Της Λεμονιάς Βασβάνη
Την έκθεση "Nicholas Egon - Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας" εγκαινίασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η ίδια έδωσε τα εύσημα στο Τελλόγλειο που "μας ξαφνιάζει ευχάριστα με τις επιλογές του". Μιλώντας για τον δημιουργό ανέφερε ότι: "έέφτασε στην Ελλάδα σε δύσκολους καιρούς. Αποκομμένος από τη γενέθλια πόλη του, λόγω της προσάρτησης της Τσεχοσλοβακίας στην σοβιετική σφαίρα επιρροής και Βρετανός πολίτης πλέον, θα στραφεί στην απεικόνιση των θυμάτων του πολέμου. Τα βλέμματά τους θα γίνουν η αφετηρία μιας τέχνης βαθιά ανθρωπιστικής που έχει στον πυρήνα της όσους ανυπεράσπιστους υφίστανται τη βία της ιστορίας. Η ειρήνη όμως άλλαξε την ματιά του, τα πρόσωπα θα γαληνέψουν και τα τοπία θα κυριαρχήσουν".
Συμπλήρωσε πως «Είναι στ' αλήθεια συγκινητικό να βλέπει κανείς με πόση αισθαντικότητα ένας ζωγράφος γεννημένος στο κοσμοπολίτικο προπολεμικά Μπρνο της σημερινής Τσεχίας, όπως ο Nicholas Egon, προσέλαβε και προσέγγισε το ελληνικό τοπίο. Πώς αυτός ο ταξιδευτής, που έφτασε στην Ελλάδα από την καρδιά της κεντρικής Ευρώπης, απέκτησε τόση οικειότητα με τη διαυγή και φωτεινή εικόνα του δικού μας μικρόκοσμου».
Ο πρύτανης ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Φείδας, αφού ευχαρίστησε την πρόεδρο της Δημοκρατίας για την παρουσία της, μίλησε για το Τελλόγλειο τονίζοντας ότι "είναι ένα καταφύγιο γραμμάτων και τεχνών", και πρόσθεσε ότι το ΑΠΘ θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτής του. Για τον Nicholas Egon είπε ότι "έζησε στην χώρα μας και βίωσε την σύγχρονη ιστορία της και την αγάπησε βαθιά", ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους δωρητές της έκθεσης Σταματία Κομνηνού και Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Στέλιος Αγγελούδης από την πλευρά του είπε πως "η δωρεά των έργων στο Τελλόγλειο ίδρυμα προσφέρει στην πόλη μας ένα οδοιπορικό στην Ελλάδα του 1949. Μέσα από τα τοπία και τα πορτρέτα ανοίγει ένα παράθυρο για να ταξιδέψουμε στην απεραντοσύνη της τέχνης, σε μια άλλη Ελλάδα, σε μια κομβική περίοδο". Παράλληλα ο δήμαρχος είπε ότι"χρέος όλων μας είναι να ισχυροποιουμε την πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας", ενώ αναφέρθηκε και στην Μελίνα Μερκούρη η οποία είχε πει πώς η Ελλάδα είναι η πολιτιστική κληρονομιά της.
Η γενική διευθύντρια του Τελλόγλειου ιδρύματος κυρία Αλεξάνδρα Γουλακη Βούτυρα μίλησε για τον Νίκολας Έγκον τονίζοντας ότι "ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα που πέρα από την ευελιξία στην έκφραση, ήταν ένας εξαιρετικός συζητητής και είχε πάθος για την ζωή. Ξεκινώντας από το μηδέν βρέθηκε κοντά σε βασιλιάδες και απλούς ανθρώπους. Γνώρισε προσωπικότητες της τέχνης και στην περιπλάνηση του ήρθε και στην Ελλάδα". Δεσμεύτηκε να αξιοποιηθεί η δωρεά των 32 συνολικά εργων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ευχαρίστησε την πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε το ίδρυμα με την παρουσία της.
Η θετή κόρη του κ. Έγκον κυρία Κομνηνού είπε πως "σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται μερικά από τα έργα της πρώιμης περιόδου έργων του πατριού μου και μερικά από τα ύστερα χρόνια". Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων υπάρχουν προσωπογραφίες με ανθρώπους της υπαίθρου της δεκαετίας του '40, ενώ στα τοπία υπάρχει χρώμα και ζωή από μια εποχή που είχε αισιοδοξία, έργα εγκώμια στην φύση. Πρόσθεσε πως το σπίτι των Έγκον ήταν μια κυψέλη τέχνης ενώ ανέφερε ότι η ίδια νοιώθει νοσταλγία βλέποντας τους πίνακες του πατριού της.
Στο έργο του ζωγράφου τέλος αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος και κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ κ. Θόδωρος Δαρδαβεσης.
O Nicholas Egon γεννήθηκε στο Βρνο της Τσεχοσλοβακίας το 1921. Στα 17 του έφτασε στο Λονδίνο και γράφτηκε στο Birkbeck College. To 190 επιστρατεύτηκε ως επίσημος πολεμικός σχεδιαστής στην Τσεχική Στρατιά. Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών της RAF στο Κάιρο και παντρεύτηκε την Diana Horton. Επέστρεψε στο Λονδίνο όπου και έζησε μερικά χρόνια ενώ το 1949 πρωτοεπισκέφτηκε την Ελλάδα. Ζωγράφησε πορτρέτα της Βασίλισσας Φρειδερίκης και του Βασιλιά Παύλου και παρακολούθησε μάχες στο Βίτσι και τον Γράμμο. Το 1950 έκανε στο Λονδίνο δύο εκθέσεις αφιερωμένες στη χώρα μας και τα έσοδά τους διατέθηκαν υπέρ των Ελλήνων προσφύγων. Στη συνέχεια ξεκίνησε την πορεία του ως προσωπογράφος. Το 1978 επιστρέφει στη χώρα μας και εστίασε περισσότερο στην απόδοση του ελληνικού τοπίου. Το 1980 παντρεύτηκε την Ματρώνα Ξυλά. Πέθανε το 2017.
Διάρκεια έκθεσης έως 31 Μαϊου 2024.