Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Γαλλικό Ινστιτούτο στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Συμμετέχει με εννέα εκδηλώσεις και πέντε προσκεκλημένους

Με εννέα εκδηλώσεις και πέντε προσκεκλημένους συμμετέχει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στην 20η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης από τις 16 έως τις 19 Μαΐου 2024.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται στην 20η –επετειακή- Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, πιστό στο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό που αγαπά τη γαλλική και γαλλόφωνη λογοτεχνία.

Ανάμεσα στους καλεσμένους του είναι ο Ζιλ Λεγκαρντινιέ (Gilles Legardinier), Γάλλος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και σεναριογράφος, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στον χώρο του κινηματογράφου. Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες. Στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί για να μιλήσει για το βιβλίο του Πάλι ψέματα είπα, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη.

Παρούσα στην ΔΕΒΘ θα είναι και η πολυβραβευμένη Καμίλ Λοράνς (Camille Laurence), με αφορμή το βιβλίο της Κορίτσι, το οποίο κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ, η Λοράνς έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο έχει μεταφραστεί σε τριάντα γλώσσες ενώ το Κορίτσι ήταν το καλύτερο βιβλίο του 2020 στη Γαλλία, σύμφωνα με το έγκυρο λογοτεχνικό περιοδικό Lire.

Για το τελευταίο του βιβλίο του Οmero, le fils caché, θα μιλήσει ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος έχει σπουδάσει νομικά και εγκληματολογία στην Αθήνα και το Παρίσι, είναι συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και μέλος της Crime Writers Association, σε μία εκδήλωση με τη συνεργασία του Συλλόγου παλαιών μαθητών και φίλων του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, Nouvelle Amicale.

Η Νέλλη Νατζαρή θα είναι στη ΔΕΒΘ για να παρουσιάσει το βιβλίο Χειρόγραφα 1944-1947. Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζόντερκομάντο του Άουσβιτς, βασισμένο στο χειρόγραφο που έγραψε και έθαψε ο πατέρας της, Μαρσέλ, στον περίβολο των κρεματορίων του στρατοπέδου συγκέντρωσης.  Το χειρόγραφο, το οποίο ανακαλύφθηκε το 1980, εννιά χρόνια μετά τον θάνατο του Μαρσέλ, μεταφράστηκε πρόσφατα στα γαλλικά και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Signes et Balises.

Επιπλέον, ο εικονογράφος Μπενζαμέν Στρικλέρ (Benjamin Strickler) θα συμμετάσχει σε εργαστήριο για παιδιά 7-14 ετών γύρω από το βιβλίο La véritable histoire de Timée qui rêvait de gagner aux Jeux olympiques, το οποίο αναφέρεται στην ιστορία ενός μικρού αγοριού στην αρχαία Σπάρτη που ήθελε να πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση του graphic novel Ένας κόσμος χωρίς τέλος, το οποίο, το 2022, ήταν το πρώτο σε πωλήσεις βιβλίο στη Γαλλία και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κριτική.

Τέλος, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Στερέωμα, θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή Σε αναζήτηση τόπου του Υβ Μπονφουά (Yves Bonnefoy), ενός εκ των πλέον σημαντικών Γάλλων ποιητών της μεταπολεμικής περιόδου, το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες.

Στο γαλλικό σταντ στο περίπτερο 13, θα βρίσκονται εκτός από το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, οι εκδόσεις Hachette FLE και ο εκδοτικός οίκος Signes et Balises. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά τους καλεσμένους συγγραφείς, να ενημερωθούν για τα καλοκαιρινά μαθήματα γαλλικών καθώς και για τις άλλες δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου στο:

Programme-SDL2024-GR-4.pdf (ift.gr)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άννα Μυκωνίου: «Λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό»
Το «Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024» είναι αφιερωμένο στην γυναίκα και η πρόεδρός του μίλησε στο «ΤyposThes» για τον θεσμό που κερδίζει ολοένα και...
Άννα Μυκωνίου: «Λέμε όχι στην έμφυλη βία, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό»