Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κωνσταντίνος Τσώνης: «Είναι σπάνιο να ακούς τον άλλον και να είσαι στο παρόν»

Ο ηθοποιός μίλησε στο TyposThes με αφορμή την συμμετοχή του στην παράσταση «Παίξε υπεύθυνα»

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Πόσο μπορεί να επηρεάσει την ζωή ενός ανθρώπου το χρήμα; Και τι θα έκανε αν κέρδισε 2 εκατ. ευρώ; Η ζωή μιας παρέας τριαντάρηδων θα ανατραπεί, όταν ο Στράτος κερδίσει τον τυχερό λαχνό του τζόκερ. Τα παραπάνω συμβαίνουν στο «Παίξε υπεύθυνα», τη νέα παραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου BLACKBIRD που ανεβαίνει από αύριο στον καλλιτεχνικό χώρο Spacelab στο κέντρο της πόλης και για 6 μόνο παραστάσεις.

Αν κέρδιζε αυτό το ποσό ο Κωνσταντίνος Τσώνης είπε στο TyposThes ότι θα βοηθούσε οικογένεια και φίλους και έπειτα θα χρησιμοποιούσε χρήματα για το θέατρο και τη μουσική. Το θέατρο εξάλλου αποτελεί μια μεγάλη αγάπη του. Η ομαδικότητα που υπάρχει σε αυτό και η δυνατότητα που δίνει για νέες παρέες αποτελούν στοιχεία που τον γοητεύουν σε αυτό. Για την παράσταση εστίασε στο κομμάτι του αυτοσχεδιασμού λέγοντας πως «αποτελεί μια πρόκληση για τον ηθοποιό» και ότι «Περιέχει ένα στοιχείο που λείπει από το θέατρο και τη ζωή. Το να ακούς τον άλλον και να είσαι στο παρόν», ενώ πρόσθεσε πως ο κεντρικός ήρωας μετά την απόκτηση των χρημάτων που κερδίζει, σιγά σιγά φθείρεται.

tsonis.jpg

-Τι θα κάνατε αν κερδίζατε 2.000.000 ευρώ;

-Εάν κέρδιζα 2.000.000€, σε πρώτη φάση θα βοηθούσα οικογενειακά μου πρόσωπα, και σε δεύτερη φάση καλούς φίλους. Ό,τι μου έμενε, θα το χρησιμοποιούσα στο θέατρο και στη μουσική. 

-Πώς αντιδράει ο ήρωας στο γεγονός αυτό;

-Ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας, ο Στρατός, αντιδρά κι ο ίδιος αλλά κι η παρέα του, αρχικά, με πολλή χαρά κι ενθουσιασμό. Ύστερα, ωστόσο, ο Στρατός σιγά-σιγά αρχίζει να φθείρεται. Αλλάζει η συμπεριφορά του προς τους άλλους, γίνεται πιεστικός, αγενής, βίαιος, προσβλητικός κι εγωπαθής. Επομένως, όλη αυτή η χαρά γίνεται θυμός, ερημιά και θλίψη καταλήγοντας στο τέλος να είναι σε χειρότερη ψυχική και οικονομική κατάσταση από ότι ήταν στην αρχή. 

-Κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά ενός ατόμου μια τέτοια αλλαγή;

-Νομίζω πως δεν πρέπει να επικεντρωθούμε στην αλλαγή αυτή, αλλά στον άνθρωπο και στην προσωπικότητά του. Θέλω να πω ότι, εάν ένας άνθρωπος έχει τον πυρήνα του σταθερό και γνωρίζει πού πατάει, δεν θα τον επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό μια τέτοια αλλαγή- του τύπου να κερδίζει ξαφνικά 2.000.000 ευρώ- ή κι οποιαδήποτε τέτοιου είδους μεγάλη αλλαγή. Τώρα, αν δεν ισχύει αυτό, κι είναι ένας άνθρωπος κενόδοξος, ναι, ίσως μπορεί να γεμίσει αυτό το κενό με κόμπλεξ και επιθετικότητα προς τους οικείους του, κάτι που τόσα χρόνια έκρυβε, και που η αλλαγή αυτή αποκάλυψε… 

-Η παράσταση είναι με στοιχεία θεάτρου επινόησης. Πώς λειτουργεί αυτό στο τελικό αποτέλεσμα και πώς επηρέασε τις πρόβες σας;

-Είναι η πρώτη μου φορά που δουλεύω πάνω στο θέατρο της επινόησης. Ήταν μια πολύ όμορφη εμπειρία. Γενικότερα, ο αυτοσχεδιασμός είναι μια πρόκληση για τον ηθοποιό. Περιέχει ένα στοιχείο που λείπει από το θέατρο και τη ζωή. Το να ακούς τον άλλον και να είσαι στο παρόν. Πολύ δύσκολο! Οι πρόβες ήταν πάρα πολύ ευχάριστες, δημιουργικές και με γέλιο πολύ. Όσο προχωρούσαμε, λοιπόν, ήταν πολύ όμορφο να βλέπεις να διαμορφώνεται κάτι, να παίρνει, δηλαδή, σχήμα και ροή. Το λευκό χαρτί που είχες στο μυαλό σου άρχιζε επί σκηνής να γεμίζει, βλέποντας σιγά-σιγά να δημιουργείται κάτι που είναι παραστάσιμο. Διαμορφώθηκε το τελικό κείμενο κι από εκεί και πέρα άρχισαν οι πρόβες στησίματος του έργου, καταλήγοντας στο τελικό αποτέλεσμα- την παράσταση δηλαδή. 

Διατηρώντας πάντα το κέφι, την έμπνευση και τη χαρά της πρώτης φάσης! 

-Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με το θέατρο; Τι σας γοητεύει σε αυτό και τι σας προβληματίζει;

-Με γοητεύει στο θέατρο η ομαδικότητα και το σύνολο που απαιτεί. Πολλές ειδικότητες, πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές οπτικές κι αισθητική οφείλουν να εναρμονιστούν, για να προκύψει ένα ενιαίο κι ισορροπημένο αποτέλεσμα. Σαν το ποδόσφαιρο που το γκολ δεν το πετυχαίνει το σουτ, αλλά οι πάσες που προηγήθηκαν. Επίσης δημιουργεί παρέες, κάτι που μου αρέσει πολύ. Αυτό που με προβληματίζει και με απογοητεύει είναι ότι δεν είναι πάντα έτσι. Κλείνοντας, θέλω να προσθέσω ότι το θέατρο και γενικότερα οι τέχνες δυστυχώς στη χώρα μας, εδώ και πολλά χρόνια, δεν αντιμετωπίζονται, ούτε από την πολιτεία, ούτε κι από την ίδια την κοινωνία πολλές φορές ως επάγγελμα. 

-Ποια τα όνειρά σας και ποια τα επόμενα βήματά σας;

-Το όνειρό μου είναι να συνεχίσω να κάνω θέατρο και μουσική, όπως ακριβώς μου αρέσει. Με παρέα, με χαρά και δημιουργικότητα. Τα επόμενα μου βήματα δεν τα γνωρίζω ακριβώς. Εμπιστεύομαι το τώρα και τη ζωή, αλλά σίγουρα έχω στο μυαλό μου κάποια στιγμή να κατηφορίσω προς την Αθήνα, όπως και οι περισσότεροι συνάδελφοι, για να δω τον εαυτό μου και σε αυτήν την πόλη. 

paixe_ypefthyna.jpg

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία: Ανθή Ιωαννίδου , Κινησιολόγος: Τάσος Παπαδόπουλος, Επιμέλεια κειμένου: Λίλα Παντελίδου, Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Χαρίσιος Γκατζόφλιας , Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ιωαννίδου , Σκηνικά: Θανάσης Λιακόπουλος, Αλέξης Κότσυφας, Ενδυματολογία: Γιάννης Κοσελόγλου – KOSE, Βίντεο|Trailer: Στέφανος Μπουζόπουλος, Φωτογραφίες: Μελίνα Μαραγκάκη, Γραφιστικός σχεδιασμός: Δήμητρα Βυζαντιάδου, Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μαρία Τότσκα, Επί σκηνής: Γιώτα Κασιμιάδου, Αλέξης Κότσυφας, Λίλα Παντελίδου, Κωνσταντίνος Τσώνης , Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου BLACKBIRD

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Πέμπτη 18/04/2024

Παραστάσεις: Πέμπτη 18/04, Παρασκευή 19/04, Σάββατο 20/04

& Πέμπτη 25/04, Παρασκευή 26/04, Σάββατο 27/04

Χώρος: Spacelab (Μοναστηρίου 18, Θεσσαλονίκη)

Ώρα έναρξης: 21.30

Διάρκεια: 90 λεπτά

Εισιτήρια

-15 ευρώ (κανονικό), 12 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65, θεατρική ατέλεια),

12 ευρώ (ομαδικό από 6 άτομα και πάνω)

Προπώληση (μέχρι 10/04) μόνο μέσω more.com:

-12 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ, άνω των 65, θεατρική ατέλεια), 10 ευρώ (ομαδικό από 6 άτομα και πάνω)

https://www.more.com/theater/offer/paikse-ypeuthyna/

*Στα εκπτωτικά εισιτήρια, απαραίτητη η επίδειξη σχετικών εγγράφων.

**Ο χώρος διαθέτει περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Πληροφορίες – Κρατήσεις θέσεων: 6934-464646, 2310 541040.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κασσελάκης από Καλαμάτα: Η συγκάλυψη των Τεμπών έχει πίσω της δύο τζάκια (VIDEO)
Σκληρή επίθεση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό – Τον καλεί να προχωρήσει σε άμεση αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους
Κασσελάκης από Καλαμάτα: Η συγκάλυψη των Τεμπών έχει πίσω της δύο τζάκια (VIDEO)