχνά.. θυμάμαι να μας το λέει τα μεσημέρια μετά το φαγητό και ενώ περιμέναμε τη μητέρα μου να γυρίσει από τη δουλειά.. είναι μαγικό πώς κάποιες μνήμες από την παιδική μας χαράζονται τόσο ζωντανά μέσα μας...

kthbe-fake-newsical-portraits-by-mike-rafail-3.jpg

-Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το συγκεκριμένο έργο;

-Στάθης Παχίδης: Εκεί  που έπινα δροσερό καφεδάκι κάτω από τη σκιά της ομπρέλας στο αιώνιο χαλκιδικιώτικο καλοκαίρι άκουγα την δεκάχρονη της διπλανής ξαπλώστρας, που μανιωδώς από ώρα σκρολάριζε στο κινητό, να ρωτά τη μαμά της : «Μαμά, είναι αλήθεια ότι …. κτλ κτλ» ;;;»

Ωωωωπ εδώ έχουμε θέμα, έργο ολόκληρο είπα κι άρχισε να πετά ο νους  στο τι εγώ ως μικρός είχα ως σκευή φαντασίας και διαφυγής, τα παραμύθια δηλαδή.

-Σταυρούλα Παγώνα: Από την επιθυμία μας να γράψουμε ένα παιδικό έργο που θα έκανε τα παιδιά να γελάσουν.. και να περάσουμε κι εμείς καλά γράφοντάς το.. η σάτιρα, το γέλιο, η παρωδία λείπουν από την καθημερινότητα μας, πόσο μάλλον από τα παιδιά, με τις τόσες υποχρεώσεις που έχουν σήμερα... Το θέμα των fake news πάλι προέκυψε λόγω της επικαιρότητάς του. Είναι ένα νέο πρόβλημα και είναι εύκολο να πιαστείς αδιάβαστος... Και τα παραμύθια είναι μία υπέροχη πρώτη ύλη, ένας καμβάς για να χτίσεις πάνω τους περνώντας τα μηνύματα που θέλεις, αφού είναι παραστάσεις πολύ γνώριμες στα παιδιά.

kthbe-fake-newsical-portraits-by-mike-rafail-4.jpg

-Πώς σχολιάζετε την είσοδο της τεχνολογίας και των social media στην ζωή μας και συγκεκριμένα στον κόσμο των παραμυθιών;

-Στάθης Παχίδης: Έχει μαγεία το instagram; Έχει λεπταίσθητο χιούμορ το  tik tok; Έχει φαντασία το Facebook; Και πώς να σταθούν αυτές οι wannabe πόζες δίπλα στην απελευθερωμένη και εντελώς προσωπική περιπέτεια του σκαρφαλώματος στη φασολιά που λέγαμε, όπου εσύ και μόνον εσύ έπλαθες με το όποιο μυαλό σου μια καινούργια θαυμαστή χώρα, όπως τη θες.

-Σταυρούλα Παγώνα: Όπως όλα τα εργαλεία στη ζωή, έτσι και την τεχνολογία και τα social media μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις υπέρ σου και να ωφεληθείς ή να κάνεις κατάχρηση και να γυρίσουν εναντίον σου. Το διαδίκτυο σίγουρα έχει βοηθήσει στην έρευνα και στην διάδοση πολλών παραμυθιών, αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την προφορικότητα, μία αφήγηση γύρω από μία αναμμένη φωτιά, με τη ζεστασιά της φωνής του αφηγητή να μαλακώνει την ψυχή μας και να γαληνεύει το μέσα μας. Όσο τα παραμύθια συνεχίζουν να ταξιδεύουν από στόμα στο στόμα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα..

-Γιατί FAKE NEWSICAL και γιατί Παρ@μυθομπερδέματα; Πώς λειτουργεί το λογοπαίγνιο;

-Στάθης Παχίδης: Με θέμα και αιτία ασύστολα fake news εναντίον των πιο γνωστών Παραμυθο-ηρώων της Παραμυθοχώρας  (Κακός λύκος, Τρία Γουρουνάκια, Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Πεντάμορφη και Τέρας, Ηρακλής, Βατραχοπριγκίπισσα κ.α) γράψαμε με στόχο το γέλιο και τη χαρά μικρών και μεγάλων ένα παρωδιακό musical με δέκα καινούργια τραγούδια.  Από το musical στο newsical κάτι γραμματάκια δρόμος.

-Σταυρούλα Παγώνα: Ανακατεύοντας την πρώτη ύλη των κλασικών παραμυθιών και μύθων που όλοι αγαπήσαμε, φτιάξαμε ένα musical με θέμα τι άλλο; τα fake news! Οι ήρωες των αγαπημένων μας παραμυθιών πέφτουν θύματα συκοφαντίας και έχουν βάλει στόχο να βρουν τον ένοχο που κρύβεται πίσω από τη διασπορά των φημών. Μουσική, σασπένς, παραμύθια... όλα αυτά ανάμεικτα με γέλιο και σάτιρα... και εγένετο το... Fake Newsical - Παρ@μυθομπερδέματα!

kthbe-fake-newsical-promo-21122023-by-mike-rafail-1.jpg

-Σήμερα τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με κινητά και υπολογιστές. Πόσο αυτό επηρεάζει την αντίληψή τους ή το χρόνο που αφιερώνουν σε παιχνίδια εκτός οθόνης;

-Στάθης Παχίδης: Μπαίνοντας στα παπούτσια ενός σημερινού παιδιού δοκιμάσαμε πολλές εκπλήξεις. Μπορώ με βεβαιότητα να πω πως  η εξοικείωση με την τεχνολογία μεγαλώνει πλέον  πολύ πιο γρήγορα τα παιδιά. Τα ηλικιακά όρια αναφοράς που γνωρίζαμε δεν υπάρχουν πια. Το «πιο γρήγορα» το έμαθα, το «καλύτερα» είναι στην προσωπική ευθύνη της καθεμιάς και του καθενός μας.

-Σταυρούλα Παγώνα: Δυστυχώς πολύ.. ιδιαίτερα μετά τον κορωνοϊό το πρόβλημα έχει γίνει ακόμα πιο έντονο. Για αυτό είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε κι άλλες μορφές παιχνιδιού, ψυχαγωγίας ή εκτόνωσης πέρα από μία οθόνη. Είναι δύσκολο να τους κεντρίσεις το ενδιαφέρον με τόσα ερεθίσματα που δέχονται καθημερινά.. για αυτό και εμείς δημιουργήσαμε ένα έργο σφιχτό σε πλοκή και δράση, με πολλές εναλλαγές, έντονο ρυθμό, μουσική και ζωντάνια. Είναι ένα δύσκολο στοίχημα αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε να το κερδίσουμε.. να περάσουν καλά και να το θυμούνται για πολύ καιρό!

Τέλος όσον αφορά το θέμα το fake news και την αντιμετώπιση τους, στην ιστοσελίδα της παράστασης www.fakenewsical.gr, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα βρουν χρήσιμο επιστημονικό και εκπαιδευτικό υλικό για την καλύτερη κατανόηση του θέματος στην τάξη ή στην ομάδα.

-Τι θα δούμε επί σκηνής; Πώς «ζωντανεύει» το έργο σας στο Βασιλικό Θέατρο;

-Στάθης Παχίδης: Πράματα και θάματα θα συμβούν από 14/1 με την επιμονή αλλά και τη μαεστρία της σκηνοθέτριας μας Εύης Σαρμή.

-ο κακός Λύκος  έχει γίνει Vegan;

-το Τέρας είναι πλέον Πεντάμορφος;

--η Ωραία Κοιμωμένη ξύπνησε επιτέλους;

-Η Πριγκίπισσα φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου;

-Πήγε ο Πρίγκιπας στο περίπτερο;

-Ο ντετέκτιβ Ρεβυθούλης ακούει πάντα τη μαμά του;

Ερωτήματα βασανιστικά που θα απαντηθούν επί σκηνής του Βασιλικού Θεάτρου με πολλή μουσική και γέλιο.

-Σταυρούλα Παγώνα: Θα δείτε τους ήρωες που όλοι αγαπήσαμε να προσπαθούν να αποκαταστήσουν την εικόνα τους, μετά από μία ανελέητη επίθεση συκοφαντίας που δέχεται ο καθένας για διαφορετικό λόγο.. ο κακός λύκος φημολογείται ότι έχει γίνει vegan, η Σταχτοπούτα ότι πήρε με δόλο το γοβάκι, ο Ηρακλής ότι δεν κατάφερε να εκτελέσει τον 13ο άθλο που του είχε ανατεθεί... Και άλλα πολλά! Και μέσα σε όλα αυτά ένας γκαφατζής ντεντέκτιβ με τη βοηθό-μαμά του να προσπαθεί να δώσει λύση στην υπόθεση!

Τέλος να αναφέρουμε ότι στην παράσταση συμμετέχει ως βίντεο guest ένας πολύ αγαπητός youtuber στα παιδιά, ο Panos Dent, σε ρόλο έκπληξη!

kthbe-fake-newsical-promo-21122023-by-mike-rafail-8.jpg

Συντελεστές

Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών- Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Στάθης Παχίδης, Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών: Σταυρούλα Παγώνα, Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή, Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά, Eνορχήστρωση -Μουσική παραγωγή- Ηχοληψία: Γιώργος Πεντζίκης, Κίνηση- Χορογραφίες: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Σύμβουλος κινησιολόγου: Ευανθία Σωφρονίδου, Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Video Graphics: Mike Rafail, Video: Άντα Λιάκου, Κατασκευή ιστοσελίδας: Ecolapsis, Επιστημονική συνεργάτιδα ΑΠΘ: Αναστασία Κατσαουνίδου, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Μαλγαρινού, Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου, Οδηγός σκηνής: Αθανασία Ανδρώνη

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):

Μαριάννα Αβραμάκη (Μαμά Ντεντέκτιβ), Λευτέρης Αγγελάκης (Γιαγιά 2, Μπριζόλας Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 2, Βάτραχος, Κουδούνι), Πελαγία Αγγελίδου (Ψητοπώλης, Προϊσταμένη Νοσοκόμα, Βάτραχος, Νταίζη Φουσκοχείλη), Μάνος Γαλανής (Γιατρός, Πελάτισσα 2, Χάρης Τούμπανος, Πρίγκιπας), Ελένη Γιαννούση (Πεντάμορφη, Κακιά Αδελφή Σταχτοπούτας), Ηλέκτρα Γωνιάδου (Σταχτοπούτα, Ξυπνητήρι Ντριν), Θανάσης Δισλής (Γιαγιά Γ, Μπέικον Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 2, Μπάμπης Σιφώνης, Βάτραχος), Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Ντεντέκτιβ),  Μάρα Μαλγαρινού (Καρακακιά Αδελφή Σταχτοπούτας, Ξυπνητήρι, Κούκος, Βατραχοπριγκίπισσα, Κοκκινοσκουφίτσα), Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου (Άβουλη Αδελφή Σταχτοπούτας, Ξυπνητήρι Digital, Βάτραχος), Δημήτρης Σακατζής (Κακός Λύκος, Πατέρας της Πεντάμορφης), Γιώργος Σφυρίδης (Τέρας, Πελάτισσα 3), Ελευθερία Τέτουλα (Ωραία Κοιμωμένη, Πινόκιο, Πελάτισσα 1),  Γιάννης Τσάτσαρης (Ηρακλής), Γιάννης Τσιακμάκης (Αρχιγιαγιά, Πιτόγυρος Χοιρινόπουλος, Τραυματιοφορέας 1, Λίνος Τσουλούφης, Βάτραχος), Μανώλης Φουντούλης (Μπάτλερ).

Στο βίντεο της παράστασης συμμετέχουν: ο youtuber Panos Dent και στον ρόλο της Νονάς της Σταχτοπούτας η Ρούλα Μανισάνου.

Χρήσιμα

Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη - Παρασκευή:  10.30

Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00

Προπώληση: ntng.gr | more.com

Πληροφορίες: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ | Τ. 2315 200 200 | ntng.gr.

Τιμές εισιτηρίων:  Γενική είσοδος: Κυριακές 10 €, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: 6 €  (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση) - Ομαδικές κρατήσεις, Δευτέρα με Παρασκευή, πρωινές ώρες: 2315 200 012.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ