Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πολιτισμός

Όταν η Ευρώπη συνεργάζεται…

Όταν η Ευρώπη συνεργάζεται…
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">
Η Ορχήστρα Νέων της Ενωμένης Ευρώπης που απαρτίζεται από μουσικούς και από τα 28 κράτη μέλη έρχεται για πρώτη φορά στην πόλη μας...

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του, έλεγε ο Αριστοτέλης. Στην περίπτωση της Ορχήστρας Νέων της Ενωμένης Ευρώπης (European Union Youth Orchestra, EUYO), μπορεί να απαρτίζεται από εξαίρετους μουσικούς από τα 28 κράτη μέλη, όμως όταν παίζουν μαζί στη σκηνή η δύναμή της μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και το αποτέλεσμα που παρουσιάζει είναι μια απόδειξη του πόσο ευεργετικά μπορεί να δράσει η συνεργασία. Αλλά και το ότι υπάρχουν και οι θετικές πλευρές του να ανήκεις στην ΕΕ.

Αυτή την ορχήστρα θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε για πρώτη φορά στην πόλη μας με το πρόγραμμα Adopt an Orchestra (Υιοθετήστε μιαν Ορχήστρα) που πραγματοποιεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Η Ορχήστρα Νέων της Ενωμένης Ευρώπης θα μείνει για δέκα μέρες στη Θεσσαλονίκη και θα πραγματοποιεί ανοιχτές και κλειστές πρόβες ενόψει των συναυλιών που θα δώσει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στο πλαίσιο της διαμονής της θα δώσει και τρεις συναυλίες: δύο για σχολεία της πόλης, την Τρίτη 18 Μαρτίου (10.00 & 11.00) και μία για το ευρύ κοινό τη Δευτέρα 17 Μαρτίου (20.30 – με γενική είσοδο 5 ευρώ).

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εισαγωγή “Ρουσλάνος και Λουντμίλα” του Γκλίνκα, αποσπάσματα από την 2η Συμφωνία του Ραχμάνινοφ και παρουσίαση της Ορχήστρας στο κοινό» δήλωσε στον «Τ.Θ.» ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Εμμανουήλ Λαζαρίδης.

Πρόσθεσε πως η EUYO «είναι η σημαντικότερη ορχήστρα νέων του κόσμου, μετά την Ορχήστρα Νέων της Βενεζουέλας “Σιμόν Μπολίβαρ”. Έχει ιστορία πολλών δεκαετιών και είναι καρπός μιας διακρατικής συμφωνίας. Όλα τα κράτη μέλη συμμετέχουν στη λειτουργία της, τόσο με μέλη – ανθρώπινο δυναμικό, όσο και οικονομικά. Και δίνει σε νέους μουσικούς την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να συμπράξουν επί σκηνής με 120 συναδέλφους τους».

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια μακροχρόνια σχέση με τη συγκεκριμένη Ορχήστρα. Μάλιστα συζητάμε τη δυνατότητα να είναι το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εκπρόσωπός της στη χώρα μας και το ενδεχόμενο να γίνονται εδώ οντισιόν για μουσικούς της Ελλάδας που θέλουν να γίνουν μέλη της» συμπλήρωσε.

* Διεύθυνση Ορχήστρας Peter Stark. Η EUYO, αποτελεί “Ensemble in Residence” του Ο.Μ.Μ.Θ. για το έτος 2014. Μετά την παραμονή της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα ξεκινήσει, για πρώτη φορά με εφαλτήριο την πόλη μας, μία σειρά συναυλιών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα παρουσίας της Ορχήστρας επίσης περιλαμβάνει:

-Τετάρτη 19 Μαρτίου 21.00 εμφάνιση στο COO Bar

-Πέμπτη 20 Μαρτίου 21.00 εμφάνιση στο La Doze Club.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Πολιτισμός

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
31ο Διεθνές Συνέδριο Εκδοτών

Αποικίες και νομίσματα σε έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης