Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου γιορτάζει είκοσι χρόνια

Τέσσερις μέρες με περισσότερες από 500 εκδηλώσεις

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Με 850 εκθέτες, περισσότερους από 1500 Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ομιλητές και επαγγελματίες του βιβλίου από 40 χώρες σε πάνω από 500 εκδηλώσεις σε 14 αίθουσες εκδηλώσεων συνολικής έκτασης 16.000τμ. (περίπτερα 12, 13, 14 και 15 ΔΕΘ-Helexpo) και τιμώμενη την Σάρτα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 19 Μαΐου η 20η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Φέτος ρίχνει τα φώτα σε κρίσιμες θεματικές όπως: γυναίκες στο χώρο των βιβλίων, τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική κρίση, χώρος των Βαλκανίων, πολιτική και ιστορία σε μια σχέση αλληλεπίδρασης και πολλά ακόμα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην Παιδική και Εφηβική γωνιά που θα έχει δική της αίθουσα με 150 συγγραφείς και 108 εκδηλώσεις. Επίσης ξεχωρίζουν η συνάντηση των Λεσχών Ανάγνωσης Βορείου Ελλάδος, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, τα αφιερώματα σε Φραντς Κάφκα και Γιώργο Ιωάννου, ενώ θα δοθεί και το 3ο βραβείο νέων σχεδιαστών βιβλίου.

«Η έκθεση μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε. Η ΔΕΒΘ πέρα από το διεθνές προφίλ της έχει αποκτήσει νέα δυναμική. Γίνεται σημείο συνάντησης καταξιωμένων επαγγελματιών του βιβλίου από χώρες πρωτοπόρες στην βιβλιοπαραγωγή. Το βιβλίο να είναι η στερεή βάση μίας κοινότητας όπου κανείς δεν αποκλείεται», σημείωσε στην ομιλία του το μεσημέρι της Τρίτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκος Κούκης. Αναφερόμενος στην Σάρτζα εξήγησε πως «Είναι μια πόλη που έχει διακριθεί για τις δράσεις και τα προγράμματα της για το βιβλίο. Επίσης έχει ασχοληθεί σοβαρά με διαχρονικές γέφυρες πολιτισμού και διαλόγου του ελληνικού και αραβικού κόσμου και έχει ήδη δουλέψει πολύ σε προγράμματα που εμπλέκουν Έλληνες συγγραφείς και δημιουργούς».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι επισκέπτες θα μπορούν με το κινητό τους να ενημερώνονται για το πρόγραμμα, να «πλοηγούνται» στους χώρους της ΔΕΒΘ αλλά και να δουν τις εκδηλώσεις.

Σχετικά με το οικονομικό κομμάτι απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως με νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ΔΕΒΘ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Όπως σημείωσε υπάρχει ένα κονδύλι 1,6 εκατ ευρώ για αυτή την τετραετία που σημαίνει πως ετησίως θα διατίθενται περί τις 400.000 ευρώ για την διοργάνωση.

Πλατφόρμα επικοινωνίας στο χώρο του βιβλίου

devth2.jpg

Στις δυσκολίες που πέρασε ο θεσμός που πλέον «έχει καταξιωθεί ως πλατφόρμα επικοινωνίας στο χώρο του βιβλίου» αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ helexpo κ. Τάσος Τζήκας. Σχολίασε πως είναι η αγαπημένη τους έκθεση «γιατί κρατάει ζωντανή την ανάγκη μας να διαβάζουμε», ενώ πρόσθεσε πως «στην εποχή μας χρειάζεται και η τεχνολογία αλλά και το αναλογικό κομμάτι». Σε ερώτηση σχετικά με το κόστος ενοικίασης των περιπτέρων για τους εκθέτες είπε πως «οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από όσο θα έπρεπε να είναι, με δεδομένο πως πρόκειται για μια επιδοτούμενη έκθεση». Εξάλλου πρόσθεσε πως στο πλαίσιο της ΔΕΒΘ θα γίνει και συνάντηση μαζί τους.

«Φέτος γιορτάζουμε είκοσι χρόνια βιβλία και ιδέες», ανέφερε από την πλευρά της η συντονίστρια της ΔΕΒΘ κυρία Νόπη Χατζηγεωργίου. Μίλησε για την πορεία του θεσμού και είπε ότι η φετινή είναι μια δυναμική και πλούσια διοργάνωση με όλους τους ανθρώπους να είναι εδώ στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου.

Ως έναν πνευματικό φάρο παραλλήλισε την ΔΕΒΘ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χρήστος Μήττας ευχόμενος να συνεχίσει να δίνει φως.

«Η ΔΕΒΘ προχωράει με χάρη και με χαρά γιατί έχει τη χαρά της 20ετιας και τη δυναμική  της επετείου. Επίσης ενισχύει την εξωστρέφεια της πόλης», δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Γάκης, ο οποίο μίλησε για τις εκδηλώσεις με τις οποίες συμμετέχει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον θεσμό. Από αυτές ξεχωρίζει η παρουσίαση της συλλογής Ιωάννου, των λεσχών ανάγνωσης της πόλης, τα χορευτικά δρώμενα και η έκθεση εικονογραφημένων λαϊκών παραμυθιών.

Από την πλευρά του ο Αχμέντ να Αλ Αμερι διευθύνων σύμβουλος της SBA σημείωσε πώς «με αφορμή τον ορισμό της Σάρτζα ως τιμώμενης προσκεκλημένης στην ΔΕΒΘ ξεκινάει ένας εκ βαθέων διάλογος μεταξύ των δύο πολιτισμών με πλούσια ιστορία που διαρκεί αιώνες. Σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα πλούσιο σε συζητήσεις, σε παραδείγματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σε εκθέσεις τέχνης που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά και περιλαμβάνουν ποίηση, λογοτεχνία, αφηγήσεις αρχιτεκτονική, παράδοση και λαϊκές τέχνες».

Περισσότερα στο https://www.thessalonikibookfair.gr/. 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ερντογάν ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μήνυμά του ανέφερε ότι η ημερομηνία υπήρξε η σπίθα του πνεύματος της ανεξαρτησίας και του μέλλοντος
Ερντογάν ανήμερα της Γενοκτονίας των Ποντίων: «Ξεσηκωθήκαμε ενάντια στην εχθρική κατοχή»