Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συγγραφείς που ταξιδεύουν τα παιδιά με τις ιστορίες τους

Τι λένε για τα βιβλία τους και τους μικρούς αναγνώστες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Έτοιμοι να μας ταξιδέψουν στις ιστορίες τους είναι οι συγγραφείς βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Οι ήρωές των κειμένων τους δεν τους αφήνουν σε ησυχία και διεκδικούν μια θέση στις σελίδες παραμυθιών και μυθιστορημάτων.

Τι σημαίνει άραγε να γράφεις για παιδιά και είναι πράγματι οι μικροί αναγνώστες και οι πιο απαιτητικοί;

Το TyposThes απευθύνθηκε σε μερικούς συγγραφείς οι οποίοι απάντησαν τις ερωτήσεις μας.

sofia_dartzalh_01.jpg

Η Σοφία Δάρτζαλη

Πώς πλάθουν τις ιστορίες των βιβλίων τους και πώς γεννήθηκε η ιδέα για το τελευταίο βιβλίο τους; Η Σοφία Δάρτζαλη που πρόσφατα έγραψε το «Μα πού πήγαν όλοι;» (εκδ. Μεταίχμιο) σημείωσε: «Οι ιστορίες έρχονται από ιδέες που συνήθως με κρατούν ξάγρυπνη τα βράδια. Περιστρέφονται γύρω από το μυαλό, κατεβαίνουν στην καρδιά και μετά, με κάποιο δικό τους τρόπο, με αιχμαλωτίζουν μέχρι να τους κάνω το χατίρι να αφηγηθώ την ιστορία τους.

Ο Πέδρο, ο ήρωας στο τελευταίο μου βιβλίο «Μα πού πήγαν όλοι;» (εικονογράφηση: Βασίλης Κουτσογιάννης, εκδόσεις Μεταίχμιο), ήρθε στο μυαλό και τη ζωή μου όταν, λόγω της πανδημίας, μείναμε μακριά από τα μουσεία και την τέχνη, γενικότερα.

Η σκέψη ότι σε εκείνα -τα μουσεία, δηλαδή- λείπαμε ίσως ακόμα περισσότερο γέννησε την ιδέα ενός μικρού Ισπανού αριστοκράτη του προ-προπερασμένου αιώνα, υποχρεωμένου να ζει σε μια κορνίζα δίπλα σε αυστηρά πορτρέτα της ίδιας εποχής, ο οποίος έπαιρνε ζωή μέσα από τα βλέμματα των επισκεπτών.

Και ξαφνικά το μουσείο ερημώνει… πώς νιώθει εκείνος; Εντελώς μόνος, πια;».

kyriakos_xaritos_01_cropped.jpg

Ο Κυριάκος Χαρίτος που πρόσφατα τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το βιβλίο του «Για φαντάσου» (εκδ. Μεταίχμιο) είπε πως οι ιδέες τον πλάθουν και τον κυνηγούν. «Με σταματούν εκεί που κάνω κάτι άλλο. Με σκουντάνε. Με κλοτσάνε. Μου τραβάνε το μανίκι. Είναι μια συνεχής ενόχληση μέχρι να ασχοληθώ μαζί τους. Το τελευταίο μου βιβλίο ξεκίνησε από τη φράση του τίτλου του "Για φαντάσου"», μας είπε.

gia_fantasoy.jpg

«Πετάγονται έξω απ’ το κεφάλι μου έτσι ξαφνικά χωρίς να ρωτήσουν», σχολίασε από την πλευρά της η συγγραφέας του παιδικού βιβλίου «Το κόλλησες;» (Εκδόσεις Πουά ) και εκπαιδευτικός Σταυρούλα Μαστροδήμου που συμμετείχε στην χθεσινή γιορτή που πραγματοποίησε ο Παιδικός Ιανός στη Θεσσαλονίκη.

Τι σημαίνει άραγε για τους συγγραφείς το παιδικό βιβλίο; «Φαντασία, ταξίδι, συναίσθημα. Μαγική πόρτα εξόδου από την πραγματικότητα, που όμως σε βοηθά να την αντιμετωπίσεις πιο εύστροφα», αναφέρει η κα Δάρτζαλη, ενώ για τον κ. Χαρίτο «Σημαίνει ό,τι σημαίνει και βιβλίο. Χωρίς τον προσδιορισμό "παιδικό". Αναγνωστικά μια τεράστια αγκαλιά, συντροφιά, παρηγοριά. Συγγραφικά η ευκαιρία να μιλήσεις για αυτά που καίνε μέσα στην καρδιά και το μυαλό σου».

«Το παιδικό βιβλίο είναι ένα χαμόγελο, μια κουβέρτα για να ζεσταθείς», αναφέρει η κα Μαστροδήμου και σχολιάζει πως τα παιδιά είναι πιο αυθεντικοί αναγνώστες.

«Είναι πιο ειλικρινή τα παιδιά, επομένως ίσως και πιο απαιτητικοί αναγνώστες. Ευτυχώς, μυρίζονται τον διδακτισμό ακόμα κι από το εξώφυλλο, αλλά δυστυχώς αυτός δεν έχει πάψει ακόμη να κυκλοφορεί. Χαίρομαι όμως που αρχίζει και μειώνεται!», σημείωσε η κυρία Δάρτζαλη.

«Τα παιδιά είναι άνθρωποι απλά σε μικρότερη συσκευασία και νομίζω όπως και οι μεγάλοι δεν εκτιμούν τα κακότεχνα ψέματα. Τα ωραία ψέματα ναι. Όχι όμως τα κακότεχνα. Τα  ψεύτικα ψέματα», σχολίασε ο κ. Χαρίτος.

Για το τέλος ζητήσαμε από τους συγγραφείς να μας μιλήσουν για το δικό τους αγαπημένο παραμύθι/ παιδικό βιβλίο και αγαπημένο συγγραφέα.

ma_ppou_pigan_oloi.jpg

«Η αγαπημένη μου ηρωίδα ήταν η Πίπη Φακιδομύτη. Που ζούσε μόνη της, φορούσε ό,τι της κατέβαινε στο κεφάλι, είχε όσα ζώα ήθελε, συν ένα υπέροχο άλογο και αντιπροσώπευε για μένα την απόλυτη ελευθερία. Πολλάκις προσπάθησα ως παιδί να της μοιάσω (ένιωθα, βλέπεις, μια πρώτη ταύτιση έχοντας κι εγώ φακίδες), αλλά συνάντησα αρκετά πρακτικά εμπόδια, οπότε πέρα από τα διάφορα ζώα που κουβαλούσα σπίτι, αποφάσισα πως το πρότυπό μου ήταν ανεπανάληπτο και αφενός αρκέστηκα στην απόλαυση της ανάγνωσης, αφετέρου βρήκα μία ξεχωριστή σύμμαχο στην αγάπη προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία.

Αγαπημένος συγγραφέας είναι εκείνος ή εκείνη που θα καταφέρει ν’ αγγίξει την καρδιά μου», δήλωσε η κα Δάρτζαλη.

Ο κ. Χαρίτος έχει ως αγαπημένο παραμύθι το «Ασχημόπαπο» που έγινε κύκνος. «Η αφίσα του είχε σημαδέψει τα παιδικά μου χρόνια. Αγαπημένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων είναι ο Ρόαλντ Νταλ και από την "'άλλη" όχθη ο Ντίκενς και o Doctorow», μας είπε.

to_kollises.jpg

Η εκπαιδευτικός Σταυρούλα Μαστροδήμου έχει ως αγαπημένο παραμύθι τον «αλυσοδεμένο ελέφαντα» του Χόρχε Μπουκάι, αλλά αγαπάει βαθιά λαϊκά παραμύθια που τα συνθέτει η συλλογική μνήμη, η παράδοση και η εμπειρία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και καθιερώθηκε από την IBBY, τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα.

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 2ας Απριλίου Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας δηλώνει ότι «το παιδικό βιβλίο είναι η βάση για τον αυριανό αναγνώστη. Τα μέλη μας συμμετέχουν σε εκδηλώσεις παρουσιάζοντας όλες τις σύγχρονες εκδόσεις για το παιδί. Στόχος μας είναι να φέρουμε το παιδί κοντά στο βιβλίο, να γίνει φίλος του που θα το συντροφεύει σε όλη του τη ζωή».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ