Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus βλέπει ορατά τη Θεσσαλονίκη

Διαφορετική είσοδος και πωλητήριο αλλάζουν την εικόνα του, ενώ δίνουν την δυνατότητα στον επισκέπτη να βλέπει τα γλυπτά των εξωτερικών του χώρων - Αύριο εγκαινιάζει νέα έκθεση

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Ανανεωμένο και με πιο ποπ αισθητική, που δίνει περισσότερο φως και κάνει πιο ορατή την θέση του, όσο και αυτή των γλυπτών του, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του MOMus περιμένει τους επισκέπτες του για την νέα έκθεσή του με τίτλο «Από εδώ και πέρα. Ιστορίες για ένα επόμενο αύριο» που θα παρουσιαστεί από τις 24 Μαΐου έως τις 17 Νοεμβρίου 2024.

momus7.jpg

Εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από τις αλλαγές που έγιναν στην είσοδο, στο πωλητήριο και καφέ του συγκεκριμένου Μουσείου, η Θούλη Μισιρλόγου Καλλιτεχνική Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ανέφερε πως «το ζήτημα ήταν η πιο οργανική σχέση του Μουσείου με τους επισκέπτες. Πλέον τα γλυπτά που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο είναι ορατά. Και κατά μία έννοια ενοποιείται ο εσωτερικός με τον εξωτερικό χώρο. Στον επισκέπτη δίνεται η αίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στην πόλη».

momus3.jpg

Στην θέση που ήταν πριν το πωλητήριο έχει γίνει ένα φουαγιέ με μπλε εξέδρες και κίτρινα τραπεζάκια. Ο επισκέπτης από εκεί θα μπορεί να δει τα γλυπτά που είναι στην αυλή του Μουσείου. Το πωλητήριο έχει μεταφερθεί στην αριστερή πλευρά με δύο κίτρινα μεταλλικά ημικύκλια να το οριοθετούν.

momus2.jpg

Σύντομα εκεί θα λειτουργήσει και το καφέ του Μουσείου.

Αφήγηση ιστοριών

Στο ανανεωμένο Μουσείο το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει στην έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στις 8μμ περί τα 200 έργα από 100 καλλιτέχνες. Κάθε ένα και με μια διαφορετική ιστορία πίσω του την οποία δεν αφηγούνται αποκλειστικά οι επιμελητές αλλά και εκπαιδευτές, καλλιτέχνες, υπεύθυνοι συντήρησης κλπ. «Πρόκειται για μια πολυφωνική έκθεση», εξήγησε η κυρία Μισιρλόγλου για να συμπληρώσει πως «οι ιστορίες που θα δει ο επισκέπτης αφορούν όχι μόνο στην ιστορία του Μουσείου, αλλά έχουν σχέση και με την πόλη».

Σχετικά με την επιλογή του τίτλου τόνισε πως η αναφορά σε «ένα επόμενο αύριο» γίνεται γιατί "δίνεται μια εκδοχή των πραγμάτων".

momus4.jpg

Ανάμεσα στα εκθέματα είναι έργα από τη δωρεά Ιόλα, ένα πολύπτυχο με εικόνες από την ιστορία του Μουσείου, εικόνες της πόλης μας, αλλά και έργα από πρόσφατες Biennale. 

Για τις αλλαγές που σχεδιάζονται και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ του MOMus κ. Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος.

momus3.jpg

Εξήγησε πως αυτό γίνεται πραγματικότητα και από την χρηματοδότηση που έχει δοθεί από την πολιτεία αλλά και από ιδιωτικές χορηγίες. «Έχουμε φτάσει στο σημείο να μην χρωστάμε κάπου και να σχεδιάζουμε αλλαγές. Πλέον η πόλη δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα αρχαία και τα βυζαντινά αλλά κυρίως για την πιο σύγχρονη τέχνη», τόνισε.

momus5.jpg

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Carla Accardi, Vahram Aghasyan, Άλκηστις Αθανασιάδου, Αλέξης Ακριθάκης, Yuri Albert, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Ειρήνη Απέργη, Αχιλλέας Απέργης, Arman (Armand Fernandez), Babi Badalov, James Balog, Gilbert Bel-Bachir, Αλέξανδρος Βάλβης, Μπάμπης Βέκρης, Μπάμπης Βενετόπουλος Filippo Berta, Joseph Beuys, Ανδρέας Βούσουρας, Reinhard Brandner, Victor Brauner, Camille Bryen, Wolff Buchholz, Περικλής Βυζάντιος, Γιάννης Γαΐτης, Henning von Gierke, Δανιήλ Γουναρίδης, Roberto Crippa, Λυδία Δαμπασίνα, Δανιήλ (Παναγόπουλος), DAS (Επαμεινώνδας Δασκαλόπουλος), Θωμάς Διάφας, Κλεοπάτρα Δίγκα, Otto Zitko, Γιώργος Ζογγολόπουλος, Βασίλης Ζωγράφος, Davos Hanich, Michael Hasted, Lisa Hoever, Θεόφιλος (Χατζημιχαήλ), Θόδωρος (Παπαδημητρίου), Κωνσταντίνος Ιγνατιάδης, Ingrid Jörg, Βλάσης Κανιάρης, Λίζη Καλλιγά, Μαρίνα Καρέλλα, William Klein, Βίκτωρ Κοέν, Πάνος Κοκκινιάς, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Κουνέλλης, Μαρία Λοϊζίδου, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Erwan Mahéo, Τέτα Μακρή, Caroline May, Γιάννης Μόραλης, Μανώλης Μπαμπούσης, Φανή Μπουντούρογλου, Γιάννης Μπουτέας, Zanele Muholi, Κώστας Κουλεντιανός, Dennis Oppenheim, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Παύλος (Διονυσόπουλος), A.R. Penck, Δημήτρης Περδικίδης, aλέξανδρος m. Pfaff, Joan Rabascall, Jean-Pierre Raynaud, Patrick Raynaud, Martial Raysse, Rembrandt, Χρύσα Ρωμανού, Niki de Saint Phalle, Γεράσιμος Στέρης, Τάκις (Παναγιώτης Βασιλάκης), Αλέξανδρος Τζάννης, Jean Tinguely, Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Κώστας Τσόκλης, John Vassos, Javier Vilato, Jacques Villeglé, Linda Waber, Andy Warhol, Emmett Williams, Gil J. Wolman, Peter Wüthrich, Yang Yongliang, Yevgeniy Fiks, Φιλόλαος (Τλούπας), Novello Finotti, Michel François, Θανάσης Χονδρός – Αλεξάνδρα Κατσιάνη, Τζον Χριστοφόρου, Χρύσα (Βαρδέα-Μαυρομιχάλη).

momus2.jpg

*Διάρκεια έως 17 Νοεμβρίου. Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη:12:00-20:00.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ