Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα» επιστρέφουν Θεσσαλονίκη

Επιπλέον παραστάσεις για τις «μυστικές ιστορίες των γυναικών της Θεσσαλίας»

Μετά από το αποθεωτικό τριήμερο sold out στην Θεσσαλονίκη , και την ενθουσιώδη υποδοχή από κοινό και κριτικούς σε Θεσσαλία και Αθήνα "Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα», παίρνουν έξτρα παράταση στο Θέατρο Αμαλία για τέσσερις ακόμα ημέρες Δευτέρα 20 & Τρίτη 21 Μαΐου, και Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Μαΐου.

Η παράσταση αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση του γυναικείου σώματος της τρίτης ηλικίας και της σύνδεσης του με τη λαϊκή μαγεία, τη μαγειρική και τις τελετουργικές πρακτικές.

Αφετηρία, η περιοχή της Θεσσαλίας και η παράδοσή της στις μαγικές πρακτικές που θέλει τις μάγισσες της περιοχής να έχουν παραλάβει τις μυστικές δεξιότητές τους από τη Μήδεια και να ειδικεύονται στο κατέβασμα του φεγγαριού, γνωστό και ως  «το άρμεγμα του φεγγαριού». Οδηγήτριες σε αυτό το μυστικό ταξίδι, τρεις θηλυκές μορφές που συναδιαλέγονται μεταξύ του οικείου και του αρχετυπικού, της ακίνδυνης «γιαγιάς» και της επικίνδυνης  θεραπεύτριας και μιλάνε για τις ζωές τους, γι’ αυτά που έμαθαν από τις παλιές. αυτά που έπαθαν ως γυναίκες και αυτά που παραδίδουν στις επόμενες.

Περνώντας τη ζωή τους στη σκιά της κυρίαρχης ανδροκρατικής εξουσίας, οι γυναίκες της περιφέρειας του 19ου και 20ου αιώνα παρέμεναν σε μεγάλο ποσοστό στο περιθώριο χωρίς να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις που ήταν αποκλειστικά δικαίωμα των ανδρών.

Στον Θεσσαλικό χώρο, πέρα από τις υπόλοιπες εργασίες, με τις οποίες συνέβαλαν στην οικονομική παραγωγή της οικογένειας και της κοινότητας ως εργάτριες στα χωράφια, είχαν και την ευθύνη της τροφοδότησης των μελών της οικογένειάς τους, πάντα όμως εντός του οίκου. Έτσι, ανέπτυξαν ένα μυστικό κώδικα, μια λανθάνουσα εξουσία, που στηριζόταν στη χρήση της μαγείας και της τεχνογνωσίας των βοτάνων, τα λεγόμενα «πρακτικά», στην ικανότητα του «ξεματιάσματος» και άλλων δεξιοτήτων, μέσα από τη χρήση των υλικών που χρησιμοποιούσαν και στη μαγειρική, τα βότανα και τα χόρτα της περιοχής, το λάδι, το νερό και το αλεύρι.

Αυτές οι «Γυναίκες της Γης»  που έμεναν αόρατες χρόνια ακόμα και για τους ερευνητές - αφού δεν θεωρούσαν άξιο καταγραφής τον λόγο μιας γυναίκας για την ιστορία ενός τόπου- προσεγγίζονται σκηνικά από τρία αρσενικά νεαρά σώματα, επιχειρώντας να φέρουν στη σκηνή το προσωπικό και συλλογικό αφήγημα του οικείου γηρασμένου θηλυκού σώματος. Με εκφραστικά εργαλεία τις πρώτες ύλες της τελετουργικής διαδικασίας, τη μεταμφίεση, τη μάσκα και τον συντονισμό του λόγου και του σώματος, οι τρεις ηθοποιοί επιδίδονται σε ένα καταιγιστικό storytelling που ταξιδεύει από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου και τα

Φαρσάλια του Λουκανού μέχρι τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία του Θωμά Ψύρρα, από  παλιότερες αφηγήσεις, συνταγές και  ιατροσοφικούς κώδικες του 19ου αιώνα, μέχρι σύγχρονες συνεντεύξεις που έγιναν κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στη Θεσσαλία.

Η παράσταση Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα, αποτελεί ένα work in progress πάνω στο διάλογο της παραστασιακής τέχνης με την κοινωνική ανθρωπολογία με βασικούς άξονες τους κοινωνικούς ρόλους και τις έμφυλες διαστάσεις της τροφής και των λαϊκών μαγικοθρησκευτικών πρακτικών. Το θεατρικό κείμενο μεταλλάσσεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς, καθώς τροφοδοτείται από τον όγκο των συνεντεύξεων που υλοποιούνται παράλληλα με τις παραστάσεις. Το κοινό καλείται να συμμετάσχει στην έρευνα και, εφόσον το επιθυμεί, να συμβάλλει στη συνέχιση της καταγραφής της προφορικής ιστορίας που έχει ήδη ξεκινήσει από την αρχή των παραστάσεων.

TAYTOTHTA

Έρευνα, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας, Ερμηνεύουν: Μιχάλης  Αναγνώστου, Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος Περλέρος, Ηχητικό περιβάλλον, πρωτότυπη μουσικη: Αλέξανδρος Κτιστάκης, Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα, Κατασκευή μάσκας: Μάρθα Φωκά, Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη, Βοηθός σκηνοθέτη: Μαντώ Κατσούγκρη, Φωτογραφίες promo: Παναγιώτης Λαμπής, Σχεδιασμός αφίσας, flyer: Μουτζούρα, trailer: Δημήτρης Βάλλας, Life of Film Production, Παραγωγή:Θεσσαλικό Θέατρο, Experimenta Art Company, Θέατρο Αμαλία

 

EΞΤΡΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Δευτέρα 20 & Τρίτη 21 Μαΐου στις 21.00

Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Μαΐου στις 21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80’

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 17 Eυρώ Γενική Είσοδος

15 Ευρώ Μειωμένο (Ανέργων – Φοιτητών – Αμέα)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:more.com by viva & Ταμείο Θεάτρου Αμαλία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Σχολικά είδη για παιδιά απόρων οικογενειών στο Δήμο Παύλου Μελά:
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν καινούρια ή μεταχειρισμένα είδη, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση
Θεσσαλονίκη: Σχολικά είδη για παιδιά απόρων οικογενειών στο Δήμο Παύλου Μελά: