Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Επιχειρεί να συνδέσει τις δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη, αναδεικνύοντας το σύγχρονο ερώτημα της βιωσιμότητας του νερού

H έκθεση THE RIVER / VOICING WATER παρουσιάζεται από 18/7 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και διερευνά την έννοια της σύγκρουσης μέσω της τέχνης του ψηφιδωτού και μέσω της μεταμορφωτικής δύναμης του νερού.

Με αφετηρία την ρωμαϊκή αρχαιότητα και την συλλογή ρωμαϊκών ψηφιδωτών του Αρχαιολογικού Μουσείου, η έκθεση επιχειρεί να συνδέσει τις δύο πόλεις, την Θεσσαλονίκη και την Ρώμη, αναδεικνύοντας το σύγχρονο ερώτημα της βιωσιμότητας του νερού. Η ιδέα και ο σχεδιασμός της έκθεσης στηρίχθηκε σε έρευνα που υλοποίησε η Χριστίνα Νάκου στην Αμερικάνικη Ακαδημία της Ρώμης, εστιάζοντας σε τρεις άξονες - την φυσική ροή του πόσιμου νερού, τα συχνά αθέατα δίκτυα των υδραγωγείων και τα σιντριβάνια ως λατρευτικά έργα τέχνης.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε δύο μέρη: την εικαστική και ηχητική εγκατάσταση της Χριστίνας Νάκου με τίτλο The River και τις επιτελεστικές δράσεις / performances της Άννας Παγκάλου με τίτλο Voicing Water.

Διατρέχοντας τον 21ο αιώνα, στις απαρχές ενός ψηφιακού και εικονικού κόσμου, η τέχνη του ψηφιδωτού χαρτογραφεί επίμονα μια χειροποίητη υλικότητα που συνδέεται με την ανθρώπινη σωματικότητα. Η θραύση των μαρμάρων για την δημιουργία των χειροποίητων ψηφίδων, συμβαίνει μέσα σε έναν κόσμο όπου ο άνθρωπος συνδιαλλέγεται ακόμα με το περιβάλλον του προσπαθώντας να το αισθανθεί, να το κατανοήσει και να το εξευμενίσει. Η καλλιτέχνις καλεί τους θεατές να αφεθούν στους ήχους του ποταμού, να περιεργαστούν το ψηφιδωτό, να το αγγίξουν, να το αισθανθούν απτικά, να παρατηρήσουν τις διαδρομές του νερού και να επιχειρήσουν να δουν πέρα από το ορατό. Το έργο ως σύνολο προβάλει την εμπειρία του βιωμένου χρόνου και την πολλαπλότητα των αισθήσεων που μας συνδέουν με τον φυσικό κόσμο και τους συνανθρώπους μας.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης προτείνει την συμπερίληψη των αισθήσεων στην εξερεύνηση του έργου. Η όραση, η ακοή, η αφή και η ενεργοποίηση της κιναισθητικής αντίληψης και της μνήμης προσκαλούν τους επισκέπτες να διερευνήσουν ευρύτερα την έννοια της ροής ως συνθετικό στοιχείο της πολιτισμικής διαδικασίας. Η σειρά επιτελεστικών δράσεων Voicing Water της Άννας Παγκάλου προσδοκούν να δώσουν Φωνή στο Νερό. Η ανθρώπινη φωνή διαδρά με το υδάτινο στοιχείο με διαφορετικές κάθε φορά ποσότητες – από μια γουλιά νερού έως και βυθιζόμενη εντός του. Εξερευνάται πώς το νερό μεταδίδει τον ήχο, πώς το νόημα των λέξεων χάνεται εντός του και πώς τα μελωδικά στοιχεία εμπλουτίζονται από αυτό.

Οι δύο ειδικά σχεδιασμένες για την έκθεση επιτελεστικές δράσεις συνομιλούν με το έργο The River της Νάκου και τα θέματα που εξερευνά, εστιάζοντας στην κατανόηση της φύσης του Νερού και την ανθρώπινη διάνοια που συνδέεται με αυτό. Αρχαίοι πίθοι από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης γίνονται οι πρωταγωνιστές, συνομιλούν με τη ανθρώπινη φωνή και μας προφέρουν τον ήχο τους. Το συντριβάνι του Ήρωνα, η Επικούρια σκέψη, το ποίημα «Περί Φύσεως» του Λουκρήτιου συνδέουν τις μυθολογικές αφηγήσεις των αγαλμάτων των σιντριβανιών, την υδραυλική τεχνολογία και τη συμβολή της στην δημιουργία μουσικών οργάνων (αρχαία ύδραυλις) παρατηρώντας τη Ροή, την Πίεση του Νερού και τη Σύγκρουση που φέρει εάν εμποδιστεί.

18_afisa_river_voicing.jpg

Η έκθεση υλοποιήθηκε με την ευθύνη και εποπτεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Ηχητικές συνθέσεις: Κατερίνα Τζεδάκη Ηχογραφήσεις τοπίων: Χριστίνα Νάκου, Άννα Παγκάλου Μελέτη Φωτισμού: Στέφανος Δρουσιώτης Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έκθεσης: Κωνστάντιος Δασκαλάκης Συντονισμός και επίβλεψη τεχνικών εγκαταστάσεων: Ηλίας Ματζιάρης Ο.Ε Σκηνοθετική επιμέλεια Video: Εύη Λόη Σχεδιασμός Ακουστικής Αφήγησης: Χριστίνα Νάκου, Άννα Παγκάλου, Stefania Vannini, Andrea Applebee.

Οι εκδηλώσεις στις 18 και 19 Ιουλίου προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ. Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική. Για την πρόσβαση στην έκθεση τις υπόλοιπες ημέρες, η είσοδος είναι δωρεάν σε όσους έχουν προμηθευτεί το εισιτήριο εισόδου του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ