Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μύθοι από το παρελθόν «ζωντανεύουν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

«Οι μύθοι του κάθε λαού συμβάλλουν στο να έχουν οι άνθρωποι επαφή με τις ρίζες τους με την ταυτότητά τους», τονίζει η Ροδάνθη Δημητρέση

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Αρχαίοι Μύθοι «ζωντανεύουν» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Για τρεις συνολικά Κυριακές μέσα από τις αφηγήσεις της Ροδάνθης Δημητρέση (ιδρύτρια της Action Art/Εικαστική Δράση), εκθέματα που φυλάσσονται στους χώρους του Μουσείου θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες στο παρελθόν.

Η δράση «Αρχαίοι Μύθοι της Κυριακής» που θα πραγματοποιήθηκε στις 7 Απριλίου, και θα επαναληφθεί στις 14 Απριλίου και 12 Μαΐου, εστιάζει σε οικογένειες με παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών με στόχο να τις φέρει πιο κοντά στην μυθολογία και στο βίωμα της επίσκεψης σε ένα μουσείο.

Ρωτήσαμε την κυρία Δημητρέση πώς επέλεξε τους μύθους που παρουσιάζονται στο πλαίσιο της δράσης. «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης έχει ενταχθεί στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης “ Iter Vitis’’.  Γι’ αυτόν το λόγο η αφήγηση επικεντρώνεται σε μύθους που αφορούν στον Διόνυσο το θεό της αναγέννησης, της χαράς, της φύσης, του κρασιού.

Επέλεξα λοιπόν μύθους που αφορούν στον Διόνυσο με σκοπό να κατανοήσουμε τι παρέδωσε στην ανθρωπότητα ως δώρο και κληρονομιά.

Στην παράσταση συμμετέχουν γονείς και παιδιά, μια πρωτοβουλία του μουσείου για να φέρει τις Κυριακές στο μουσείο την οικογένεια».

Πώς θα γίνει αυτό; Η αφηγήτρια, εικαστικός, παιδαγωγός και εκπαιδεύτρια ενηλίκων σημειώνει: «Η αφήγηση μύθων μέσα στον χώρο όπου υπάρχουν τα γλυπτά των ηρώων και των θεών παίρνει άλλη διάσταση. Η αμεσότητα, η  πειστικότητα, η διαδραστικότητα της προφορικής αφήγησης “ζωντανεύει” τα αγάλματα και τις ιστορίες τους. Είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν ένα  έργο τέχνης και να  κατανοούν την ιστορία  του.   

Κατά τη διάρκεια της αφήγησης μικροί και μεγάλοι μοιράζονται παρόμοια συναισθήματα, δημιουργούνται σχέσεις. Η προφορική αφήγηση συμβάλλει στη δημιουργία μια νέας συλλογικής μνήμης  η οποία «συνδέει» εκείνη την ώρα τους ανθρώπους μεταξύ τους. Συμβάλλει στη συνοχή και στη δημιουργική συνύπαρξη.

Αυτή η εμπειρία μέσα στο μουσείο μετατρέπει το μουσείο από έναν εκθεσιακό χώρο σε ένα χώρο ζωντανό που μπορεί να βιώσει και να μοιραστεί κάποιος μοναδικές στιγμές».

«Η αφήγηση των μύθων δίνει απαντήσεις σε διαχρονικά ερωτήματα του ανθρώπου»

Ποια είναι άραγε η σχέση μας σήμερα με την μυθολογία; Όπως μας είπε η κυρία Δημητρέση: «Η αφήγηση των μύθων γοητεύει μέχρι και σήμερα γιατί δίνει απαντήσεις σε διαχρονικά ερωτήματα του ανθρώπου.

Δεν δίνουν  επιστημονικές απαντήσεις, δίνουν νόημα στην ανθρώπινη ζωή λαμβάνοντας υπόψη την πολυδιάστατη ανθρώπινη ύπαρξη. Δίνουν εξηγήσεις  για την προέλευση και τον πολιτισμό των ανθρώπων συμβάλλουν στην κατανόηση του κόσμου. Σε αντίθεση με τα παραμύθια που αναφέρονται σε χώρους φανταστικούς, αόριστους τόπους και χρόνους και σε γενικά  χαρακτηριστικά των ηρώων. Οι μύθοι μας συνδέουν με μία “πραγματικότητα”,  με ιστορικά γεγονότα, με έγκυρες πληροφορίες για την προέλευση του κόσμου την κοινωνία και τους θεσμούς της τις σχέσεις θνητών και θεών, μας πηγαίνουν πίσω στη δημιουργία, στην εγκαθίδρυση της πολιτικής εξουσίας, ακόμα εξηγούν στον άνθρωπο  τις αρχές που πρέπει να καθοδηγούν την επίγεια ζωή του.

Οι μύθοι του κάθε λαού συμβάλλουν στο να έχουν οι άνθρωποι επαφή με τις ρίζες τους με την ταυτότητά τους, στοιχείο σημαντικό για την κατανόηση του τώρα, τη θέση  του μέσα στον κόσμο,  και τη διαμόρφωση ενός μέλλοντος με νόημα.

Τη διαχρονικότητα της μυθολογίας μπορούμε να την καταλάβουμε από το γεγονός ότι η τέχνη δεν έχει σταματήσει να αντλεί έμπνευση και να επιχειρεί να ερμηνεύσει κάθε φορά την εποχή της μέσα από αυτήν είτε πρόκειται για λογοτεχνία, ποίηση,  ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, κινηματογράφο για παράδειγμα τα  κόμικς που αρέσουν πολύ στους νέους  αφηγούνται τις περιπέτειες των ηρώων, οι υπαινιγμοί σε μύθους που υπάρχουν στον Χάρι Πότερ είναι  πολυάριθμοι, διαδραστικά παιχνίδια σειρές φαντασίας όπως το  Game of Thrones  εμπνέονται  από την ελληνική μυθολογία και τόσα άλλα».

arhaiologiko_kratiras_derbenioy.jpg

Χρήσιμα

Η Δράση «Αρχαίοι Μύθοι της Κυριακής» περιλαμβάνει τρεις παραστάσεις: 7 &  14 Απριλίου και 12 Μαΐου.

Οι παραστάσεις διαρκούν μία ώρα. Είναι δωρεάν για τα παιδιά, ενώ για τον/την συνοδό εφαρμόζεται η τιμολογιακή πολιτική του μουσείου. Δήλωση συμμετοχής στο 2313 310 201 (Δευτ.- Παρ., 09:00 έως 14:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν
Στάση εργασίας από τους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά
Χωρίς λεωφορεία ΟΑΣΘ η Θεσσαλονίκη σήμερα με 2 στάσεις – Ποιες ώρες απεργούν