Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Εγκαίνια εκθέσεων στη Θεσσαλονίκη

Τι ξεχωρίζει σε μουσεία και γκαλερί

Έργα ανδρών και γυναικών που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος εικαστικής θεραπείας στο Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης (ΕΚΠΑΔΜ) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) και στο MΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη πρόκειται να παρουσιαστούν στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Συνάντηση», στο ισόγειο του Μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 Μαΐου έως τις 08 Σεπτεμβρίου 2024.

Σκοπός της έκθεσης είναι να καταδειχθεί μέσα από 96 έργα ανθρώπων που πέρασαν από το ΕΚΠΑΔΜ στα 22 χρόνια λειτουργίας του, καθώς και μέσα από τις δημιουργίες στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Βόλτα Μαζί» που πραγματοποιείται συστηματικά τα τελευταία δύο χρόνια στο Μουσείο, η δυναμική της Τέχνης και η θεραπεία μέσω αυτής, ανοίγοντας έναν δρόμο έκφρασης και επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους, όποια περίοδο της ζωής τους και αν διανύουν.

Η Εικαστική Θεραπεία βασίζεται στη δύναμη της εικαστικής έκφρασης και στην αναγνώριση ότι οι πιο θεμελιώδεις σκέψεις και συναισθήματα του ανθρώπου που βρίσκονται στο ασυνείδητο, βρίσκουν την έκφρασή τους περισσότερο στις εικόνες παρά στις λέξεις.

Στο μουσειακό πρόγραμμα «Μια Βόλτα Μαζί» οι εικόνες/έργα από τη συλλογή Κωστάκη του MΟΜus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης των Λιουμπόβ Ποπόβα, Έλενα Γκουρό, Καζιμίρ Μαλέβιτς, Ιβάν Κλιούν, Πάβελ Φιλόνοφ, Βσέβολοντ Σουλίμο-Σαμουίλο, Σολομόν Νικρίτιν, κ.ά., αποτέλεσαν το πεδίο ζύμωσης μιας καινούργιας ομάδας εργασίας, με την έκθεση να επισφραγίζει τη συνεργασία των δύο φορέων.

Συνεργαζόμενοι φορείς: Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, MΟΜus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Επιμέλεια/σχεδιασμός:

Εύη Παπαβέργου, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

Κατερίνα Παρασκευά, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus

Χριστίνα Παπαϊωακείμ, Επιμελήτρια Εκπαίδευσης MOMus 

Ιωάννα Βογιατζή, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια ΨΝΘ 

Ειδικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Διαταραχών Μνήμης

Έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024»

opisthen_momus.jpg

Το κίνημα #ΜeΤoo, οι φεμινιστικές απεργίες, οι φεμινιστικές διεκδικήσεις για την εξάλειψη της έμφυλης βίας βρίσκονται συχνά και ποικιλοτρόπως στα φώτα της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Και, παρότι η γυναικεία δημιουργία και η φεμινιστική προσέγγιση δεν αποτελούν κατ’ ανάγκη μια νέα ή καινοτόμα ερευνητική οπτική στον 21ό αιώνα, ωστόσο για ποικίλους λόγους, διαχρονικά, η οπτική αυτή μοιάζει να μην αποτελεί προτεραιότητα της έρευνας και της κριτικής των καλλιτεχνικών πεδίων.

Στον απόηχο αυτών των διεθνών συζητήσεων για το φύλο και τις ταυτότητες και της γενικότερης τάσης διερεύνησης της γυναικείας δημιουργίας που συντελείται τελευταία, η νέα έκθεση-παραγωγή του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τίτλο «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» επιχειρεί να αναδείξει τη γυναικεία φωτογραφική παραγωγή από τη Μεταπολίτευση μέχρι τις μέρες μας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Φωτογραφίας και το Πειραματικό Κέντρο Τεχνών του MOMus, από τις 17 Μαΐου (Εγκαίνια: Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, 20:00) έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συμβολή-συμμετοχή 40 καλλιτέχνιδων και φωτογράφων, τεσσάρων επιμελητριών, και οκτώ ερευνητριών, σε ένα συλλογικό εγχείρημα που για πρώτη φορά συντελείται στην Ελλάδα.

Η έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» διαρθρώνεται σε τρεις αλληλοσυμπληρούμενες αφηγήσεις που επιχειρούν να καλύψουν τις πολλαπλές και σύνθετες διαστάσεις των φωτογραφικών πρακτικών μέσα στις πέντε αυτές δεκαετίες: τις προσεγγίσεις ζητημάτων που αφορούν τη γυναικεία ταυτότητα, τις αναπαραστάσεις της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας μέσα από τη φωτογραφία ντοκουμέντο, και τις εξερευνήσεις του ίδιου του φωτογραφικού μέσου μέσα από εργασίες που συχνά έχουν έντονο πειραματικό χαρακτήρα. Μέσα από αυτές τις αφηγήσεις, η έκθεση φιλοδοξεί να δείξει την ποικιλόμορφη και δυναμική συμβολή των γυναικών στο πεδίο της φωτογραφίας: την πολυπλοκότητα της γυναικείας εμπειρίας, το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται και τις πρωτοποριακές καλλιτεχνικές ιδέες που χρησιμοποιούν.

Δίγλωσση έκδοση συνοδεύει την έκθεση και λειτουργεί συμπληρωματικά, εστιασμένη στην ιστορία της γυναικείας φωτογραφικής δημιουργίας στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα μέχρι τη Μεταπολίτευση, με κείμενα επιστημόνων/ερευνητριών του πεδίου.

Παράλληλα με τις πρώτες μέρες λειτουργίαςθα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 5ο Διεθνές συνέδριο Fast Forward με ειδικό τίτλο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies», από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2024, στο Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εντός ΔΕΘ-Helexpo), με ανοιχτή συμμετοχή για το κοινό, σε συνδιοργάνωση του MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης με τα βρετανικά πανεπιστήμια University for the Creative Arts και University of Sunderland.

Κύριες ομιλίες θα δοθούν από τη Françoise Vergès, πολιτική επιστήμονα, ακτιβίστρια και συγγραφέα του βιβλίου «Ένας φεμινισμός της αποαποικιοποίησης», σε συνομιλία με την ιστορικό τέχνης Άντζελα Δημητρακάκη, και την Αλεξάνδρα Μόσχοβη, καθηγήτρια Φωτογραφίας και Επιμέλειας.

Γλώσσες συνεδρίου: ελληνικά & αγγλικά, με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου, εδώ https://fastforward.photography/our-projects/call-for-papers-fast-forward-conference-5-in-thessaloniki-greece/ .

Επιμέλεια έκθεσης/έκδοσης: Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη.

Συμμετέχουσες φωτογράφοι-καλλιτέχνιδες: Χριστίνα Βάζου, Ειρήνη Βουρλούμη, Νάγια Γιακουμάκη, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Λυδία Δαμπασίνα, Μαρία Δάρα, Χριστίνα Δημητριάδη, Νικολέτα Ζήση, Πηνελόπη Θωμαϊδη, Αθηνά Καζολέα, Λίζη Καλλιγά, Χριστίνα Κάλμπαρη, Κατερίνα Καλογεράκη, Κατερίνα Καλούδη, Όλγα Καλούση, Μαρία Κλωνάρη-Κατερίνα Θωμαδάκη, Ελένη Μαλιγκούρα, Νατάσσα Μαρκίδου, Γεωργία Ματσαμάκη, Μαρία Μαυροπούλου, Δέσποινα Μεϊμάρογλου, Ελένη Μουζακίτη, Αιμιλία Μπαλάσκα, Ελένη Μυλωνά,  Λία Ναλμπαντίδου, Χρύσα Νικολέρη, Έφη Παλαιολόγου, Ρέα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Παπαδοπούλου, Μαρία Πασχαλίδου, Ρούλα Πάτρα, Πάολα Ρεβενιώτη, Φανή Σαρρή, Αγγελική Σβορώνου, Μαρία Στέφωση, Δανάη Στράτου, Νίκη Τυπάλδου, Μαρίλια Φωτοπούλου, Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Αθηνά Χρόνη.

Συγγραφείς κειμένων έκδοσης: Γλαύκη Γκότση, Μαριάννα Καράλη, Ηρώ Κατσαρίδου, Αρετή Λεοπούλου, Αλεξάνδρα Μόσχοβη, Πηνελόπη Πετσίνη, Αλίκη Τσίργιαλου, Εύη Παπαδοπούλου.

Το συνέδριο «Hidden (Hi)stories: New Perspectives of Women’s Photographies» εντάσσεται στο πρόγραμμα παράλληλων δράσεων της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης συμμετέχει με την έκθεση «ΙστορίεςΤης. Φωτογραφικές πρακτικές, 1974-2024» στο πρόγραμμα δράσεων του EuroPride 2024 στη Θεσσαλονίκη.

Πρόγραμμα παράλληλων δράσεων

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Πέμπτη 23 Μάϊου 2024, 20:00

Δράση #1: Προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Πικροδάφνες (2021) και συζήτηση με τον Μάριο Χατζηπροκοπίου και την Πάολα Ρεβενιώτη.

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, 19:00

Δράση #2: Διάλεξη της Γλαύκης Γκότση με θέμα τις φεμινιστικές θεωρίες στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης & περφόρμανς PEKTRIES / SAVOIR VIVRE EDITION του εικαστικού σχήματος COMOTIRIO (Νάιρα Στεργίου και Εριφύλη Βενέρη).

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024 (η ώρα θα ανακοινωθεί)

Δράση #3: Εναλλακτική ξενάγηση στην έκθεση από τις ερευνήτριες του Κέντρου Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο (Ελπίδα Καραμπά, Ιωάννα Ζούλη, Βάλια Παπαστάμου) και συζήτηση με το κοινό σχετικά με τον ρόλο και τη θέση των γυναικών καλλιτεχνών στη σύγχρονη ιστορία της τέχνης.

Επιμέλεια προγράμματος: Δόμνα Γούναρη.

Λάμπρος Ασημάκης & Άρης Παπαπασχάλης στην Zina Athanasiadou Gallery

papasxalis.jpg

Η ATHANASIADOU GALLERY εγκαινιάζει την Παρασκευή 17 Μαϊου 2024 στις 20:30 στη γκαλερί της Θεσσαλονίκης μία έκθεση γλυπτικών και ζωγραφικών έργων. H έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή 17 Μαϊου ως το Σάββατο  22 Ιουνίου 2024.  Το συγκεκριμένο πρότζεκτ δημιουργήθηκε από τη γόνιμη συνεύρεση και συνεργασία δύο νέων καλλιτεχνών, του Λάμπρου Ασημάκη και του ‘Άρη Παπαπασχάλη.

Το έργο του Λάμπρου Ασημάκη διακατέχεται από το τυχαίο. Μία στιγμή, μία σκέψη, ένα τυχαίο, ασήμαντο συμβάν γίνονται εφαλτήριο για τη ζωγραφική του. Η θέα από ένα παράθυρο, τα μαζεμένα σύννεφα στον ουρανό, μια γάτα που κοιτάζει με απορία ακόμη και ένα αμάξι που μυρίζει σαν τασάκι αποτελούν έμπνευση για τον καλλιτέχνη.

Το έργο του Άρη Παπαπασχάλη εξερευνά την ανθρώπινη εμπειρία μέσα από τη δημιουργία καλλιτεχνικών παιχνιδιών και χαρακτήρων. Εμπνευσμένο από την κλασική χριστουγεννιάτικη ιστορία The Island of Misfit Toys το έργο του κάνει αναφορά σε θέματα συναισθηματικής απομόνωσης καθώς και την ανάγκη των ανθρώπων για αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο. Το μέσο που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης είναι η γλυπτική με πολυμερικό πηλό. 

Ο Λάμπρος Ασημάκης  γεννήθηκε το 1988 στο Αγρίνιο.  Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης (2008-2013). Ατομικές εκθέσεις: 2024: Cats and Other Incidents, Zina Athanassiadou Gallery, Θεσσαλονίκη | 2016: Butt, Βutter, Βutterfly, Tabya Gallery, Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις: 2017: InArt, Zina Athanassiadou Gallery, Θεσσαλονίκη | 2016: Aristotelous Project, Kalfayan Galleries, Θεσσαλονίκη | 2015: To Παρατηρητήριo, Tabya Gallery, Θεσσαλονίκη | 2012: Drawings, Paths, Routes, Artis Causa, Θεσσαλονίκη | 2012: Open 13, Artbox, Βενετία, Ιταλία | 2011: Contrast, 2ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας  Θεσσαλονίκη | 2011: Μπιενάλε Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδας, Αθήνα | 2011: Έκθεση Εργαστηρίων Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Αλατζά Ιμαρέτ, Θεσσαλονίκη. Συμμετοχή σε σεμινάρια και εργαστήρια: 2022: The Backyard Project, Pikap, Θεσσαλονίκη | 2015, Effective Spaces, Momus, Θεσσαλονίκη | 2012: Demo#3, Dynamo Project Space, Θεσσαλονίκη.

Ο ‘Αρης Παπαπασχάλης γεννήθηκε το 1991 στη Θεσσαλονίκη όπου ζει κ εργάζεται. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών στο ΑΠΘ Θεσσαλονίκης (2009-2015) και στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας Φλώρινας (2020-2022). Συμμετείχε στο πρόγραμμα Art Residency UP Fest, Festival Street Art, Bristol, Μεγ.Βρετανία. Συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις: 2023: All Together II (επιμ. Μαρίνα Αθανασιάδου), Zina Athanassiadou Gallery, Θεσσαλονίκη | The Spirits that I Summoned (επιμ. Peter Ungeheuer), Project Space Kimgo, Βερολίνο, Γερμανία | 2022: Er Ist’s (επιμ. Martin Kwade, Peter Ungeheuer), Kwadrat Gallery, Βερολίνο, Γερμανία | flip flops et Cetera (επιμ. Μαρίνα Αθανασιάδου), Athanasiadou Gallery, Πάρος | 2021: Arte Noah Foundation (επιμ. Peter Ungeheuer), Kunsthalle Feldbach, Αυστρία | 2020: Resilience Project-So Far So Close, Online event, MOMus, Θεσσαλονίκη | 2017: Απόφοιτοι 2014-2017, MOMus, Θεσσαλονίκη | 2012: Up Fest, Gallery Bristol, Μεγ.Βρετανία | Gastpel, MOMus, Θεσσαλονίκη, Museum of Lithography, Στοκχόλμη, Σουηδία.

Διάρκεια έκθεσης:  17 Μαϊου- 22 Ιουνίου 2024

Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:30-2 & 5:30-8:30    τε, σα: 10:30-2.00. 

Π.Π.Γερμανού 5  Θεσσαλονίκη, t: +302310275985 / e: [email protected] / www.zinaathanassiadou.com.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γκύζη: Συνελήφθη άνδρας που χτύπησε και προσπάθησε να κάψει τη μητέρα του

Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στου Γκύζη, με έναν άνδρα να ξυλοκοπά τη μητέρα του και να προσπαθεί να της βάλει...

Γκύζη: Συνελήφθη άνδρας που χτύπησε και προσπάθησε να κάψει τη μητέρα του