Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Γιώργος Κωνσταντίνου: «Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν κατοικίδια»

Ο ηθοποιός μίλησε στο TyposThes με αφορμή την συμμετοχή του στην «Sylvia» του Α. R. Gurney που παίζεται στο Άνετον

Συνέντευξη στην Λεμονιά Βασβάνη

Τι γίνεται όταν ένα ζευγάρι αποτυγχάνει να επικοινωνήσει; Πώς ο ένας από τους δύο θα βρει πιο ουσιαστική επικοινωνία με ένα σκύλο; Και τι ανατροπές θα φέρει αυτό στις ζωές τους;

Η «Sylvia» είναι αυτή η σκυλίτσα που θα φέρει τα πάνω κάτω και πρωταγωνιστεί στο έργο του Α. R. Gurney που παίζεται από 8 έως 10 Μαΐου στο Θέατρο Άνετον στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης 2024. «Υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι, με αποτέλεσμα ο ένας να μην μπορεί να αφουγκραστεί και να κατανοήσει τα θέλω και τις ανάγκες του άλλου» σχολίασε στο TyposThes o ηθοποιός Γιώργος Κωνσταντίνου για να συμπληρώσει πως η επικοινωνία του Greg με την Sylvia είναι τόσο ουσιαστική που μας κάνει να σκεφτούμε ότι «ίσως τελικά να μην είναι εμπόδιο η διαφορετική γλώσσα ανάμεσα σε δύο πλάσματα που θέλουν να επικοινωνήσουν». Ο ίδιος μίλησε για τους ρόλους που υποδύεται στην παράσταση, μίλησε για την σχέση του με τα κατοικίδια, ενώ για την Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή σημείωσε πως «είναι αρκετά σημαντικό να δίνεται το βήμα στις νέες ομάδες».

sylbia2.jpg

-Ποια η σχέση σας με τα κατοικίδια;

-Δεν είχα ποτέ μου κατοικίδιο. Ο λόγος είναι πως το θεωρώ αρκετά μεγάλη ευθύνη το να έχεις κατοικίδιο, και για αυτό το λόγο θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν. Ωστόσο με τα κατοικίδια των φίλων μου έχω πολύ καλή σχέση, ειδικά με τα σκυλιά. Η αλήθεια είναι πως έχω μια αδυναμία στα σκυλάκια και αν ποτέ έπαιρνα κατοικίδιο, σίγουρα θα ήταν σκύλος. Τα θεωρώ πολύ ευαίσθητα και συντροφικά ζώα.

-Πώς επηρεάζει την ζωή των ηρώων του έργου η Sylvia;

-Η Sylvia εισβάλλει στη ζωή του Greg και της Kate. Ο Greg θέλει σαν τρελός να την κρατήσουν, ενώ η Kate όχι, όμως η Kate υποχωρεί και τελικά η Sylvia μένει στο σπίτι τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Greg ασχολείται τόσο πολύ με την Sylvia, και παραμελεί και τη δουλειά του και την Kate, οπότε η Kate βλέπει την Sylvia σαν απειλή και θεωρεί πως καταστρέφει τον γάμο τους. Το ζευγάρι αρχίζει να έχει εντάσεις και η Kate το μόνο που θέλει είναι να φύγει η Sylvia. Τώρα το αν θα το καταφέρει ή όχι θα το δείτε στη σκηνή, ας μην τα μαρτυρήσω όλα.

-Ποιο το σχόλιο του συγγραφέα για τις σχέσεις των ανθρώπων και την απουσία της επικοινωνίας;

-Στο έργο του Gurney βλέπουμε ένα ζευγάρι που βλέπει με άλλη οπτική τη ζωή. Ο Greg υποστηρίζει ότι δεν βρίσκει πια ενδιαφέρον στη δουλειά του, ενώ η Kate δουλεύει ασταμάτητα και θέτει την καριέρα της σκοπό ζωής. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα χάσμα ανάμεσα στο ζευγάρι, με αποτέλεσμα ο ένας να μην μπορεί να αφουγκραστεί και να κατανοήσει τα θέλω και τις ανάγκες του άλλου. Αυτό για ’μένα είναι και το μεγαλύτερο σχόλιο που κάνει ο Gurney για τη σχέση του ζευγαριού. Η έλλειψη αλληλοκατανόησης οδηγεί και στην έλλειψη επικοινωνίας. Ο Greg αδυνατεί να επικοινωνήσει όχι μόνο με τη σύζυγό του, αλλά και με άλλους ανθρώπους στον περίγυρό του. Μάλιστα δείχνει να βρίσκει στη Sylvia, αυτό που δεν μπορεί να βρει στους υπόλοιπους ανθρώπους. Η επικοινωνία του μαζί της παρουσιάζεται εύκολη και ανεμπόδιστη. Αυτό που εύστοχα καταφέρνει ο Gurney είναι να δείξει ότι ο Greg επικοινωνεί τόσο ουσιαστικά με τη Sylvia, και αυτό αυτόματα σε κάνει να ξεχνάς πως η Sylvia είναι ένα σκυλί. Ίσως τελικά να μην είναι εμπόδιο η διαφορετική γλώσσα ανάμεσα σε δύο πλάσματα που θέλουν να επικοινωνήσουν.

sylbia.jpg

-Ποιος ο δικός σας ρόλος;

-Οι ρόλοι μου είναι τρεις. Ο πρώτος μου ρόλος είναι ο Tom. Ο Tom είναι ένας τύπος που συχνάζει στο πάρκο με τον σκύλο του. Ισχυρίζεται ότι ξέρει τα πάντα περί σκύλων, διαβάζει σχετικά βιβλία και δεν χάνει την ευκαιρία να το παίζει δάσκαλος στον Greg. Ο δεύτερος ρόλος είναι η Phyllis Culter, μία κυρία που ανήκει στην αφρόκρεμα. Παρουσιάζεται σαν φίλη της Kate και δεν δείχνει να έχει και την καλύτερη σχέση ούτε με τη Sylvia, ούτε με τα σκυλιά γενικότερα. Τέλος, ο τρίτος μου ρόλος είναι το Leslie. Η δουλειά του Leslie είναι να δίνει συμβουλές σε παντρεμένα ζευγάρια, και το επισκέπτονται η Kate με τον Greg για να συζητήσουν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη Sylvia. Δεν διευκρινίζει αν είναι άνδρας ή γυναίκα και αυτό επειδή είναι μέρος της διαδικασίας της θεραπείας που εφαρμόζει στους ασθενείς του.

-Με την παράσταση αυτή η ομάδα συμμετέχει στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή. Πόσο βοηθούν τέτοιοι θεσμοί τους νέους καλλιτέχνες;
-Η Ανοιχτή Σκηνή Θεσσαλονίκης μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τη Sylvia στις 8,9 και 10 Μαΐου στο Θέατρο Άνετον. Τέτοιου είδους θεσμοί σίγουρα βοηθούν ως ένα βαθμό και τους νέους καλλιτέχνες και τις ομάδες, καθώς τους δίνουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να τους γνωρίσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης. Οι ομάδες της θεατρικής Θεσσαλονίκης αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, και είναι αρκετά σημαντικό να τους δίνεται το βήμα και να ακούγονται. Το θέατρο αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες σε πολλά επίπεδα, πόσο μάλλον μία νέα ομάδα που προσπαθεί να κάνει την εμφάνισή της, οπότε τέτοιου είδους φεστιβάλ είναι απαραίτητα.

konstantinoy2.jpg

Συντελεστές

Κείμενο: Α. R. Gurney, Μετάφραση: Ιωάννης Καμπούρης, Γιώργος Μιχαλάκος, Σκηνοθεσία: Γιώργος Μιχαλάκος, Ενδυματολογία: Ανδρομάχη Μπάρδη, Φωτισμοί: Αθηνά Μπανάβα, Επικοινωνία: Μαρία Τότσκα, Φωτογραφίες: Ανθούλα Αηδώνη, Σχεδιασμός αφίσας: Ζωή Μπάτζιου, Υπεύθυνη Social Media: Ανθούλα Αηδώνη, Μία παραγωγή των Monks!.

Παίζουν: Ανδρομάχη Μπάρδη, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ιωάννης Καμπούρης, Σπυρέλα Γενιτσαρίδου.

Πληροφορίες παράστασης

8-9-10 Μαΐου 2024 στις 21.15

Δημοτικό Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42

Εισιτήρια:

Κανονικό 14€

Φοιτητικό, Ανέργων, ΑμεΑ, Πολυτέκνων, Άνω των 65, Ομαδικό άνω των 8 ατόμων 10€

Θεατρική Ατέλεια 8€

Ηλεκτρονική προπώληση: https://www.more.com/theater/festival/sylvia/

Διάρκεια: 75’.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Πάμπλο Πικάσο στο μουσείο MOMus
Η συλλογή ολοκληρώνεται με φωτογραφίες, χαρακτικά και λιθογραφίες αλλά και εικονογραφημένα βιβλία του δημιουργού
Θεσσαλονίκη: Εγκαινιάστηκε η έκθεση έργων του Πάμπλο Πικάσο στο μουσείο MOMus