Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Έργα Τσέχωφ και Γκόγκολ στην Πολιτεία Θεάτρου

Ποιες μέρες θα παίζονται

Συνεχίζονται στην Πολιτεία Θεάτρου οι παραστάσεις «Ραντεβού Με την Εύθυμη Πέννα του Άντον Τσέχωφ» και «Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού του Νικολάι Γκόγκολ.

Απόψε στις 9μμ θα ανεβεί το «Ραντεβού Με την Εύθυμη Πέννα του Άντον Τσέχωφ. Η Μαρία Μπαλτατζή αναφέρει: «Η Πολιτεία Θεάτρου παρουσιάζει την - άγνωστη για πολλούς - κωμική πινελιά του Άντον Τσέχωφ (1860-1904) για τους καθημερινούς ανθρώπους της εποχής του στα ξεκαρδιστικά Μονόπρακτα Αρμένικη Βίζιτα-Η Προξενήτρα-Η Συμφωνία-Η Αρκούδα-Η Επέτειος. Πίσω από την τσεχοφική σάτιρα βρίσκεται η αγάπη για τον άνθρωπο. Η ειρωνική αποδοχή της ζωής και το στοιχείο του αυτοσαρκασμού είναι παράγοντες του κωμικού στοιχείου που το διαπνέει. Ο Τσέχωφ σκιαγραφεί ανάγλυφους χαρακτήρες που εγκλωβίζονται σε αφοπλιστικά κωμικές συνθήκες. Τα κωμικά μονόπρακτα του Τσέχωφ συνιστούν μικρά διαχρονικά διαμάντια, αφού μέσα από τον έξυπνα κωμικό διάλογο, τις πνευματώδεις ατάκες και το σατιρικό χιούμορ, καυτηριάζουν και θίγουν καίρια διαχρονικά ζητήματα όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η γραφειοκρατία, ο έρωτας, τα κοινωνικά ήθη κ.α.  Εντυπωσιακά ρωσικά κοστούμια, σκηνικά και ρούσικη μουσική της εποχής εκείνης, μας ταξιδεύουν μέσα από την θεατρική μαγική μηχανή του χρόνου στην Τσαρική Ρωσία που τότε πατούσε το κατώφλι του 20ου αιώνα…».                      

Παίζουν:  Ορφέας Εξηντάρης, Γιώργος Μακρής, Μαρία Μπαλτατζή, Φανή Χατζημπάρμπα, Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κουστουμιών/Μουσικής  Μαρία Μπαλτατζή.

Διάρκεια Παράστασης: 90΄, Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ  Η ΤΗΛ/ΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Ολύμπου 88-Αρχαία Αγορά/Θεσσαλονίκη

2310285452-6974195079, Ιστοσελίδα: [email protected], e-mail: [email protected]   

Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού

Αύριο Κυριακή 3/10/17/24/31  Μαρτίου 2024 στις 8.30 μ.μ. σειρά έχει το έργο «Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού».

Η Σκηνοθέτης αναφέρει: «Τον αριστουργηματικό αυτόν μονόλογο παρουσιάσαμε το 2021, από Ιανουάριο και έως τα τέλη Μαρτίου. Το αξιοθαύμαστο είναι, ότι, παρ’ όλα τα μέτρα και τον φόβο που επικρατούσε λόγω κορονοϊού, οι συμπολίτες μας, και όχι μόνον, μας τίμησαν με το να επιλέξουν να το παρακολουθήσουν. Σαν αποτέλεσμα αυτής της προτίμησής τους, οι περισσότερες παραστάσεις του έργου έγιναν sold out. H παράσταση επανέρχεται λόγω προτροπής και παράκλησης φίλων θεατών μας, οι οποίοι, λόγω της ιδιάζουσας τότε κατάστασης δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημά τους, παρουσιάζουμε και πάλι αυτό το διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η ρούσικη μουσική, τα σκηνικά και κοστούμια δένουν αρμονικά με το αθάνατο αυτό αριστούργημα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που βαθμιαία μας συνεπαίρνει και μας μεταφέρει στην Ρωσία του 1835, έτος που γράφτηκε ο συγκεκριμένος μονόλογος.

Μετά την παράσταση, οι θεατές μας μπορούν να παρακολουθήσουν-εάν φυσικά το επιθυμούν- την επεξήγηση των συμβολισμών του έργου από την γράφουσα. Συμβολισμοί που αποδεικνύουν την τεράστια αξία του Γκόγκολ, που προφητικά αναδεικνύει όλες τις παθογένειες κάθε κοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Και οι οποίες παθογένειες-δυστυχώς ακόμη και σήμερα, 188 χρόνια μετά-συνεχίζουν να μας ταλανίζουν, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε».

Διάρκεια: 90΄, Εισιτήριο: 12€. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛ/ΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ στο τηλ 2310-285452-6974195079  Ολύμπου 88-Θεσ/νίκη, www.politeiatheatrou.blogspot.com, [email protected] .

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ